top of page
Obrázek autoraSylvie Corty

3 důvody, proč jste se zablokovali po masáži a co s tím?

Co myslím zablokováním? Jste na masáži a všechno je super, masér Vám uvolnil dlouho zatuhlé partie (nejčastěji trapézový sval, zdvihač lopatky, rombické svaly aj.). A už ten den nebo až den následující nemůžete pro bolest svalů otočit hlavu do strany, nebo jste ztuhli ještě více – prostě se Váš stav podstatně zhoršil. Tady jsou 3 důvody, proč jste se (pravděpodobně) zablokovali po masáži a co s tím můžete dělat.


1.) 3 důvody, proč jste se zablokovali po masáži: Masér Vám neodborně dělal manipulace


„Křupání“ po škubnutí krkem do strany apod. patří do rukou vysokoškolsky vzdělaných fyzioterapeutů a chiropraktiků, protože neodborně provedená cílená manipulace Vám může způsobit ještě další zablokování, zbytečně opotřebovává páteř a dokonce i malý infarkt.



Pokud by Vám měl jeden z těchto odborníků (fyzioterapeutů, chiropraktiků) dělat manipulace je vhodné, aby o Vás věděl všechno – věděl jaký máte problém a jak dlouho, viděl Vaše rentgeny apod. aby mohl provést manipulaci a minimalizovat negativní dopady na Vaši páteř. Masér nic takového nenabídne. Často se (bohužel) ani neptá na Vaši zdravotní historii a znalosti anatomie se liší od maséra k masérovi. Více o tomto problému najdete zde. Křupání se může objevit i při správně provedené masáži, ale je to vedlejší produkt, bez cíleného škubání apod.


2.) 3 důvody, proč jste se zablokovali po masáži: Po masáži jste nebyli v klidu

Šli jste do sauny, šli jste cvičit apod.. Po masáži je Vaše tělo zrelaxované a tím, že ho vystavíte aktivní činnosti dojde k nabuzení centrální nervové soustavy, takže dojde k prokrvení svalů, tenzi svalů a je větší šance, že může dojít k úrazu a zatuhnutí tedy „blokaci“. Zbytečně své tělo vyčerpáváte a zbytečně jste absolvovali masáž. Po masáži není vhodné pít alkohol, cvičit, chodit do sauny ani se sprchovat horkou vodou / ledovou vodou. Je vhodné odpočívat a jít spát – prostě si užívat zrelaxovaný stav. Výjimkou je samozřejmě sportovní přípravná masáž.


3.) 3 důvody, proč jste se zablokovali po masáži:

Chodíte na masáže s chronickými bolestmi zad a k tomu necvičíte

Masér Vám uvolnil dlouho zatuhlé svaly, možná Vám i masér, trenér nebo fyzioterapeut někdy řekl, že byste tu a onu partii měli posilovat a jinou protahovat. Bohužel bez cvičení se Váš stav nikdy nezlepší. Masáž má krátkodobé účinky a jen a pouze cvičení má účinky dlouhodobé. Proto bez kombinace obou přístupů se po uvolnění na masáži dostaví bolest a zvýšená tenze svalů – někdy ještě ten den a někdy až den dva po masáži.


Vaše svaly nejsou na uvolněnou polohu zvyklé a nedokážou tak podporovat páteř, proto se dostaví svalová „blokáda“ tedy zvýšená tenze svalů. Cíleným cvičením uvolníte svaly v tenzi a posílíte ochablé svaly, které by Vás měli podporovat při běžném pohybu, ale nedělají to například vlivem nesprávného sedu, stoje aj. Kombinací cvičení a masáží minimalizujete možnost dalšího „zablokování“ .

Co dělat, když se po masáži projeví svalová „blokáda“?

Odpočívejte, držte postiženou oblast v suchém teple. Doplňte hořčík, vápník, draslík, B6, B12 v klasické DDD. Mě osobně pomáhá už samotný hořčík a často i automasáž horní části zad tenisovým míčem nebo měkčím „ježkem“.



Pozor na interakce s Vašimi léky, informujte se ve Vaší lékárně. Není vhodné protahování a masáž. Pokud blokáda přetrvává déle než 10 dní, je vhodné navštívit obecného lékaře. Pokud ke svalové blokádě pociťujete vystřelující bolesti, ochrnutí v končetině, máte sníženou citlivost, nemůžete močit a máte vysokou teplotu navštivte neurologa.





Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

Commenti


bottom of page