top of page

Erotické pomůcky (hračky pro dospělé) vs. duševní zdraví a pánevní dno

Tento článek už podle názvu jednoznačně není pro děti! Proto tomuto omezení prosím věnujte pozornost, než budete číst dál. Článek pojednává o mé zkušenosti s použitím sexuálních pomůcek a o tom, jak jejich použití na mě a na mého partnera celkově působí.

Také se zamýšlím nad tím, jestli by mi tyto pomůcky pomohly v době, když jsem měla 2 roky hypertenzi pánevního dna a bolelo mě i sezení.. natož pohlavní styk. Takže jestli Vás něco z toho zajímá a nejste děti, tak čtěte dál!




Erotické pomůcky (hračky pro dospělé) vs. duševní zdraví a pánevní dno


Vždycky jsem měla ten pocit, že erotické pomůcky využívají jen zoufalí jedinci s těžkými patologiemi a úchylkami, kteří nemají nebo nemůžou mít vztah. Takže jsem do sexshopu dobrovolně zavítala až v mých 26 letech, čistě ze zvědavosti. Šla jsem do Erotic city, protože je všude a rozhodně jsem neměla potřebu se vrátit (jasné světlo ze zářivek, prach, kýčovité vystavení produktů atd). Místo mě k intimitě opravdu neinspirovalo, takže jsem se nic nekoupila a také jsem byla v šoku z cen!


Po roce jsem do sexshopu zavítala znovu, ale tentokrát mě k tomu navedl průzkum, který jsem dělala pro jednu mojí arabskou klientku a partu jejich kamarádek, kteří přijeli do Kings Court 5* užívat wellness a Prahu. Tentokrát jsem do vyhledavače zadala „luxusní sex shop praha“ a našla jsem několik příkladů, které vypadaly dramaticky lépe, než to co jsem si pamatovala z mé první návštěvy já.


Byla jsem se podívat do dvou super luxusních, kde tomu vnitřnímu krásnému eroticky-romantickému designu odpovídaly i ceny. A ani tam jsem si nic nekoupila. Nakonec jsem zavítala na Karlín do obchodu Sexshop.cz, který z ulice vypadá jako nicmoc výdejna zboží, ale zevnitř je to intimní místo, kde nejsou zářivá světla a křiklavé barvy. Právě naopak, barvy jsou tmavé a světla tlumená. Personál informovaný a příjemný, rozhodně doporučuji si s nimi popovídat! Podruhé jsem s sebou vzala svého snoubence a potřetí i kamarády – každý si něco málo na svoje problémy nebo zábavu koupil a reportovali spokojenost. Kvalitní sex shop = hračkářství pro dospělé!



Nejdříve se Vám pokusím popsat jak mi erotické hračky (hračky pro dospělé) změnily život a pak se vrhneme na výběru top produktů, které jsem si sama zakoupila nebo je dostala od mého snoubence.



Erotické pomůcky (hračky pro dospělé) vs. duševní zdraví a pánevní dno


Jak mi erotické hračky (hračky pro dospělé) změnily život a můžou i Vám?

V úvodu odpovědi na tuto otázku Vám řeknu něco o mé minulosti. Mám za sebou vztahy s muži, které se nezajímali nebo nevěděli, že se mají zajímat o ženské potěšení. Takže jsem se díky tomu naučila při sexu převážně jen předstírat. Sex mě dlouho bolel a neměla jsem ponětí, proč ho lidi praktikují tak často a ani moc co s tím mám dělat.


To vše se pro mě naštěstí změnilo, když jsem potkala mého nynějšího snoubence a začala jsem se vzdělávat – knížky uvedu níže. K tomu všemu jsem měla 2 roky i hypertenzi pánevního dna, což je extrémní tenze vnějších a vnitřních svalů pánevního dna po sérii nesexuálních, ale traumatických událostí.



S touto minulostí a s mými současnými znalostmi bych sexuální hračky (hračky pro dospělé) doporučila téměř každé mladé dívce k exploraci sebe samé a k exploraci svého potěšení, případně jako doprovodnou „léčbu“ hypertenze pánevního dna. Nepřijde mi správné nechávat potěšení až do vztahu nebo zažívat jen vztahy, kde se partner nezajímá nebo neumí ženu potěšit. V obou případech pomůže, když žena dokáže uvolnit (psychicky například při penetraci a fyzicky při vědomém uvolnění svalů pánevního dna) a potěšit sama sebe – jedině tak může později jemně navést i svého partnera.


Hračky jsou v dnešní době určené jak na vnější část klitorisu, tak i na penetraci. Takže s „panenskou blánou“ a obávaným/očekávaným „prvním milováním“ nijak kolidovat nemusí.


Erotické pomůcky (hračky pro dospělé) – pro jednotlivce i páry:

Sensual sací vibrátor Womanizer:

– nepenetrující tlakový stimulátor na špičku klitorisu – v základní verzi byl asi za 400 Kč, nechtěla jsem do toho moc dávat.. ale byla jsem zvědavá – zvykala jsem si asi týden / dva při 2-4 použití



Podle mě jde o jeden z nejlepších nákupů a vynálezů pro ženské potěšení! Který se dá použít při sólo, tak v párové hře. Věděli jste, že většina žen dokáže dosáhnout orgasmu jen při stimulaci klitorisu? Menšina pak při dráždění vnitřku vagíny a někdo dokáže mít orgasmus oběma způsoby?


Obzvlášť bych nějakou verzi (nabízí se jich dost) doporučila ženám pracujícím rukama, kteří mají náběh na nebo kompletní karpální tunel, artrózu v rukách nebo jiné zranění.. jde o minimalizaci přepětí a bolesti, Womanizer jednoduše ulehčí práci a přidá k tomu zážitek, který se podobá orálnímu sexu. Skvělý by mohl být i pokud máte hypertenzi pánevního dna, mě to bohužel nikdo v době kdy jsem se léčila na sexuologii, psychologii, gynekologii neporadil.



Používám když mám bolestivou menstruaci na uvolnění svalů pánevního dna, při relaxaci, někdy při sexu s partnerem v rámci předehry a někdy zkouším i při tenzní bolesti hlavy.




Lovetoy Skinlike Soft Dong:

– ohebné dildo pokryté velmi měkkým silikonem, které vizuálně a dotekem téměř nejde rozeznat od lidského penisu – dostala jsem jako dárek, protože jsem se už v obchodě naprosto zamilovala do hebkého silikonu a měkkosti dilda (asi 500-700 Kč)



Materiál mě naprosto fascinuje, a proto pro mě používání tohoto dilda se spoustou lubrikantu na vodní bázi (nikdy se lubrikantu nebojte použít víc – raději více, než méně) není nudným tréninkem na vědomé uvolnění svalů, ale i příjemnou zábavou. Skvělý by mohl být i pokud máte hypertenzi pánevního dna (začala bych ale od nejužších dilatátorů), mě to bohužel nikdo v době, kdy jsem se léčila na sexuologii, psychologii, gynekologii neporadil.



Používám v rámci příjemného a pomalého tréninku uvolňování svalů při sólo penetraci a při sexu s partnerem v rámci předehry.



Ochucené a neochucené lubrikační gely:

– zvlhčují vagínu = snižují tření a bolest při penetraci – nenahrazují však psychologickou a fyzickou předehru! – jsou skvělé pro ženy s hypertenzí pánevního dna nebo patologickou suchostí


Doporučuji značky Dr. C. Tuna, JO a Intimate Earth.


Erotické pomůcky vs. duševní zdraví a pánevní dno

Co myslím psychologickou a fyzickou předehrou?

Psychologickou předehru podle studií a konverzace téměř s jakoukoli ženou na světě potřebuje naprostá většina z nás! Jde o navození atmosféry a převedení pozornosti ze seznamu úkolů na akci. Jde například o: tlumené světlo, svíčky, romantický nebo komediální film, společná erotická četba (lepší než se porovnávat s nereálným pornem), krmení čokoládou nebo ovocem se zavázanýma očima. I náš workshop Empatické doteky můžete použít jako předehru – více informací najdete v článku Služby Wellness specialistky Sylvie – odkaz níže.


Do fyzické předehry zařazuji stimulaci prsty, jazykem, mazlení..


Hračkářství v sexshopech je pro kohokoli z nás, kdo chce zažít něco nového nebo příjemného, co třeba ještě nezažil! Na patologie, které někteří návštěvníci sexshopů můžou mít se už v dnešní době také koukám jinak – aspoň to mají jak zdravě ventilovat, navíc jim to často poradil i jejich (lépe informovaný) sexuolog nebo psycholog.


Nám výše uvedené hračky život zcela určitě zpříjemnily a mě a dalším ženám pomohly uvolnit svaly pánevního dna a ovlivnit občasnou / trvalou bolest při styku k lepšímu nebo úplně.



Hračky nenahradí lidský kontakt, ale můžou zpříjemnit život. Na sólo sexuální potěšení máme nárok všichni! Pokud však jde o hru s partnerem, tak vždy záleží na nadšeném (ne nuceném) vzájemném souhlasu, předtím než vyzkoušíte něco nového!



Hezké hraní!

bottom of page