top of page

Výuka jógy v pražských studiích a školách z pohledu instruktorky ZTV a masérky

Aktualizováno: 7. 7. 2022






Dnes bych s Vámi ráda sdílela své myšlenky a kritiku ohledně současné výuky jógy v pražských studiích a školách z pohledu instruktorky Zdravotní tělesné výchovy a masérky. Jóga mne přivedla k pohybu po střední škole a několik let jsem z ní byla naprosto nadšená – nebo spíše jsem byla jógou posedlá. Rozhodla jsem se, že se budu jógou v budoucnu živit a začala jsem dělat instruktorský kurz jógy.


Bohužel jsem se tak rozhodla v extrémně náročném období, kdy jsem mimo jógy nepoužívala žádné jiné způsoby regenerace a relaxace a tak jsem odolávala situacím a dlouhodobému distresu nadměrným cvičením power jógy, gymnastiky aj. Toto náročné cvičení jen zhoršilo mou distresovou zátěž a já jsem nebyla schopna dokončit svůj Instruktorský kurz jógy. I díky této posedlosti jsem potkala opravdu mnoho instruktorů a získala jsem určitý přehled o stylech výuky,Nejdříve jsem lekce a instruktory „hodnotila“ z hlediska cvičícího nadšence, později z hlediska začínající instruktorky jógy a nyní se na celou věc dívám z pohledu Wellness specialistky, instruktorky zdravotní tělesné výchovy a masérky. V současné době jógu stále (v daleko menší míře) implementuji, jak do svých hodin zdravotní tělesné výchovy, tak do mého soukromého cvičení.


1. Jóga z pohledu Instruktorky ZTV a masérky: Jóga jako trend podporující zdraví a výuka ve studiích


Jóga se stala vyhledávaným trendem. Je skvělé, že se relaxační strategie, poznávání a tolerance vlastního těla dostává v zábavné formě mezi veřejnost. Negativum tohoto procesu podle mne je fakt, že vzdělávání se stejně jako druhy jógy liší. A v některých – hlavně těch extrémně populárních náročných druhů jógy – se ne vždy hledí na anatomicky správné provedení a už vůbec ne na kontraindikace některých cvičících. Kontraindikacemi myslím vyhřezlé ploténky, skoliózy a další problémy páteře na které se ne zrovna často bere na lekcích jógy ohled. Lektor jógy se často nezeptá na kontraindikace u svých klientů a nenabízí modifikace pro konkrétní onemocnění páteře. Které jsou v naší sedavé společnosti časté – díky tomu se ke mě dostávají klienti, kteří cvičí jógu a nikdy neslyšeli o tom, že by některé cviky z jógy pro ně nemusely být vhodné.



Lektoři zase předpokládají, že klient konzultoval svůj stav s lékařem, což je pochopitelné. Ale i tak je podle mne nabídka modifikací pozic klientům velmi důležitá, záleží na vzdělání a zaměření instruktora. Proto pokud máte problémy s pohybovým systémem doporučuji navštívit lekce, až po konzultaci s Vaším lékařem a fyzioterapeutem a spíše hledejte lektora, který se zabývá Léčebnou tělesnou výchovou / Zdravotní tělesnou výchovou a kombinací s jógou nebo Medical jógou. Pokud zažíváte těžkou stresovou zátěž doporučuji v první řadě zvolnit a nevyčerpávat se ještě více na náročných lekcích. Také bych Vás mohla zajímat má Absolventská práce na téma zvládání patologického stresu a deprese, kterou najdete zde.



2. Jóga z pohledu Instruktorky ZTV a masérky: Jóga, dech a zdraví


Jestli nějakou část miluji z celého jógového systému je to hluboký jógový dech a několik dalších variant (nejsem úplný nadšenec do různých modifikací sestávající ze zadržování dechu, které by u vybraných jedinců mohlo vést k prasknutí výdutě v mozku a krvácení apod.). Dále považuji za důležité prodýchávání částí těla za účelem uvědomění si napětí ve svalu nebo ve skupině svalů, které ničemu v současnosti neslouží a jejich uvolnění. Jógový dech je spolu se Srdeční koherencí, Autogenním tréninkem a Jacobsonovou relaxací skvělým pomocníkem při zvládání negativní stresové zátěže a deprese. Jógový dech spolu se základní sestavou pozdravu slunci jsem převzala a využívám ji ve svém cvičení i lekcích, jako instruktorka Zdravotní tělesné výchovy a doporučuji v rámci zvládání negativní stresové zátěže i jako masérka svým klientům.



3. Jóga z pohledu Instruktorky ZTV a masérky: Jóga jako most k vlastnímu tělu a emocím


Dříve jsem hrála šest let házenou, pak jsem chvíli propadla kardiovaskulárnímu cvičení, gymnastice a nakonec až power józe. Díky józe jsem poprvé cítila jak cvičení a dýchání intenzivně ovlivňuje mé tělo a mysl. Nikdy předtím jsem podobné propojení nezažila. Když jsem vyrůstala jóga asi ještě nebyla tak populární, aby se dostala do mého okolí a myslím si, že je to velká škoda. Vedle výkonově zaměřených aktivit, kterých je ve školách a v rodinách více než dost je jóga skvělým protipólem, který vede naslouchání vlastnímu tělu, jednotě, akceptaci a harmonii.



4. Jóga z pohledu Instruktorky ZTV a masérky: Jóga, dech a relaxace v rámci prevence ve školách


To je skvělý nápad! Sama jsem asi rok učila kroužek jógy na jedné pražské základní škole a bylo to skvělé! Myslím si, že typický tělocvik by si zasloužil modernizaci a propojení s fitness a wellness trendy. A možná by se tolik dětí nesnažilo z tělocviku vyvléknout. Zapojení jógy bych si představovala minimálně v úvodu a závěru každé hodiny tělocviku. Kdy by se děti naučili uvědomění si vlastního těla – jeho napětí a různé možnosti relaxace a dýchání, vedoucí k uvolnění nahromaděného napětí svalu a stresové zátěže. Z vlastní praxe instruktorky i masérky vím, že toto uvědomění vlastního těla chybí i u dospělých, proto je tato výuka důležitá už na školách. Další možností, kterou vidím je začlenění seznámení s wellness a fitness trendy, alespoň několikrát do roka, místo běžných hodin tělocviku.



Relaxační cvičení, dýchání a další relaxační techniky (spolu s teoretickou znalostí dopadu stresu na organismus – což se zatím bohužel také nevyučuje) považuji jako důležitější náplň studia než je atletická a gymnastická příprava zaměřená na výkon. Jen velmi málo z žáků se vydá na dráhu sportovce, ale všichni ve svém životě budou potřebovat znát pozitivní strategie zvládání negativní stresové zátěže. Proto by dle mého názoru mělo dojít k modernizaci výuky, která bude propagovat vyváženost.



5. Jóga z pohledu Instruktorky ZTV a masérky: Jóga a zkřížený sed


Každý když se řekne slovo jóga si vybaví lotosový sed, meditaci a harmonii. Skutečnost je často úplně jiná. Tento sed byl příjemnou polohou pro meditaci pro zakladetele jógy před xxx lety. Ti většinu svého života strávili jídlem, přípravou jídla, posezením na zemi v pozici dřepu nebo ve zkříženém sedu. Byla to daleko více využívaná pozice v běžném životě, než je tomu dnes. Nevidím důvod proč bych měla své klienty nutit do pozice, kterou většina z nich bezbolestně není schopna vykonat. Za využití deky a jógových bloků ano, samostatně bych tuto pozici nejraději z jógy vyřadila, pokud necvičíte jógu roky nebo nejste hypermobilní. Jsou jiné pozice, které se dají využít k posezení s rovnou páteří.




6. Jóga z pohledu Instruktorky ZTV a masérky: Jóga a hypermobilita – extrémní pozice Vašich sousedů na jógamatce


Pamatujete si ten pocit, když je pro Vás opravdu těžké se udržet v určité pozici a podíváte se kolem a uvidíte někoho kdo tu pozici provádí několikanásobně lépe? Příkladem může být hluboký předklon, Vy máte pokrčená kolena a stejně Vás na zadní straně táhnou dolní končetiny, oproti tomu vedle na jógamatce při předklonu s rovnýma nohama – nejčastěji to bude dívka – dosáhne na zem i celým předloktím! Není to k vzteku? Nebo je to motivační? A jak to vůbec dělá? Určitě to bude tou jógou.



Tohle je nedorozumění, kterému jsem sama nějakou dobu propadala. Může za to hypermobilita, pravděpodobně léta gymnastického tréninku, kdy docházelo k extrémnímu tréninku ohebnosti, který dost často pro bývalé gymnastky znamená uvolněné šlachy nedržící dostatečně klouby na místě, často i degenerativní onemocnění a velké bolesti. Je potřeba svaly a šlachy dostatečně posilovat, aby správně fungovaly. A naučit se nezacházet do extrémních poloh, do kterých tento jedinec bez problému může. Takže není co závidět. Bohužel jsem ještě nikdy neviděla instruktora upozorňovat hypermobilního jedince, aby se snažil neprohlubovat tento problém.



7. Jóga z pohledu Instruktorky ZTV a masérky: Jóga a extrémní pozice a styly jógy


Extrémní pozice jako stojky a akrobatická jóga vypadá na fotkách nádherně, ale obnáší také extrémní (pravidelný a náročný) trénink a fyzickou kondici – konkrétně pevný střed těla a gymnastické vlohy. A pokud tuto kondici nemáte vybudovanou předtím, než se na tyto riskantní pozice vrhnete velice jednoduše si můžete ublížit. Co se týká extrémních stylů jógy jako je hot jóga, je to rychlá cesta k úrazu. Konkrétně při hot józe: vlivem horka je Vaše tělo schopné jít do extrémních poloh (jako u hypermobility) do kterých byste se normálně nedostali – takže riskujete, že Vás v extrémní pozici může zradit vlastní tělo, které prostě nemá dostatečnou kapacitu tu pozici udržet. Dalším problematickým bodem je přechod z tepla do šatny nebo domů. Rozehřátě tělo může zatuhnout a způsobit Vám velké bolesti.. Proto propaguji důslednou fyzickou přípravu a vyhýbání se zbytečně riskantním stylům provádění jógy, bez postupného budování kondice.



8. Jóga z pohledu Instruktorky ZTV a masérky: Zdroje, které by Vás mohly zajímat


1. Cvičení pro zdravá záda – anatomie – Dr. Philip Striano

2. Strečink – anatomie – Craig Ramsay

3. Medical Yoga – anatomicky správné cvičení – Eva Hager-Forstenlechner, Christian Larsen, Christiane Wolf

4. Core trénink – posilování středu těla – Alexander Hoheneder, Thomas Munch

5. Jóga: fakta a mýty – William J. Broad



Dalším zdrojem informací pro Vás může být Youtube kanál Zdraví posláním, kde najdete i tyto kategorie: Wellness inspirace, Fitness inspirace, Zdravá záda prevence a kompenzace a Sedavý způsob života prevence a kompenzace. Průběžně do těchto seznamů umisťuji videa od různých tvůrců, které sama sleduji. Na tyto zahraniční kanály z kategorií Wellness a Fitness inspirace bych ráda upozornila: Yoga with Adriene, Gone Adventuring Pilates, YogiApproved, Tone It Up, Popsugar fitness. Z webů mám nejraději DoYouYoga.


Doufám, že díky tomuto článku budete o něco více naslouchat svému tělu a Vašemu lékaři a fyzioterapeutovi, než instruktorovi jógy.

1 zobrazení0 komentářů
bottom of page