top of page

Co je biblioterapie? Aneb proč víc číst?



Dostali jste se do těžké životní situace? Nebo se jen chcete inspirovat a potěšit?

Potýkáte se s dlouhodobým strachem, úzkostí či onemocněním? Chcete pomoci sobě nebo někomu jinému, ale nevíte jak? Chcete se pobavit? V této kategorii Vám doporučíme tituly, které Vám můžou nabídnout cestu, ukázat jiný pohled – potěšit, povzbudit a snad i poučit.


Zde je 10 důvodů podpořených vědeckými studiemi, které jsem převzala z webu, protože s nimi na 100% souhlasím: www.eknihovna.cz Aneb, proč bychom měli číst knihy a občas se odtrhnout od televizních seriálů, brouzdání po internetu nebo sdílením na facebooku.



1. Rozšiřujete si své verbální dovednosti. Nejspíš se z vás díky čtení nestane lepší partner v komunikace, ale ti, kdo čtou, většinou mají širší slovní zásobu v vyjádření toho, jak se cítí a vyjádřit to pro ostatní srozumitelným způsobem. Tato schopnost se zlepšuje tím víc, čím více čtete a dostáváte tak na vyšší úroveň svou slovní zásobu pro použití v každodenním životě.



2. Zlepšujete si schopnost soustředění.


Na rozdíl od blogových nebo i zpravodajských článků, usednutí s knihou vyžaduje dlouhé časové úseky soustředění se, což je zpočátku těžké. Úplné ponoření se do knihy spočívá také v „odstřihnutí“ se na dobu četby od světa a pohroužení do četby, což časem posílí vaši pozornost.



3. Čtenáři si užívají umění a vylepšují svět.


Studie společností NEA vysvětluje, že lidé, kteří čtou pro potěšení, půjdou například do muzea nebo na koncerty, s mnohem větší pravděpodobností než ti, kteří to nedělají. Až třikrát více takových lidí se také zapojuje do dobrovolnické nebo charitativní činnosti. Čtenáři jsou aktivními účastníky světa kolem nich a tato účast je rozhodující ve zdaru jednotlivce, ale také společnosti kolem.



4. Zlepšuje se tak vaše představivost.


Člověk je omezen jen tím, co si umí představit. Světy popsané v kniha stejně jako pohledy a názory jiných lidí vám pomáhají porozumět tomu, co je možné. Tím, že čtete napsaný popis události nebo místa, vaše mysl vytváří v hlavě obrázek místo toho, abyste stejný obrázek hned viděli před sebou jako tomu je při sledování televize.



5. Čtení vás činí chytřejšími.


Knihy nabízejí vynikající bohatství učení a za mnohem nižší cenu než nějaký kurz. Čtení poskytuje příležitost zpracovávat obrovské množství zkoumání v relativně krátké době. Nadšení čtenáři často prokazují hlubší znalosti toho, jak věci pracují a kým nebo čím byli kteří lidé. Knihy v domácím prostředí se silně pojí s akademickými úspěchy.



6. Dělá vás to zajímavějšími a atraktivnějšími.


Tohle přímo souvisí s tím, jak se čtením stáváte chytřejšími. Mít jakousi „knihovnu“ informací získaných ze čtení literatury faktu se bude hodit v jakémkoliv akademickém rozhovoru. Budete schopni komunikovat na úrovni a zapojit se do komunikace místo vymýšlení výmluv a odcházení. Budete schopni angažovat do konverzace širší spektrum lidí a zlepšovat své znalosti a komunikační dovednosti.



7. Čtení snižuje stres.


Studie z University of Sussex dokázala také to, že čtení redukuje stres. Zkoumaní měli za úkol jen tiše číst, šest minut, aby se jim snížila srdeční frekvence a uvolnilo se napětí ve svalech. Ve skutečnosti se úroveň stresu snížila dokonce ještě předtím než vůbec začali.



8. Vylepšíte si paměť.


Maryanne Wolf vysvětluje “Typicky, když čtete, máte více času přemýšlet. Čtení vám dává jedinečnou možnost jakéhosi „tlačítka zastavit“ pro porozumění. U mluveného jazyku – když se díváte na film nebo posloucháte nahrávku – nestisknete pauzu.“ Výhody této zvýšené aktivity zostřují vaši paměť a schopnost učit se.


9. Abyste objevovali a tvořili sami sebe.


Máme číst pomalu, s láskou, otevření, s nastraženýma ušima. Měli bychom číst ke zlepšení svého vtipu a představivosti. Také abychom se léčili z bolestí. Nekonečné množství perspektiv a životů, o kterých můžeme číst, nám může dát příležitost mít zkušenosti, ke kterým jsme neměli přístup a učit se tak životní dovednosti, které poskytují.



10. Pro zábavu!


Všechny tyhle výhody čtení jsou jen něčím navíc k té nejdůležitější výhodě čtení: jeho zábavná hodnota. Kdyby nešlo o zábavu, bylo by čtení jen povinnosti, ale tou být vůbec nemusí. Čtení je nejen zábavou, ale má také všechny ony přidané výhody, které byly prozatím zmíněny. Dobrá kniha nás pobaví zatímco zlepšuje naše dovednosti.

Inspirace na super knížky najdete v této kategorii!

4 zobrazení0 komentářů
bottom of page