top of page

Krize a jak ji správně řešit? Kontakty na odborníky.



Těžký stres, úzkosti, deprese, nadměrná spotřeba návykových látek, krize? Nevíte co dál? Nechte si pomoc od odborníků!


Špatně se Vám ráno vstává?

S velkým úsilím zvládáte věci, které pro Vás dřív nebyly problém?

Zasahují nebo Vás dokonce ochromují návaly silných emocí a Vy nevíte jak si s nimi poradit, ať už je to smutek, úzkost, vztek, nezvladatelná bolest….?


Konzumujete v nadměrné míře návykové látky a nedaří se Vám to ovládat?

Chcete si ublížit nebo lidem ve Vašem okolí? Je Vám špatně, i když všechny běžné prohlídky vycházejí bez nálezu?

Zažíváte něco co byste nenazvali normou a zasahuje Vám to do života?


Děje se Vám něco jakoby z jiného světa? Znáte někoho kdo má halucinace/bludy – neexistující hlasové a obrazové vjemy – mumlání, nelogickou a obsahově nesourodou řeč, napadá další lidí s nelogickými výkřiky, je přesvědčen o novém řádu věcí – blížící se katastrofě apod?



Buď zavolejte 155 nebo si nechte poradit na speciálně na tyto problémy zaměřených místech.

Ať už se to děje Vám nebo někomu ve Vašem okolí – nechte si pomoc, každá krize se dá zmírnit nebo vyřešit a není žádná ostuda se za sebe nebo někoho postavit! Některá níže uvedená místa jsem sama navštívila a o dalších jsem slyšela pozitivní ohlasy. Držím Vám palce!



Nejste blázen, ale poslali Vás na psychiatrii?

Jak bylo napsáno výše, na psychiatrii se léčí různé druhy stavů a onemocnění. V případě, že se nepovede najít fyzickou příčinu. Například fyzické bolesti – bolí Vás často a několik měsíců žaludek, máte velké problémy s trávením, na gastroenterologii nic nenajdou. Problém tedy nebude ve špatném fungování Vašeho žaludku, ale v nervových spojeních, které reagují na pokyny z Vašeho mozku. Bolest přeci jen vychází z našeho mozku.

Jsme zvyklí léčit fyzické tělo, ale mozek je řídícím orgánem. I ten si zasluhuje péči.

Psychiatrické nemoci nemají ještě naprosto jasný původ, ale vědci se schodují, že jde o kombinaci genetické zátěže, výchovy a stresové zátěže v životě člověka. Je to komplexní a nemoc vznikne, když se několik zmíněných faktorů sejde.


Pokud Vás tedy poslali na psychiatrii, možná potkáte člověka, kterého byste označili za „blázna“: mumlá si pro sebe, třese se atd.. Myslete na to, že tento člověk je nemocný a když sedí vedle Vás v ordinaci, tak se jde léčit, aby se těchto ostrakizujících příznaků zbavil a mohl opět normálně fungovat. Považujete takový přístup za bláznovství?


Pokud si říkáte, že Vás přece jen bolí břicho nebo Vaše problémy nestojí za to řešit – myslete na to, že není odvahou vše vydržet, odvahou je přiznat si, že potřebujete pomoci a nechat si pomoci. Dokud to jde.


Kam můžete zavolat nebo zajít a poradí Vám co dál:

1. Ambulantní péče, krizová intervence:

– Nonstop: tel. linka důvěry i ambulantní ošetření v Centru krizové intervence (CKI) v Psychiatrické nemocnici Bohnice – kde Vás čeká pohovor s psychologem nebo psychiatrem bez nutnosti objednání, poradí Vám co dál, poskytne kontakty na další odborníky, je tu i možnost hospitalizace: Krizové centrum Bohnice


– terénní i ambulantní péči, najdete v CDZ, čeká Vás několik odborníků na jednom místě, bez objednání s non-stop linkou, oproti CKI by mělo CDZ mimo poradenství poskytnout ambulantní/terénní program pomoci na místě – např.: docházková terapie, začlenění do společnosti po hospitalizaci..: Centrum duševního zdraví

Na výše popsaná místa můžete vyrazit bez objednání, ambulantně Vás ošetří a doporučí další postup. Mohou Vám předepsat i léky a předají Vám kontakty na docházkovou péči. Mohou doporučit i hospitalizaci. V provozu jsou i krizové telefonní linky.



COVID-19 Linka psychické pomoci – 1212 (volba 5) (převzato z www.mzcr.cz):

Během nově nastalých vládních opatření byl zaznamenán nárůst výskytu stavu úzkostí.


Vzniklá situace může ovlivnit především osoby, které se již před tímto stavem špatně vyrovnávali se stresem nebo mají predispozice na horší reakce na stres. Je proto potřeba klást důraz na prevenci proti prožívání strachu a stresu. Stres je reakce na ohrožení a s tím souvisí i pocity úzkosti. Tyto pocity vychází z nejistoty a z neznámého.

Linka psychické pomoci pod číslem 1212 (volba 5) nabízí možnost promluvit si s odborníkem, který úzkostem volajícího a s nimi spojenými starostmi porozumí a bude spolu s ním hledat řešení a úlevu.



2. Dlouhodobá docházková péče:

– Centra poskytující dlouhodobou docházkovou péči, možnost platby z Vašeho pojištění nebo přímo Vámi, nutnost objednání: Ambicare, Hélio – Docházková péče i forma denního stacionáře: Psychosomaticka klinika Eset – Docházková péče, denní stacionář, krizové centrum, zaměstnání i bydlení: Fokus Praha


Pro dlouhodobou péči u psychoterapeuta budete pravděpodobně muset obvolat více míst, protože je celkem těžké najít si místo, kde budete tzv. „na pojišťovnu“. Ale jde to! V soukromé sféře je to lehčí. Pokud máte diagnostikované duševní onemocnění dala bych si pozor, aby psychoterapeut, kterého si vyberete měl vedle psychoterapeutického kurzu i vysokoškolské vzdělání psychologa nebo/a psychiatra.


Na základě výše popsaného rozdělení v případě těžké krize doporučuji jakékoli místo, které je blízko a má otevřeno ve chvíli potřeby. Pokud jde o život a stav je vážný doporučuji zavolat 155 nebo se dopravit (nebo někoho) rovnou do CKI v Bohnicích nebo do jiného krizového centra!


Četba na Zdraví posláním – kategorie Duševní zdraví, kde najdete například tyto články:

– Má Absolventská práce na téma patologického stresu, deprese a medical-wellness možnosti jejich zvládání

– Seberozvoj i sebepéče: 3 výhody psychologie / psychoterapie slovem

– Můj wellness deník

– Jak nepřibrat přes svátky?

– Zachovejte si přes Vánoce duševní zdraví

– 3 nejdůležitější tipy pro zdravé hubnutí a vytvoření zdravého životního stylu

– Psychohygiena před zkouškami

– Má Absolventská práce na téma patologického stresu, deprese a medical-wellness možnosti jejich zvládání

– Povinná četba při zvládání patologického stresu, deprese, bipolární afektivní poruchy aj. – pro nemocné i blízké

– To co Vám říká se Vás netýká

– Vytvořte si antistresový plán a zvládněte stres

– Pomoc, krize, antidepresiva

– Má medical-wellness strategie prevence relapsu BAP

– NUDZ a studie AKTIBIPO 400

a další..

Držím Vám palce!

5 zobrazení0 komentářů
bottom of page