top of page

6 způsobů prevence syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu se projevuje mravenčením v jedné nebo obou rukách – obvykle v ukazováčku, prostředníčku, prsteníčku a palci. Dochází ke zhoršení citlivosti v prstech a bolestem v oblasti zápěstí. Nepříjemné pocity a bolesti často provází i v noci. Pokud se šlachy v oblasti zápěstí přetíží dojde k utlačení probíhajícího nervu, typicky v zápěstí (pozor mediální nerv se může utlačit i výše směrem páteři). Obvykle k přetížení dochází postupně v řádu týdnů a měsíců. Prevence syndromu karpálního tunelu Vás může zachránit před operací. Pokud aplikace následujících tipů nezabere doporučuji navštívit Vašeho neurologa a fyzioterapeuta.



Jako masérka jsem s tím měla několik týdnů problém, přišla jsem z práce a večer jsem měla bolesti v zápěstích a brněly mi prsty. Někdy jsem měla problém vzít do ruky skleničku. Nějaký čas jsem při masáži musela odlehčovat jednu ruku. Nejhorší na tom bylo, že to nemělo žádné průvodní příznaky, které by mě upozornily na to, že bych měla začít s prevencí. Prostě se jednoho dne dostavily bolesti. Následující strategie používané současně mi během jednoho měsíce (používala jsem je téměř každý den) pomohly tento problém zvrátit a jejich pravidelné dlouhodobé používání (používám 3-5x týdně) brání opětovnému rozvoji.



Co způsobí syndrom karpálního tunelu?

– přetížené svaly a šlachy v oblasti ruky a předloktí – dojde k utlačení nervu v oblasti krku, ramene nebo jinde v horní končetině – nejčastěji v oblasti zápěstí – nesprávný sed, kancelářská práce, práce s nářadím, hra na hudební nástroje, různé druhy sportu: golf, lezení, gymnastika aj., jiná opakovaná manuální činnost aj. – úrazy, zlomeniny a popáleniny – hormonální změny v těhotenství – užívání hormonální antikoncepce – klimakterium – nadváha – současně s dalšími systémovými onem. např.: cukrovka ..



6 způsobů prevence syndromu karpálního tunelu:


1. Ergonomie klávesnice a myši a správný sed Předloktí by mělo být v pravém úhlu k klávesnici a myši. Tedy měli byste mít celé předloktí položené na stole a Vaše zápěstí by při ovládání myši a psaní na klávesnici měli být v rovině, bez úklonu jakýmkoli směrem. Jsou vhodné gelové a jiné podložky pod zápěstí ovládající (ideálně ergonomicky tvarované) myš, které tlumí jemné nárazy a poskytují oporu zápěstí. Správně držení těla a ergonomická židle, střídána každou hodinu na několik minut gymnastickým míčem je důležitou prevencí pro celé Vaše tělo. Mediální nerv putuje z míchy až do ruky, po cestě se může utlačit kdekoli. Tedy na příkladu horní končetiny se může „skřípnout“ klidně v oblasti ramene, loktu nebo zápěstí a způsobit karpální tunel. Správné držení těla a ergonomie místa v práci je důležitou prevencí.



2. Vyklepání ruky Každou chvíli – několikrát za den – můžete vyklepat celou ruku a uvolnit tak nahromaděné napětí. Stačí horní končetinu na ani ne půl minuty zcela uvolnit, vyvěsit podél těla a ruku uvolněně vyklepat. Můžete několikrát lehce zmáčknout do pěstí.



3. Protahování Protahováním – minimálně 3x týdně, ale ideálně každý den – uvolníte zatuhlé svaly a předejdete tak „skřípnutí“ nervu. Jaké svaly byste měli protahovat? Svaly ruky, předloktí, prsní svaly, svaly ramene, svaly krku a svaly zad. Žádný ze cviků by neměl Vaši bolest zhoršovat, je potřeba si najít takové, které Vám budou vyhovovat. Konkrétní cviky, které můžete vyzkoušet najdete na Youtube Zdraví posláním v seznamu videí: Sedavý způsob života, odkaz najdete pod článkem.



4. Automasáž Automasáží – minimálně 3x týdně, ale ideálně každý den – uvolníte zatuhlé svalstvo a ulevíte napětí i bolesti. Je dobré mít v práci na očích středně měkkého „ježka“, kterým si můžete i při práci masírovat dlaň, hřbet ruky, zápěstí, předloktí i horní část trapézového svalu – od ramen až po vlasovou část týlu hlavy. Na doma se v rámci prevence i kompenzace vyplatí automasáž předloktí a zad tenisovými míči nebo pěnovým válcem. Konkrétní cviky najdete na Youtube Zdraví posláním v seznamu videí: Sedavý způsob života, odkaz najdete pod článkem.



5. Ortéza / bandáž na noc Hodně z nás během spánku všemožně ohýbá ruku v zápěstí. Pokud už tak máte problém s bolestí v zápěstí nebo karpálním tunelem, je dobré zápěstí na noc ulevit ortézou / bandáží a zabránit tak pohybům do maximálního rozsahu.



6. Zánět, svalová tenze a křeče a doplňky stravy Zvyšte příjmem Omega 3, B, E (podporují nervový systém), hořčíku (uvolňuje svalové spazmy a křeče, pozor na interakce pokud už nějaké léky berete, interakce můžete zkontrolovat ve své lékárně) a omezte solení. Studené obklady snižují zánět. O použití protizánětlivých léků se poraďte ve své lékárně.



Důrazně doporučuji začít s prevencí již dnes – kombinaci výše zmíněných přístupů v rámci prevence provádějte ideálně každý den.



Pokud nevíte kam jít na neurologické vyšetření a fyzioterapii, tak tady je pár tipů na kvalitní instituce a lékaře/fyzioterapeuty: – Centrum léčby bolesti a paliativní medicíny – Centrum pohybové medicíny Pavla Koláře – Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství v Motole – Fyziokom – Mgr. Pavel Horák

4 zobrazení0 komentářů
bottom of page