top of page

Co dělat po škole? Vzdělávejte se celoživotně!




Co dělat po škole? Toť otázka. Každý z nás ukončil školu, někdo základní, někdo střední, někdo vošku a někdo vysokou. A spousta z nás nevěděla co dělat dál se životem. Když se podívám zpětně na dobu, kdy jsem ukončila střední školu (navíc jsem i tento pátek 14.6.2016 jsem ukončila studium VOŠ oboru wellness balneo) a je tu pár věcí, které jsem udělala a posunuly mne dále. Tímto článkem bych Vás chtěla inspirovat – máte spoustu možností!



1. Co dělat po škole? Studujte jazyky!

I když jste na základní a střední škole měli hroznou učitelku, nenechte tuhle zkušenost stát v cestě Vám a celému světu nových informací, myšlenek a novým lidem! S jazyky na určité úrovni se dostanete na lepší pracovní pozice, do zahraničí a k informacím, knihám, filmům a seriálům, které nejsou přeloženy a stojí za to! Pokud můžete doporučuji absolvovat pomaturitní studium jazyků. Pokud nemůžete učte se sami, tipy pod článkem Vám s tím pomohou. Pokud se rozhodnete absolvovat pomaturitní studium, zůstanete studentem, zlepšíte se dramaticky v jazyce a budete mít spoustu času hledat obor, který budete dále studovat nebo ve kterém budete pracovat.



Já jsem začala učit různé kroužky na základních školách, při studiu jazykové školy. A díky tomu jsem se rozhodla jít na vošku studovat obor, který by spojoval pohyb a zdraví. Nakonec jsem volila mezi oborem wellness balneo a rekreologií s anglistikou. A zvolila jsem obor wellness balneo, hlavně protože oproti rekreologii jsem mohla zůstat v Praze. A já mám Prahu ráda, je tu více možností pracovních, gastronomických, rekreačních aj. než v Liberci, nad kterým jsem uvažovala. Během studia jsem se stala certifikovanou masérkou a instruktorkou zdravotní tělesné výchovy, tyto stránky jsem založila na střední škole a na VOŠ jsem je změnila ze stránek o gastronomii na stránky o zdravém životním stylu a založila jsem Youtube kanál Zdraví posláním.



2. Co dělat po škole? Hledejte, co Vás baví a uživí!

Můžete mít několik úvazků, třeba jednu práci můžete mít pro finanční jistotu na poloviční nebo plný úvazek a k tomu brigádami nebo polovičními úvazky začnete v oboru, který Vás láká. Vyzkoušejte více zaměstnavatelů a pozic, abyste věděli co Vám vyhovuje nejvíce. Tímto způsobem můžete hledat, to čemu se chcete do budoucna věnovat a zároveň být finančně nezávislí. Čemu se budete věnovat záleží na Vás, Vašem odhodlání a vytrvalosti. Každý z nás najde něco, co mu bude dávat smysl, bude mu dělat radost a bude to alespoň nějakým způsobem vydělávat. Je potřeba hledat a nespokojit s průměrem.



Já jsem během jazykové školy začala brigádou v oblasti vedení sportovně-vzdělávacích lekcí, během studia VOŠ jsem využila získané masérské certifikáty a z on-call masérky jsem se stala masérkou na poloviční úvazek. Poloviční úvazek plánuji doplnit o vedení workshopů a lekcí zaměřených na zdravá záda a zvládání negativní stresové zátěže. A ideálně ještě tvorbou wellness programů pro wellness centra a firmy. Více o mé nabídce služeb najdete zde.



3. Co dělat po škole? Vzdělávejte se celoživotně!

Možná se Vám nechce, protože máte školy po krk. A já to chápu – ne všichni učitelé umí učit a dokážou ve Vás probudit zájem. Ale v životě Vás ostatní mohou jen inspirovat a motivovat sami sebe musíte hlavně sami. Investujte do sebe a čtěte sebevzdělávací a odborné knihy, sledujte odborníky na Youtube, absolvujte kurzy, workshopy, stáže a instruktorské kurzy. Studujte pomaturitní studium, vošku nebo vejšku. To vše Vám ukáže nové možnosti, pomůže Vám to objevit nové zájmy a odliší Vás to od konkurence.



To co jste se naučili ve škole nebo na kurzu nebude za pár let stačit. Svět se mění a informace se díky internetu šíří rychlostí světla, po škole je sebevzdělávání čistě na každém z nás.



Pokud je něco, co se neučí ve školách a potřebuje to každý z nás – je to péče o sebe sama. Naučte se relaxovat, kompenzovat Vaši práci, abyste neměli bolesti pohybového aparátu a předcházeli jste civilizačním chorobám, zdravě se hýbejte, zdravě jezte a celkově pečujte o své zdraví. A naučte se efektivně a empaticky komunikovat, komunikovat mezi sebou potřebujeme všichni, jen nám v tom někdy brání emoce, které se třeba ani k současné situaci nevztahují. K tomu všemu Vám mohou pomoci tyto stránky i náš Youtube kanál – odkazy najdete pod článkem.



Výše popsané tipy Vám pomohou zlepšit Vaše uplatnění na trhu práce, ale i zvýší Vaší životní spokojenost. Držím Vám palce!




3 zobrazení0 komentářů
bottom of page