top of page

Antidepresiva – vybrané otázky a odpovědi



Už Vám někdy někdo řekl, že bere antidepresiva?

A vy jste věděli, že asi musí jít o něco vážného, ale nic víc.. a možná jste se báli zeptat. Najednou jste jaksi nevěděli, jak se k dotyčnému chovat?

Snad Vám v tomto příspěvku zodpovím Vaše nejpalčivější otázky.



Toto téma se u většiny obyvatel naší republiky stále ještě neobejde bez záškubu v obličeji a asociacemi bláznů ztvárněných ve filmech, což je způsobeno hlavně nízkou informovaností. V porovnání s mírou informovanosti na téma – duševní onemocnění a genetická predispozice, projevy nemoci a způsoby léčby- jsme oproti zahraničí ještě stále za opicemi a i proto jsem napsala tento článek. Podle Světové zdravotnické organizace zažije každý čtvrtý během života duševní nebo neurologické onemocnění. Čím bude větší informovanost, tím větší bude i množství lidí, kteří vyhledají léčbu včas a budou s menšími problémy opět fungovat ve společnosti.



Otázky:

1.) Co jsou antidepresiva? 2.) Proč je někdo potřebuje? 3.) Jak se mám chovat k člověku, který antidepresiva bere? 4.) Na co dát pozor při užívání antidepresiv 5.) Na koho se obrátit v případě krize? 6.) Nejste blázen – ale poslali Vás na psychiatrii?



1. + 2.) Co jsou antidepresiva a proč je někdo potřebuje?

Antidepresiva jsou léky upravující chorobně pokleslou náladu.


Jde o širokou skupina léků, která působí na chorobně pokleslou (depresivní) náladu a další příznaky, které doprovázejí depresi (útlum, neklid, strach, neschopnost prožitku štěstí, ale pomáhají zvládat i chronické bolesti aj.). Obecně platí, že účinek antidepresiv se projevuje se zpožděním několika dnů až týdnů.


Antidepresiva svým chemickým působením na mozek ustřihnou krajní hodnotu prožívané škály emocí. Takže místo toho, aby člověk jen brečel nebo se zanedbával (nulovou hygienou, nejezením..) a pouze ležel vyčerpáním v posteli bez šance na regenerační spánek nebo aktivity, kterým se dříve věnoval a přinášely mu energii.. bere antidepresiva, aby se jeho emoce posunuly z krajní pozice. Umožní danému člověku fungovat, věnovat se aktivitám, které mu přinášejí energii. Věnovat se aktivitám, které mu pomohou řešit nebo ustát danou situaci ve které se nachází.


Konkrétní onemocnění, při kterých se obvykle používají:

deprese, úzkostné poruchy, obsedantně kompulzivní porucha, psychosomatické choroby, při léčbě chronické bolesti, různé nevysvětlitelné potíže, jako doprovodná léčba při těžkých onemocněních a výskytu deprese: Parkinsonova nemoc, rakovina, epilepsie, infarkt myokardu atd..



3.) Jak se mám chovat k člověku, který antidepresiva bere?

Pokud jste nikdy nebraly antidepresiva, nemůžete tento stav zcela pochopit. Není dobrým nápadem, říkat věty jako: „Hlavu vzhůru“ nebo něco podobného. Raději neříkejte nic – nesnažte se povzbuzovat. Pokud Vás tato osoba zajímá a chcete jí pomoci, ale necítíte se na to – protože jde o něco opravdu velkého a vážného.. Vězte, nejjednodušší co můžete udělat, je říct něco ve stylu: Pokud chceš, můžeš mi říct co tě trápí. (pokud to tedy náhodou nevíte) Pokud byste se radši vyhnuli „vědění“ a přesto máte o tuto osobu zájem, úplně stačí převedení řeči na jiné téma.


Člověk, který bere antidepresiva, je bere aby mohl fungovat, i přes to co prožívá. Není nesvéprávný ani mimo. Pokud Vám tedy člověk řekne, že je bere, už to je znamení, že mu asi nevadí se o tom bavit, ale pokud nechcete riskovat řekněte: „Je dobře/jsem ráda, že jsi sebrala odvahu se léčit. (Bude rád, že to slyší) „Určitě to bylo těžké. Co ti přináší radost?“ (A převedete téma hovoru k běžné konverzaci a k tomu co je pro člověka v takové situaci nejdůležitější – sbírat energii..)



4.) Na co dát pozor při užívání antidepresiv:

Pokud antidepresiva bere člověk Vám blízký, určitě Vám bude vděčný, když mu poskytnete příležitosti uniknout stresujícím okolnostem. Pokud o tom nebude chtít sám mluvit, nemluvte o tom. Bavte se – vtipy, komedie… cokoli co odlehčí je správné. Pozor, ale – nikdy možná nevíte, co konkrétně spustí intenzivnější reakci, než by člověk měl, kdyby nepotřeboval a neměl antidepresiva. Pokud to víte nebo tušíte, vyhněte se tomu. Pokud se to přece jen stane, nabídněte oporu.


Pokud se člověk s antidepresivy usedavě rozpláče, stačí když nabídnete kapesníky a posečkáte dokud to daného člověka nepřejde a pomaličku změníte téma, pokud tedy o tom náhodou nebude chtít sám mluvit. Pokud o tom bude chtít mluvit snažte se nezlehčovat co říká. Pokud nepřiměřená reakce bude trvat i nepřiměřeně dlouho a víte, že daný člověk používá sebepoškozování k utlumení nepříjemných emocí, Vy sami s tím nic neuděláte – zavolejte 155! Dlouhodobě skvěle psychiatrii doplňuje psychoterapie. To byste mohli navrhnout a motivovat k pravidelným návštěvám.


Léčba antidepresivy může být na několik měsíců až let. Léčba i vysazení by mělo být prováděno pouze pod odborným dohledem psychiatra. Vhodná kombinace k lékům je psychoterapie, ať už individuální nebo skupinová.



Určitě byste si měli přečíst příbalový leták daných antidepresiv, který člověk Vám blízký bere. Měli byste mít na paměti, že jakákoli větší změna emočního prožívání by se měla konzultovat s psychiatrem. Pokud někdo po třech hrozných měsících začne po týdnu na nových antidepresivech být extrémně hyperaktivní a šťastný – berte to jako rychlou změnu, ne jako jednoznačný důkaz zlepšení. Je nutná konzultace s psychiatrem! Se správnou léčbou budete schopni opět fungovat!


=V žádném případě NEdoporučuji si žádný z těchto nebo podobných léků ordinovat bez lékařského dohledu. Doufám, že Vás odradí i to co jsem popsala v článku Hospitalizace v Bohnicích, takto silné léky jsou nevyzpytatelné a u každého fungují jinak. V dlouhodobém hledisku Vám pomohou, pouze pokud budou ve správné dávce a pouze pokud budete mít možnost konzultovat sebemenší odchylky od normálu včas s Vašim psychiatrem!=



5.) Na koho se obrátit v případě krize?

Kam jít pokud máte podobné problémy nebo někoho znáte kdo je má: Např.: náhlé podivné chování, které nezapadá do charakteru osobnosti a ohrožuje tohoto člověka a jeho společenské postavení nebo Vás (halucinace/bludy – neexistující hlasové a obrazové vjemy – mumlání, nelogická a obsahově nesourodá řeč, napadání dalších lidí s nelogickými výkřiky, přesvědčení o novém řádu věcí – blížící se katastrofa, sebepoškozování.. Nebo zažíváte něco výše popsaného, něco co není pro Vás normální a somatické testy nic nenacházejí. Zavolejte 155 nebo si nechte poradit na speciálně na tyto problémy zaměřených místech – léčit se není ostudou: Krize a jak ji řešit


6.) Nejste blázen, ale poslali Vás na psychiatrii?

Jak bylo napsáno výše, na psychiatrii se léčí různé druhy stavů a onemocnění. V případě, že se nepovede najít fyzickou příčinu. Například chronické fyzické bolesti – bolí Vás často a několik měsíců žaludek, máte velké problémy s trávením, na gastroenterologii nic nenajdou. Problém tedy nebude ve špatném fungování Vašeho žaludku, ale v nervových spojeních, které reagují na pokyny z Vašeho mozku. Bolest přeci jen vychází z našeho mozku. Jsme zvyklí léčit fyzické tělo, ale mozek je řídícím orgánem. I ten si zasluhuje péči. Psychiatrické nemoci nemají ještě naprosto jasný původ, ale vědci se shodují, že jde o kombinaci genetické zátěže, výchovy a stresové zátěže v životě člověka. Je to komplexní a nemoc vznikne, když se několik zmíněných faktorů sejde.


Pokud Vás tedy poslali na psychiatrii, asi potkáte člověka, kterého byste označili za blázna: mumlá si pro sebe, třese se atd.. Myslete na to, že tento člověk je nemocný a když sedí vedle Vás v ordinaci, tak se jde léčit, aby se těchto ostrakizujících příznaků zbavil a mohl fungovat normálně. Považujete takový přístup za bláznovství? Pokud si říkáte, že Vás přece jen bolí břicho – myslete na to, že není odvahou vše vydržet, odvahou je přiznat si, že potřebujete pomoci a nechat si pomoci. Čím dříve, tím lépe.



Statistika:

Každý rok umírá v Evropě asi 58 tisíc lidí v důsledku sebevraždy nebo sebepoškozování kvůli psychické krizi (pro srovnání: 51 tisíc lidí umírá v Evropě ročně při dopravních nehodách).

Antidepresiva můžou mít vedlejší účinky a kontraindikace s bylinkami a léky, které zcela určitě nesmíte brát na lehkou váhu! Stejně jako podcenění léčby může mít dalekosáhlé důsledky. Nebojte se v jakékoli pochybnosti zavolat přímo lékaři nebo ambulanci, kde Vám poradí nebo pošlou rychlou pomoc.




Seriál (pouze v aj), který by Vám mohl přiblížit život s depresí. V případě, že se deprese nediagnostikuje včas a neléčí se. Může dramaticky prohloubit negativní prožívání člověka a v nejtěžším případě může skončit sebevraždou. Pokud chcete i Vy něco změnit – vnímejte lidi kolem sebe, nabídněte jim pomoc – doveďte je na místa, kde jim pomůže odborník a pokud si už nevíte rady, zavolejte jim 155! 13 důvodu proč



Co by Vás mohlo zajímat zde na Zdraví posláním – můj příběh:


Další zdroje:

Co dalšího není vhodné – pro dobro daného člověka – říkat: zde Informace pro pacienty a jejich blízké – příručka Reakce na stres a poruchy přizpůsobení Destigmatizace duševních onemocnění Depresivní poruchy Bipolární afektivní porucha Světová zdravotnická organizace – statistiky kniha Jak vyléčit depresi od Stephena S. Ilardiho PhD – rozebírá klinicky ověřený program, kde dochází k propojení wellness přístupu a užívání léků v rámci léčby deprese



Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

11 zobrazení0 komentářů
bottom of page