top of page

Hypertonus pánevního dna: druhy léčby a co mi nakonec pomohlo


Určitě jste už někdy slyšeli, že po porodu některé ženy musí posilovat pánevní dno, nejčastěji za pomoci kegelových cviků. Aby tyto svaly kontrolovaly únik moči, drželi vnitřnosti tam kde mají být atd..

Ale už jste někdy slyšeli o hypertonu / spazmu pánevního dna, kdy je naopak žádoucí svaly uvolnit nebo to znáte z vlastní zkušenosti?



Co je pánevního dno?

Jde o svaly v oblasti bederní páteře a pánve starající se o stabilizaci těla, vylučování, drží vnitřnosti v dutině břišní, jsou zapojovány při sexuální aktivitě a mají spoustu dalších důležitých funkcí.. Tyto svaly máme všichni – muži i ženy. Více najdete na konci článku.



Co je hypertonus pánevního dna?

Jde tedy o stažení svalu/svalů pánevního dna, což může vést k bolesti při:

– sezení/stání – vylučování (v některých případech to může vylučování až znemožnit) – pohlavním styku (v některých případech to může pohlavní styk až znemožnit) – bolest během menstruace a další..

S podobným stažením svalů se můžete potkat kdekoli na těle. Více najdete na konci článku..



Jak/proč vzniká hypertonus pánevního dna?

Když se hypertonus pánevního dna objevil u mě ptala jsem se na to samé. Do té doby jsem o tom nikdy neslyšela, pouze o pravém opaku – uvolnění těchto svalů, po porodu. Konkrétní důvod vzniku jsem se nedozvěděla. Ale nakonec se mi to podařilo z velké části vyřešit. Čtěte dále.

Na Contemporary OB/GYN jsou jako důvody vzniku hypertonu pánevního dna uvedeny vybrané:

– špatné postavení kyčle – chronické přetížení – dlouhé sezení / stání – úrazy páteře – po traumatickém porodu / gynekologické operaci – po traumatické události – znásilnění.. – při zánětu v oblasti a další..



Vlastní zkušenost:


Jaké jsem měla projevy?

Bolest beder mám chronickou už několik let po úrazu, kdy došlo ke skřípnutí nervu. Nemůžu zrovna pyšně říct, že jsem pro to udělala v té době moc. Na fyzioterapii nebo jinam jsem nešla. Což samozřejmě byla chyba. Když se Vám něco stane, že slyšíte lupnutí, pak nějakou dobu musíte chodit v předklonu nebo po čtyřech a jako následek máte chronické brnění a bolest v oblasti beder až hýždí po dobu několika následujících let při sezení nebo dlouhém stoji. Jděte k fyzioterapeutovi / neurologovi -odborníkovi – kdykoli se stane něco co Vám znepříjemňuje život, zahrnující úraz, bolest, brnění a pocit „odumření/znecitlivění“ dané oblasti. Kontakty najdete na konci článku.



Když se před dvěma roky po hospitalizaci a propuštění z nemocnice (kde mi diagnostikovali Bipolární poruchu) projevila tahle tenze, upřímně jsem si toho ani nevšimla. Měla jsem spoustu vedlejší příznaků nové léčby, kdy bylo těžké normálně fungovat tak jako tak. Hospitalizace trvala pět týdnů. Rekonvalescence sedm měsíců. Více o tom: zde. Hypertonus pánevního dna trval necelé dva roky. Většina vedlejších příznaků časem odeznělo. Tohle ne, nebylo to spojené s mojí léčbou. Nelepšilo se to.


Cítila jsem bolest během chůze, během stoje a během sezení a nedej bože během menstruace – to bylo opravdu špatné. Sexuální styk byl velice problémový. Po necelém roce jsem přestala věřit, že to odezní samo – myslela jsem si, že to je spojené s vedlejšími účinky léčby nebo stresem a proto jsem čekala tak dlouho.


Během půl roku jsem navštívila: gynekologii, sexuologii, obecného lékaře k tomu pravidelně (už asi 2 roky) chodím na psychoterapii. Co mi všichni tito odborníci řekli? Jaké byly teorie vzniku, jaký byl nález a jaké bylo jejich řešení? Co fungovalo?


Gynekologie

Chodím do Gyncentra na klasické kontroly, když začaly bolesti v téhle oblasti gynekologie byla první odbornost, která mne napadla. Už vyšetření bylo dost bolestivé. Bylo mi řečeno, že jde o spasmus – hypertonus pánevního dna. Nikdy jsem o tom do té doby neslyšela. Řešením bylo aplikování tlaku. Jako masérka často aplikuji mačkání spoušťových bodů a tak jsem si řekla, že by to mohlo pomoci, protože na zádech to přece funguje skvěle.


K tomuhle musím poznamenat, že mám celkem vysokou toleranci bolesti z hlediska uvolňování svalů na zádech. Byly časy, kdy mi nic jiného nepomohlo. Čím tvrdší přístup, tím lepší výsledek. Ale v této oblasti to bylo -opravdu- nesnesitelné.



Funkčnost: Aplikovala jsem několik dní na zevní oblast pánevního dna. Bolest byla opravdu nesnesitelná. Dokonce mi přišlo, že se tenze svalů ještě zhoršovala. Vzdala jsem to. Byla mi doporučena sexuologie.


Teorie vzniku: Neví, možná ten dávný úraz bederní páteře?


Sexuologie

Z gynekologie mě poslali na sexuologii do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlovo náměstí. Byla jsem tam několikrát na schůzce. Poprvé jsme si povídaly, dostala jsem instrukce, abych se snažila uvolnit. Relaxovat atd.. Což si asi představíte, že není lehké, když máte masivní bolesti. Byl mi doporučen lubrikační gel na vodní bázi. Krevní testy hormonů, minerálů atd nic neodhalily. V této fázi jsem byla opravdu zoufalá.



Funkčnost: Relaxovat a ovlivnit tenzi se mi nepodařilo. Sex byl téměř nemožný a velmi bolestivý. Necítila jsem žádný rozdíl.


Teorie vzniku: Stres / úraz..?


Všeobecný lékař

Hledala jsem další nápady. A vzpomněla jsem si, že vlastně všichni sportovci se prakticky prolévají magnesiem /hořčíkem, osobně jsem s ním dřív měla dobré zkušenosti na uvolnění, po tréninku. V dávkách cca 200-400mg/den ve formě pití Magnesie a doplňování v práškové podobě.


Šla jsem za svým všeobecným lékařem a když mi řekl, že také neví co se mnou. Bylo mi z toho všeho špatně. Zeptala jestli si myslí, že by mi pomohlo brát vysoké dávky hořčíku. Řekl, že by mohlo – ocitla jsem se v divné situaci, kdy jsem obešla snad všechny odborníky, až jsem si musela naordinovat „léčbu“ sama.


V lékárně jsem si koupila nejvyšší koncentraci Magnesia, kterou jsem našla – 835mg od firmy Swiss Naturevia. Horčík optimalizuje funkci nervové soustavy, uvolňuje tenzi svalů (velkých kosterních po sportu, ale i křeče během menstruace), snižuje únavu a vyčerpání. Což je doloženo u vitamínů a minerálů i vědeckými studiemi na lidech na rozdíl od potravinových doplňků. Mimo této značky bych ještě mohla doporučit Magnesium B6 Gold od Dr.Max nebo Magnosolv, který je na předpis lékaře.



Funkčnost: Hořčík jsem položila na noční stolek, abych nezapomínala na pravidelnost. Věděla jsem, že jestli to zabere nebo ne uvidím, až tak za týden/dva. Už jsem stejně vyčerpala všechny další možnosti. Tak jsem prostě doufala, že to zabere. Dostala jsem se asi do půlky balení, kde je 90 tablet a hypertonus pánevního dna – po necelých dvou letech – zmizel!!!



Teorie vzniku: Nevěděl..


Upozornění: Pokud chcete začít brát magnesium – zkontrolujte u svého lékaře možnou interakci s léky, které berete. A začněte s nízkou dávkou př.: 200-400mg na den. To, že jste to přehnali poznáte, jak mi bylo řečeno mým obvodním lékařem – průjmem.


Poznámka: Nejde o spolupráci se značkou Swiss Naturevia. Z hlediska složení vypadá zajímavě i značka Libretto. Také jsem se s obvodním lékařem bavila o přípravku Magnosolv, který bych si nechala předepsat, kdyby hořčík, který jsem koupila v lékárně bez předpisu nezabral.


Psychoterapie v Ambicare

Funkčnost: Na psychoterapii chodím kontinuálně už přes dva roky, pomáhá se zvládáním stresové zátěže. Na tento konkrétní případ hypertenze pánevního dna si myslím, že měla pomocný vliv – vedle užívání hořčíku.

Teorie vzniku: Stresová zátěž během hospitalizace.


Co bych Vám doporučila:

Obejít podobné kolečko po lékařích, jaké jsem obešla já. Abyste se ujistili, že neprobíhá žádný zánět, nemáte rozhozené hormony atd.. Abyste vyloučili všechny možné příčiny a zjistili vše, co se zjistit dá. Nepředpokládám, že každé z Vás hořčík zafunguje tak dramaticky, jako mě. Ale přišlo mi zajímavé tuto informaci sdílet, protože se rozhodně nejedná o typické řešení tohoto problému.



Před zafungováním hořčíku jsem ještě uvažovala o fyzioterapii (Univerzita Karlova / Fyzioklinika / Fyziokom) a pro komplexní pohled jsem uvažovala i o Centru léčby bolesti a paliativní medicíny na Chodově / TH klinice na Karlově náměstí.


V Centru léčby bolesti a paliativní medicíny u Mudr. Táni Bretyšové a ve Fyziokomu právě řeším mimo jiné i ten dávný úraz bederní páteře (kdy mi vyhřezla meziobratlová ploténka) – protože hypertonus pánevního dna, kvůli které jsem se tam objednávala původně, už nemám.



Používání hořčíku doporučuji i jako masérka téměř všem klientům, při prožívání patologické stresové zátěže, zvýšeného napětí, bolestí a křečemi svalstva). Samozřejmě vedle protahování (viz Youtube kanál Zdraví posláním), používání automasážních pomůcek – viz tento článek na ZP a konzultace s odborníky.




Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

bottom of page