top of page

Jak poznáte kvalitního maséra?



Výběr kvalitního maséra – někoho kdo se Vás bude dotýkat, když budete téměř nazí. Někoho do koho můžete vložit důvěru s Vašimi problémy.. To není něco, co byste chtěli brát na lehkou váhu! Jako certifikovaná masérka a studentka oboru wellness a balneo bych s Vámi ráda sdílela masérské kvality, které považuji za nejdůležitější. Všichni maséři jsou s nimi seznámeni na masérském kurzu. Přesto jsou bohužel často opomíjené v masérských službách, díky čemuž hodnota a kvalita masáží kolísá.



Sama se tyto kvality snažím dodržovat a všímám si jich, když jdu sama na masáž. Samozřejmě každý, i když dlouhodobě bude tyto kvality splňovat, může mít špatný den nebo špatné období. Jsme pouze lidé, ale chtěla bych upozornit na to, jak by tato služba měla vypadat dlouhodobě a stabilně u kvalitního maséra.


1. Zeptá se Vás na kontraindikace a část těla, na které chcete pracovat:


Ví a řekne Vám kdy se nesmí masírovat, protože hrozí riziko zhoršení Vašeho onemocnění/stavu. Pozor kontraindikace u jednotlivých masáží se liší. Seznam kontraindikací zde.

Vždy uzpůsobí následnou masáž Vašim požadavkům, neaplikuje na Vás jednu naučenou sekvenci masáže.

** Nekvalitní masáž od nevzdělaného maséra může ublížit Vašemu stavu a onemocnění!**



2. Neprovádí masáž / terapii na kterou nemá oficiální vzdělání: V případě potřeby doporučí vhodnější metody a terapie, než ty co sám provádí a má na ně potřebné vzdělání. Např.: jiný druh masáže nebo ošetření zaměřené na Váš určitý stav nebo onemocnění (př.: těhotenská m., breussova m., zdravotní m., fyzioterapie..)

V praxi to vypadá takto:


– ze zákona je povinné pouze základní vzdělání je akreditované MŠMT v délce 150 hodin, na to navazují krátkodobé (nepovinné) vzdělávací programy, jako těhotenská, havajská, breussova, čokoládová masáž atd..


– nejčastější 150 hodinové vzdělávací programy jsou: sportovní a rekondiční nebo klasický masér, tento masér může masírovat klienty zdravé a klienty s částečnými kontraindikacemi po obdržení potvrzení od Vašeho lékaře


– neměl by (ale ze zákona může) masírovat některé celkové kontraindikace např.: těhotné, po operacích páteře atd.. bez dalšího vzdělání (těhotenská masáž, breussova masáž atd..), opravdu nemůže masírovat klienty s celkovými kontraindikacemi jako je např.: rakovina


– masér ve zdravotnictví stojí samostatně a zabývá se vybranými nejvážnějšími celkovými kontraindikacemi (jeho vzdělání je ještě komplexnější): např: bechtěrevovo onemocnění, výhřez ploténky, těžké formy skoliózy.. celý seznam najdete v článku kontraindikace, odkaz na konci článku


– samozřejmě se může stát, že i vzdělaný masér svým přístupem nebude vhodným masérem pro Vás, v tomto oboru je poměrně rychlá cesta k vyhoření a ztrátě zájmu o práci a klienty, pokud se s takovým masérem setkáte – nenechte si to líbit a ozvěte se


** Nekvalitní masáž od nevzdělaného (nebo maséra bez zájmu) může ublížit Vašemu stavu a onemocnění!**


3. Vyzná se ve stavbě těla a způsobech odstranění bolesti:


Vychází ze svého vzdělání – znalosti anatomie – každá masáž kromě energetických a erotických (které se snad ani nedají považovat za masáže v pravém slova smyslu) pracuje se svaly, pokud Váš masér nemá znalosti anatomie a práce se svaly, je to pouze někdo, kdo Vás hladí za peníze.


4. Vzdělává se dlouhodobě:


Má za sebou minimálně 2-3 masérské kurzy, z toho jeden rekvalifikační 150hod. A dále se oficiálně i soukromě vzdělává, což může doložit certifikáty a osobní praxí. Většinou tyto věci najdete na stránkách studia, kam jdete. U některých to není online, ale když se zeptáte před masáží – měli by mít přímo ve studiu kopie certifikátů. Pokud si nejste jistí, jestli masér ve studiu má dostatečné vzdělání, zeptejte se před objednáním. (Já osobně nepovažuji základní 150 hodinový masérský kurz za dostatečné vzdělání.)


Tento obor se neustále vyvíjí. Pokud se Váš masér už řadu let dále nevzdělává musíte se zeptat, jaký k tomu má důvod? Možná studuje medicínu nebo masérskou střední školu? Možná se, ale nezajímá o svou práci (tedy o Vás) a dělá to pouze pro peníze. Tím pádem bych určitě zvážila, jestli je takový masér pro Vás ten pravý.


5. Bude mít o Vás zájem:


Za ideální považuji kombinaci znalostí – masáže, cvičení, relaxace – masér vycházející z této kombinace Vám bude moci nabídnout kompletní službu. Bude vědět, jak pracovat se svaly a může Vám i poradit cvičení, které můžete provádět doma – jednoduše od něj dostanete službu navíc.


Nebude se bát přiznat, že něco neví a nabídne Vám, že to do příští masáže zjistí. Pokud budete mít problém, zasahující mimo jeho kvalifikaci, pošle Vás za někým s potřebnými znalostmi. I když k němu na čas přestanete chodit.


6. Tlak při masáži reguluje podle Vás:


Zeptá se Vás jestli Vám vyhovuje tlak, který vyvíjí a poprosí Vás, abyste se v opačném případě sami ozvali.


Masáž by nikdy neměla být bolestivá, abyste trpěli. Maximálně by měla být blízko Vaší hranice. V takovém případě musíte zhluboka prodýchat a tím pomoci uvolnit svaly. Pokud Vám masér způsobuje bolest bez respektování Vámi vyřčeného pocitového limitu. Je to špatně.



Tlak je subjektivní pocit, takže ho každý vnímá jinak.


Někteří maséři se orientují spíše na jemné masáže a tedy provést hloubkovou masáž doopravdy nezvládnou / neumí / není jim to blízké. Proto by se každý klient měl ještě před masáží zajímat o to na jaké druhy masáží má masér certifikáty, aby podle toho mohl odhadnout jestli mu daný masér bude schopen, nabídnout to co chce!


Pokud se masér zaměřuje spíš na: kraniosakrální, indickou, breussovu, klasickou, ajurvédskou, lymfatickou, bowenovu masáž apod., tak se věnuje jemnějším technikám. Pokud se masér zaměřuje spíše na: klasickou thajskou masáž, deep tissue (hloubkovou masáž), sportovní masáž apod. můžete očekávat, že dokáže vyvinout větší tlak.



Další věc na kterou bych jako klient dala pozor (pokud chci při masáži zažít pocit „prorvání skrz masérský stůl“ je váha maséra. Obecně se dá říct, že 100kg masér přirozeně dokáže tlačit víc, než 50kg masérka. I když některé 50kg masérky mohou překvapit nemůžete čekat, že se někdy vyrovná tlaku dvojnásobně těžšího maséra zaměřeného na „drsnější“ druhy masáží!


7. Uzpůsobuje masáž:


Podle Vašeho problému, ne podle jedné naučené sestavy. Před a během masáže i po ní s Vámi bude komunikovat a zjišťovat Vaše pocity ohledně masáže. Masáž uzpůsobí nejlépe jak dovede, aby naplnil Vaše potřeby.


8. Vytvoří prostředí k relaxaci:


Nebude na Vás mluvit, pokud o to sami nebudete mít zájem. Mimo dotazů ohledně probíhající masáže.. Dopřeje Vám klid. Pokud se v místnosti masíruje více klientů najednou, mělo by se dodržovat ticho. Až na nutnou komunikaci šeptem mezi masérem a klientem. To, že by se během masáží nemělo hned za dveřmi například vysávat, je také bohužel často opomíjený fakt masérských provozoven.


Doufám, že Vám tento seznam pomůže najít kvalitního maséra! Výše popsaný výčet kvalit jsem čerpala z mých negativních zkušeností (z pozice klienta), absolvovaných masérských kurzů a vlastní masérské praxe:

Co by Vás mohlo zajímat:

Kde sama masíruji, více o mne a další informace ze světa masáží, najdete na mém masérském fb: Wellness masáže Nebo přímo zde na stránkách: Wellness masáže nabídka


Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

4 zobrazení0 komentářů
bottom of page