top of page

Hubnoucí deník – má cesta za snížením tuků a zvýšením kondice

Aktualizováno: 5. 4. 2023




Během pěti týdnů hospitalizace jsem se z hraniční podvýživy dostala do nadváhy – nabrala jsem necelých 8kg tuku! Toto je má cesta za snížením tuků a zvýšením kondice mapující období 2016 – 2019, kdy jsem se z nadváhy vrátila opět do normálních hodnot.


Primárně však tento hubnoucí deník mapuje mou cestu za znovuvytvořením udržitelného zdravého životního stylu, kdy je hubnutí jeho „vedlejším produktem“ . Během celé této proměny jsem dostudovala a stala se ze mě diplomovaná Wellness specialistka, masérka a instruktorka zdravotní tělesné výchovy! Mým cílem bylo zhubnout zdravě a udržitelně, nejen kvůli vzhledu, ale hlavně kvůli fyzické kondici o kterou jsem přišla a chtěla jsem jí zpátky.


Hubnoucí proces mapuji vážením na bioimpedační váze, která dokáže rozlišit poměr svalů, tuků, kostí aj. Cílem je snížit množství tuku a zvýšit množství kosterního svalstva a ideálně tedy překonat i svou vlastní fyzickou kondici a poměr svalů vs. tuků, kterou jsem měla před hospitalizací. Všechny záznamy až na poslední záznam z roku 2019 pocházejí z přístroje InBody.



Hubnoucí deník – má cesta za snížením tuků a zvýšením kondice:




2016 – 6 měsíců před hospitalizací – srpen: mé první měření na InBody váze proběhlo, když jsem během léta jako dobrovolník pomáhala v organizaci olympijského parku Rio-Lipno: ukázalo se, že jsem v normě (ale blízko hranice s podvýživou) a bylo by dobré, kdyby se můj poměr svalové hmoty zvýšil a poměr tuku lehce snížil.

Váha: 53,9 kg Množství kosterního svalstva: 22 kg Množství tuku: 13,2 kg BMI: 20,6 kg/m Konfekční velikost: XS


Celý svůj život jsem byla velmi aktivní. Ve školce jsem dělala balet a tanečky. Na ZŠ jsem hrála 6 let házenou, poslední dva roky na střední jsem se intenzivně věnovala power józe a učila jsem dětskou jógu a další kroužky. Vždy jsem měla velikost XS, svaly jsem definované neměla (protože jsem jich zase neměla tolik, aby byly vidět, ale funkční byly). V době, kdy byla pořízena tato fotka jsem jedla vegetariánsky již asi 3-4 roky a díky tomuto prvnímu zvážení jsem si uvědomila, že bych měla lehce zvýšit příjem bílkovin.






Hubnoucí deník – má cesta za snížením tuků a zvýšením kondice:




2017 – 3 měsíce po hospitalizaci – květen: jsem se nechala zvážit podruhé: z dolní hranice normy jsem se dostala na hranici s nadváhou a díky poměru tuku jsem ji i překročila.

Váha: 67,9 kg (přibrala jsem 14kg) Množství kosterního svalstva: 26,1 kg Množství tuku: 20,8 kg (přibrala jsem 7.6kg tuku) BMI: 24,9 kg/m Konfekční velikost: M


Během 5ti týdenní hospitalizace mi mé onemocnění, ale i samotné léky způsobily extrémní přejídání, kdy jsem nikdy neměla dost. Jedla jsem sladkosti, které bych nikdy předtím ani nedala do pusy, protože mi z nich normálně bylo až špatně a jedla jsem je v obrovském množství.


Necítila jsem, že bych měla dost – cítila jsem non-stop hlad. K hlavnímu jídlu (které bych normálně měla problém dojíst) jsem snědla až 6 bílých rohlíků (žádné jiné druhy neměli) a další sladkosti. Díky mému zdravotnímu stavu a související léčbě jsem ztratila schopnost sebekontroly. Za dobu hospitalizace jsem převážně na sladkostech nechala okolo 6000 Kč. Dalším důvodem k mému přejídání byla i stresová zátěž související se samotnou hospitalizací – nikdy předtím jsem v nemocnici nestrávila ani den.











Zdraví vs. Kondice vs. obezita:

Většina tuku se mi uložila v trupu a na horních končetinách – tuková tkáň v oblasti trupu je obzvlášť nebezpečná, protože je často spojená s civilizačními onemocněními jako: kardiovaskulární onemocnění, cukrovka 2. typu. Nově se i v mezinárodní studii za účasti Národního ústavu duševního zdraví prokázala negativní spojitost mezi stárnutím mozku a obezitou. Obezita dělá mozek starším / mozek poškozuje. Například u deprese, bipolární poruchy a schizofrenie zhoršuje průběh a zvyšuje riziko sebevraždy, obezita však poškozuje i mozky lidí bez psychiatrického onemocnění. Odkaz na NUDZ studii najdete pod článkem.


Různé negativní dopady nadváhy a obezity na celkové zdraví člověka jsem si až bolestivě uvědomovala (i když ne úplně všech). V té době jsem totiž byla studentkou VOŠ oboru Wellness-balneo a obezitu jsme probírali snad v každém předmětu. Mimo nabrání tuku jsem i poprvé v životě kompletně přišla o svou fyzickou kondici. Takže pro mne v následujících týdnech po propuštění byly problémem i dřív úplně běžné pohyby jako rychlejší chůze, nemluvě o běhu aj.




Po hospitalizaci:

Po hospitalizaci jsem v rámci rekonvalescence tzv. „návratu do normálního světa“ absolvovala svůj první masérský rekvalifikační kurz a stala se ze mě sportovní a rekondiční masérka. Opět jsem nastoupila do školy, kterou jsem o rok později úspěšně dokončila. S čím jsem ale bojovala od hospitalizace asi půl roku byl nekvalitní a přerušovaný spánek, který mi proces zdravého hubnutí zpomaloval až znemožňoval. Takže vedle běžného denního pohybu, cvičení, zdravého jídla jsem průběžně pracovala i na zlepšení spánku. Více o spánku najdete na konci článku – doporučuji nepodceňovat!



Z hlediska pohybové aktivity – oproti minimální aktivitě v nemocnici jsem se opět začala pohybovat po městě pěšky (vystoupila jsem dřív z autobusu a šla jsem pěšky, chodila jsem a stále chodím po centru Prahu např.: z muzea jsem šla až do Palladia, místo abych jela MHD aj.). Lehce (asi 2x týdně) jsem venku nebo ve fitku trénovala běh (krátké intervaly na běžeckém páse – stupňující se intenzita) a posilování s vlastním tělem.



Necelé čtyři měsíce po hospitalizaci jsem absolvovala Spartan Charity race. Poprvé v životě bez velkého tlaku na fyzickou přípravu nebo výsledky. Šli (ano opravdu jsme to převážně ušli) s kamarády pro zábavu. Nebylo to jednoduché, ale určitě mi pomohlo mít cíl, díky kterému ten „trénink“ byl zaměřenější, nešlo jen o hubnutí. Celkově jsem se snažila hubnutí brát jako vedlejší produkt aktivit a pohybu, kterému jsem se věnovala. Co se týká lehké závislosti na cukru, kterou jsem si stihla vytvořit – nebylo to lehké se jí zbavit. Přítel mě upozorňoval, když mě viděl jíst sladkosti a já se vědomě snažila minimalizovat příjem zpracovaného cukru. Velice pomohlo ovoce, které mi chutná – v nemocnici čerstvého ovoce a zeleniny byl nedostatek.


Strava v nemocnici se skládala z masa nebo v mém případě z rostlinných zdrojů: robi aj., těstovin, brambor, bílého pečiva apod. Ve zkratce šlo o vysoký kalorický příjem vzhledem k minimu pohybu, který jsme tam měli. Ani trochu nepomohly automaty se sladkostmi na chodbě nebo sladkostmi přeplněný jediný obchůdek v areálu nemocnice. Pokud bych neměla narušenou schopnost sebeovládání, bylo by i tak těžké, až nemožné, napodobit můj stravovací režim, který jsem měla do té doby.









Hubnoucí deník – má cesta za snížením tuků a zvýšením kondice:


2018 – 12 měsíců po hospitalizaci – únor: bohužel jsem hubla svalovou hmotu a nabírala tuk

Váha: 63,8 kg Množství kosterního svalstva: 22,7 kg Množství tuku: 22,4 kg BMI: 24,3 kg/m Konfekční velikost: M


Nárůst tukové tkáně a úbytek svalové tkáně byl způsoben stresovou zátěží ze zkouškového období, ale možná o něco více z malého příjmu bílkovin (hladovění a hloupou touhou tím zhubnout) a dalších živin ve stravě – tento fakt jsem si i ověřila, když jsem několik dní zaznamenávala co jím a spočítala jsem si příjem a výdej energie. Na tuto část bych opravdu opravdu doporučila spolupráci s vysokoškolsky vzdělaným nutričním terapeutem, já jsem využívala hodiny výživy, které jsme měli ve škole – studovala jsem obor wellness-balneo a po jeho dostudování se ze mě stala diplomovaná Wellness specialistka. Pokud výživě chcete dát šanci sami, tak bych doporučila web kaloricketabulky.cz





---




Správně jídlo je o něco důležitější než správně sestavený cvičební program! Nad tím vším vládne kvalitní spánek!



Tím, že budete málo jíst nezhubnete – jako se to nepodařilo ani mě – spíše to bude mít opačný efekt. Nedostatečným příjmem uvedete své tělo do stresující situace a v rámci zachování Vašeho organismu bude i ten malý příjem, který mu dáte ukládat – právě do tuků. Takže pokud budete málo jíst ve snaze zhubnout, buď budete nabírat ještě více tuku nebo/a doslova se zhroutíte hladem a vyčerpáním. Vzhledem k mému malému příjmu energie (jídla) jsem zažila oboje.



Během tohoto vážení jsem si uvědomila jak moc velká výhoda je psát si deník podobného typu, který tady čtete. S fotkami a výsledky z bioimpedačního měření. Je to takové probuzení, které Vás nenechá usnout na vavřínech a každé 3-4 měsíce Vám připomene jak na tom jste a tím i Vaše cíle. Musím přiznat, že jsem si před tímto vážením vůbec neuvědomovala, že něco dělám špatně a byl to opravdu šok, když jsem zjistila, že jsem přibrala místo hubla tuk. Díky tomu jsem se nad tím zamyslela a uvědomila jsem si, kde dělám chybu.



Po tomto vážení jsem začala více cvičit a zaměřila jsem se na doplnění bílkovin a celkově na větší energetický příjem.


Lehce jsem cvičila, ale ne pravidelně. Ke konci roku 2018 jsem začala na poloviční úvazek masírovat, kdy směna znamená pohyb kolem masérského stolu pro celé tělo po dobu 4-5,5 hodin. Což mi významně pomohlo. K tomuto pohybu v práci jsem se zaměřila na posilování středu těla a regeneraci na pěnovém válci a s tenisovými míči.



---



Hubnoucí deník – má cesta za snížením tuků a zvýšením kondice:


2019 – 2 roky a 3 měsíce po hospitalizaci – květen – porovnání množství tělesného tuku – 2016 x 2017 x 2019:

Zleva: jak jsem vypadal dříve před hospitalizací: množství tuku: 13,2 kg

Veprostřed: jak jsem vypadala po hospitalizaci: množství tuku: 20,8 kg

Napravo: jak jsem vypadala 2 roky a 3 měsíce po hospitalizaci: množství tuku z té doby nemám, ale o tři měsíce později – tedy 2 roky a 6 měsíců po hospitalizaci bylo množství tuku: 15 kg, což je skvělý pokrok!






---




Hubnoucí deník – má cesta za snížením tuků a zvýšením kondice:


2019 – 2 a půl roku po hospitalizaci – srpen:


Váha: 60,4 kg Množství kosterního svalstva: 24,4 kg – oproti roku 2016 mám o 2,4 kg více svalové hmoty a časem bych chtěla nabrat cca 3-5kg svalové hmoty a tedy se dostat na 28-29kg kosterního svalstva Množství tuku: 15 kg – oproti roku 2016 mám o 3,8 kg tuku více a ideálně bych se časem chtěla dostat na 11-12kg tuku BMI: 22,4 kg/m Konfekční velikost: S





Po 2 a půl roku mohu konečně říct, že jsem se bezbolestně a zdravým způsobem (v poměrech tuků a svalů) vrátila do zdravé normy, vzhledem k mému věku a výšce. Shodila jsem téměř 6 kg tuku! Už nejsem v nadváze a znovu jsem si vytvořila udržitelný zdravý životní styl!


Jak jsem se sem dostala ve zkratce:


– zlepšila jsem kvalitu svého spánku

– intuitivně jsem na sebe začala aplikovat svou verzi tzv. přerušovaného půstu (kterou praktikuji od mých cca 18 let, protože mi prostě sedí – jím cca od 9/10 do 20/21hod, kdy obvykle nejím snídani preferuji dobrý čaj nebo brunch nebo rovnou oběd)

– jím vegetariánsky (můžete hubnout i když jíte maso, záleží na kvalitě a kvantitě – mě osobně maso moc nechutná)

– piju kvalitní zelené čaje

– měla jsem pohybově aktivní práci jako masérka

– začala jsem daleko více chodit po okolí a centru města

– sport (silový a kardiovaskulární trénink (posilování s vlastní vahou, chůze a běh na běžeckém páse)

– relaxace a regenerace – prevence patologické stresové zátěže – všímavost, srdeční koherence, omezení světla z elektronických přístrojů před spánkem, tedy kniha místo tabletu a nerušený 7-8 hod spánek – více o dopadech nekvalitního spánku na tělo i mysl najdete zde aj.

– lékařská péče, fyzioterapie, zdravotní tělesná výchova (zdravá záda + pilates a jóga) a psychologie / psychoterapie – více o benefitech psychologie / psychoterapie najdete zde

– vážení na bioimpedační váze každé 3-4 měsíce



Kdybych měla zpětně poradit sama sobě, řekla bych si následující dva body:

– neomezuj zdravé jídlo a jez více bílkovin

– udrž pravidelnost v organizovaných pohyb. aktivitách ve studiích a ve cvičení doma



---




Pokud nevíte, kde začít začala bych těmito 8 body:

– spěte min. 7,5 hodiny, nejlépe 8 hodin za noc – ovlivní to Váš výběr jídla i Vaše sebeovládání, několik hodin před spánkem nepijte alkohol, kávu, energetické nápoje, černý a zelený čaj, nekuřte

– vykliďte si dům a stůl v práci – pokud budete mít na dosah zdravější varianty, nejen, že se je časem naučíte jíst a vyhledávat, ale také budete muset jít do obchodu, když dostanete chuť na sladké – nejen, že se Vám tam nebude chtít jít, ale tím, že nebudete mít nezdravé potraviny po ruce ani nebudete mít možnost je bezmyšlenkovitě jíst

– v klidovém období sledujte a zapisujte vše, co jíte – zkuste tomu věnovat týden až dva, můžete k tomu využít aplikaci kalorické tabulky nebo si psát do notesu

– konzultujte s nutričním terapeutem, abyste získali individuální úpravu Vašeho jídelníčku

– začněte se každé 3-4 měsíce vážit na InBody místo klasické váhy + každý měsíc si ve stejný čas a na stejném místě pořiďte kontrolní fotku ve spodním prádle (zepředu, z boků, zezadu)

– pořiďte si krokoměr a během následujících dvou týdnu zvyšte současný počet kroků o 1000 kroků na den, postupně se dostaňte na 7.000 – 8000 kroků denně, zařaďte každý den alespoň 1-2 patra schodů (pokud nemáte problémy s klouby)

– začněte se silovým a kardiovaskulárním tréninkem (2x – 3x týdně po 20-30min) – posilování s vlastní vahou / posilování s posilovacími gumami, chůze a běh na běžeckém páse / eliptikalu

– naučte se regenerovat a relaxovat – protahování, jóga, pilates, dechová cvičení aj.



---




Důležité upozornění – každodenní a dlouhodobý boj:

Nezhubla jsem za měsíc nebo půl roku a možná by to díky extrémnímu režimu složeného z náročného tréninkového plánu a pečlivého vážení a plánování každé porce i šlo. Ale já vím, že bych to nesnášela a pravděpodobně by to nebylo udržitelné. Snažila jsem se za každou cenu vyhnout tomu, abych si proces hubnutí znechutila (nebo to, jak právě vypadám – což pro někoho jako jsem já, kdo vždy měl vel. XS a měl více než dobrou fyzickou kondici nebylo úplně lehké).



Jako připomínka mi na bocích zbylo pár strií z toho, jak jsem během krátké doby nabrala tukovou tkáň a kůže neměla čas se pomalu té změně přizpůsobit. Takže jakoby „popraskala“. Nejvíce tuku mi po této hubnoucí cestě zbylo bezesporu na břiše a na bocích, ale alespoň už nemám nadváhu a snížila jsem tak riziko přidružených onemocnění, které se s nadváhou a obezitou často vážou např.: vyšší krevní tlak, mrtvice, cukrovka aj. více o tom ve studii z NCBI – US National Library of Medicine National institute of Health v metastudii Fat or fit: What is more important?


Každý den jsem se snažila (a snažím) soustředit na zdravý životní styl a možnosti jeho zapojení, než na určité cviky nebo vybrané živiny. Chtěla jsem, aby se hubnutí stalo vedlejším produktem udržitelného zdravého životního stylu, který budu mít ráda, a to se i povedlo. Udělala jsem chyby, které mě zdržely (viz například hladovky a nedostatek bílkovin). Ale jak jsem se postupně vzdělávala, tak jsem ty chyby odhalila a mohla jsem jít dál. Nepochybně za tímto úspěchem stojí i můj přítel, který se mnou vše vydržel a podporoval mě!



Opravdu důležité měřítko úspěchu však budou až následující roky. Nejčastější problém při hubnutí je nezvládnutí začlenění zdravého životního stylu do života jedince díky moc náročným požadavkům na sebe sama. Na základě studií se nadváha a obezita vrátí a zůstanou u lidí, kteří nejsou schopni dát prioritu dostatečnému spánku, zdravému jídlu bez nesmyslů typu: hubnoucí pilulky / instantní diety apod. a pravidelnému pohybu – do kterého se počítá vedle plánovaného cvičení i běžný pohyb v práci, ve městě a doma. Nezapomeňme ani na různá onemocnění, která můžou proces hubnutí stěžovat..








Tímto hubnoucím deníkem bych Vás všechny chtěla inspirovat – nevzdávejte se! Zdravé hubnutí není rychlým procesem, ale jde to! Žádné zkratky Vám dlouhodobě nepomůžou a určitě nepovedou ke zdraví!




Sebekontrola a spánek:

Pokud si říkáte, že to vše vyžaduje extrémně silnou sebekontrolu kterou nemáte, tak vězte, že podle studií zmiňovaných v knize Obézní planeta (autoři: Dr.David Lewis a Dr. Margaret Leitchová) může každý z nás svou schopnost sebekontroly posílit právě zlepšením kvality a délky spánku, zvýšením pohybové aktivity a minimalizováním patologické stresové zátěže – tedy tím, že začnete žít zdravým životním stylem. Podle studií trvá vytvoření nového zdravého životní stylu – než si Vaše tělo a mysl zvykne – až dva roky. Takže opravdu jde o dlouhodobý cíl.



Stanovte si dosažitelný cíl a vyhledejte pomoc odborníků:

Pomůže, když si stanovíte cíl – pro mne to bylo navýšení fyzické kondice, nabrání svalů a shazování tuků. A stanovíte způsob měření výsledků: navýšení fyzické kondice jsem měřila na základě vlastního pocitu, množství tělesného tuku a svalové hmoty jsem měřila bioimpedační váhou InBody. K méně přesnému měření těchto výsledků můžete použít i krejčovský metr na tělesné obvody, pokud o to máte zájem. Nedávala jsem si žádné limity – do xx data zhubnu xx kg tuku a naberu xx kg svalů. Vím, že bych tento přístup nesnášela a jak jsem už říkala, šlo mi o znovuvytvoření udržitelného životního stylu, kdy hubnutí bude „vedlejším produktem“.



Pomoc nutriční terapeutky, obvodního lékaře (nebrání Vám něco neléčeného v hubnutí?, pokud se s něčím léčíte dají se léky upravit?), kondičního specialisty nebo instruktorky zdravotní tělesné výchovy zaměřených na zdravé hubnutí – pozor ne hubnutí pro kulturisty a sportovce! To vše Vám může pomoci udržet motivaci a pohybovat se správným směrem. Četbu zde také musím zmínit – viz již zmiňovaná kniha Obézní planeta.



Vědomě snižte příjem prázdných kalorií:

– sladké nápoje typu Coca-cola, Sprite aj. – můžete vyměnit za čerstvé smoothie s přidaným proteinem v prášku, domácí ochucené vody s plátky ovoce a bylinek, jemně perlivé minerální vody, pravé zelené čaje – Matcha, Maté, Gunpowder, kombuchu (má oblíbená značka kombuchy je ananasový Captain Kombucha ze Sklizeno) aj.

– sladkosti – čokolády, bonbony aj. – vědomě snižujte spotřebované množství, aby tyto cukrovinky nebyly konzumovány z únavy nebo hladu -> vyhledejte kvalitnější čokoládu s menším obsahem cukru a vyšším množstvím kakaa (min. 70% kakaa) – pravé kakao má mírné antidepresivní účinky

– jezte více čerstvého ovoce a zeleniny – díky obsahu vlákniny Vás udrží syté déle a vyhnete se přejídání



Inspirujte se u kvalitních odborníků online:

Kde sama beru inspiraci a kvalitní informace na témata stravování, psychologie hubnutí, cvičení apod.?

Na Youtube Empatické doteky dávám dohromady zajímavá videa ze světa i ČR na témata wellness, fitness, zdravé hubnutí aj.

Ze světa bych k online sledování doporučila:

– Athlean-X – fyzioterapie a cvičení – Doctor Mike – medicína – Dr Janelle Sinclaire – duševní zdraví – Ted – projevy od odborníků z různých oborů – Tone It Up – cvičení a hubnutí – Mayo clinic – medicína – Abbey Sharp – stravování – Pick Up Limes – stravování

Z České republiky bych k osobní konzultaci doporučila: – Ing. Bc. Lukáš Roubík – stravování – Bc.Andrea Mokrejšová – stravování

Pokud se rozhodnete absolvovat podobnou cestu – držím Vám palce! Vydržte Vaše tělo i duševní zdraví Vám poděkuje!

Co mě čeká teď?

Teď začíná další challenge – nabrat více svalů než mám nyní a hlavně, než jsem měla dříve! Mým dalším cílem je zvýšit poměr svalů a snížit poměr tuků ještě o něco více, ale hlavně pravidelnějším cvičením zajistit funkční sílu svalů, která kromě čisté praktičnosti v běžném životě zajistí i podporu páteře a dlouhodobě minimalizuje bolest zad způsobenou vyhřezlou ploténkou v bedrech. V tomto směru spolupracuji i s fyzioterapeutem, díky kterému se mé chronické bolesti zad významně zmírnily. Tuto stránku budu podrobněji rozebírat ve svém kompenzačním fyzio-fitness deníku.



Cíle fyzio-fitness deníku se mění dle aktuálních potřeb. Píši ho každý týden v neděli (tedy zpětný pohled za uplynulým týdnem). Každý měsíc z roku 2020 uvidíte v samostatném článku.



Můj (kompenzační) fyzio-fitness deník je mým plánovačem i deníkem ve kterém s Vámi sdílím své plány a zkušenosti týkající se kompenzačně i výkonnostně zaměřeného cvičení a wellness procedur naplánovaných na konkrétní měsíc. K mým fyzio-fitness-wellness cílům přistupuji z pozice instruktorky zdravotní tělesné výchovy a Wellness specialistky.



Po uplynutí konkrétního měsíce celý měsíc na konci článku ohodnotím. Mimo hodnocení úspěšnosti (výdrž u cvičení, posun kupředu aj.) každého měsíce budu navíc hodnotit celý proces po uplynutí 3, 6, 9 a 12 měsíců. Hodnotit budu jak jsem se držela plánu (což pro mě bude asi nejtěžší) a jak mi vybrané cviky a regenerační procedury pomohly nebo nepomohly ke snížení bolestí zad a dalším stanoveným cílům. Uvidíte jaké cviky a wellness procedury na mne budou fungovat a jaké se mnou vydrží dlouhodobě.


Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

bottom of page