top of page

7 tipů, jak odolat zimě!

Aktualizováno: 7. 7. 2022



Následující tipy jsem dala dohromady z nutnosti zůstat v teple během dlouhých zimních komparzů, kterým se již delší dobu brigádně věnuji. Obvykle se jednodenní práce na projektu pohybuje mezi 10 – 14 hodinami, výjimečně i 18 hodinami. Díky následujícím tipům jsem ve zdraví přežila zimní natáčení Carnival row, Rašín, Amaffi aj..


Je to určitě jedna z náročnějších brigád, které člověk může dělat, ale zároveň je velice zajímavé vidět různé kulisy, make-up, kostýmy a někdy můžete potkat i slavné herce.. Ale protože většinu času kostýmy nejsou přizpůsobené počasí ve kterém se natáčí, tak je nutné si kostým tzv. vylepšit.. natáčí se v každém počasí – teploty se pohybují kdekoli od -17°C do +40°C.



7 tipů jak odolat zimě od občasné komparzistky (v normálním životě masérky) – obvykle používám všechny najednou:



1. Herbalex 12 hodinová hřejivá náplast na záda:

Nosím na bedrech – naprosto boží vynález, opravdu vyzařuje teplo 12 hod! Naleznete v lékárnách, ale často je na objednání. Teplo je srovnatelné teplu z termoforu. Je to opravdová záchrana během zimního natáčení.



2. The Heat company – Hřejivé polštářky na ruce / nohy 8hod/12hod/40hod:

Nosím kdekoli to jde po kostýmu zastrčené v případě potřeby zaktivuji jeden polštářek jako zdroj tepla pro ruce. Protože rukavice během natáčení nemá skoro žádný komparz.



3. Termofor:

Staronová plastová láhev s horkou vodou, skvěla na zahřátí během ne tak častých pauz a někdy se Vám podaří propašovat sebou na set a schovat do rekvizit.



4. Merino ponožky:

Nepřikládala jsem pověsti o zateplovacích schopnostech Merino vlny valnou hodnotu, ale velice příjemně mě překvapily. Dvoje ponožky v tenkých koženkových botách mě udržely v teple během 14 hodinového natáčení v teplotě kolem nuly (cca -6 až +3°C).



5. Vrstvení funkčních vrstev:

Používám dva sety termoprádla, už x let stará roláková triko se zapínáním od značky Rehall (2-4 vrstvy), zatím nemám potřebu kupovat nová, když to perfektně funguje s výše popsanými doplňky. Na to (pokud se to vejde pod kostým) Alpine pro nebo McKinley polyesterové mikiny. Ale v dnešní době v této oblasti můžete najít opravdové poklady, například právě z Merino vlny. Pokud máte nějaké tipy, prosím do komentářů. Pro natáčení jsou ideální barvy tmavé, obzvlášť černá, aby Vám nikdo z kostymérů nechtěl svlékat Vaše zahřívací vrstvy..



6. Kvalitní čaje:

Ideální na doplnění energie při vstávání ve dvě ráno nebo při odpoledních útlumu. Mé nejoblíbenější čaje pro tyto účely jsou: Pu-erh, Assam, Maté, Matcha, nakrájený zázvor s Honeybush rooibosem – více o nich zde



7. Občerstvení:

Když je pod nulou a stojíte, chodíte nebo běháte – už několik hodin v kuse a štáb ještě pořád není spokojen jak desítky nebo stovky lidí zahráli svou úlohu, je potřeba být vybaven jak nejlépe to jde. Já si schovávám pyré, sušenky, zahřívací polštářky, kapesníky – prostě vše pro takto dlouhé směny na různá místa do kostýmu. Například do kapes, vysokých bot, které jsou překryty dlouhou sukní nebo do rekvizit, které mám u sebe – např.: košík s květinami… Co si obvykle beru na natáčení: banán, mandle natural i v tmavé a mléčné čokoládě, ořechové tyčinky, celozrnnou housku s hummusem nebo kuskus se zeleninou apod.




Doufám, že Vám těchto 7 tipů, jak odolat zimě pomůže i když to třeba nebude během natáčení, ale během dlouhých hodin venku.

1 zobrazení0 komentářů
bottom of page