top of page
Obrázek autoraSylvie Corty

Kontraindikace masáže – kdy Vám masáž může ublížit!



V každé masérské škole se věnuje část výuky právě kontraindikacím masáže. Jako maséři musíme vědět, kdy není vhodné masírovat. To, že jsou kontraindikace masáže často ignorovány ze strany masérů, ale i klientů je bohužel realita.. Měli byste vědět, proč kontraindikace není vhodné ignorovat!



Pokud se Vás před masáží – ani na recepci ve studiu ani přímo Váš masér nezeptá na následující kontraindikace masáží – utíkejte a nenechte na sebe sáhnout! Chápu, že všichni chceme ulevit od bolesti nebo od stresu a třeba se Vám nikdy nic po masáži nestalo. Vše je jednou poprvé a jsem si jistá, že kdyby se rozjezd nemoci nebo její zhoršení vystopoval k masérovi, který Vás neinformoval o možných rizicích, určitě byste nebyli nadšení.

Berte své zdraví zodpovědně a hledejte maséry, kteří Vaše zdraví berou jako důležitější hodnotu než finance z odmasírovaných hodin. Masáž je přece od toho, aby Vám po ní bylo lépe!

Upozornění: Masér není lékař, proto je opravdu důležité svolení od Vašeho lékaře – pokud máte chronické onemocnění, utrpěli jste vážný úraz nebo se jakkoli jinak léčíte! Dále se ujistěte jestli můžete na masáž i do wellness nebo pouze do zdravotnických zařízení.


CELKOVÉ kontraindikace masáže – kdy NEchodit na masáž:

Vybraná následující celková chronická onemocnění může masírovat pouze zdravotní masér spadající pod zdravotnictví. Některé celkové stavy a onemocnění se vzhledem k riziku nemasírují vůbec.

Vždy se informujte u svého lékaře specialisty, který Vám potvrdí vhodnost masáže pro Váš konkrétní případ a často poradí i kontakty na zdravotní maséry. Může povolit i masáže mimo oblast zdravotnictví. V takovém případě přinesete potvrzení od lékaře. Po masáži, která Vám nebyla doporučena vzhledem k Vašemu současnému onemocnění a stavu se u následujících onemocnění může projevit zhoršení Vašeho zdravotního stavu!


– infekční onemocnění (i pocit počínající nemoci) – masáž rozproudí krev a lymfu, tím nemoc roznese po těle

– akutní zánět v těle – masáž rozproudí krev a lymfu, nemoc se roznese po těle

– bolestivé stavy po nehodách / operacích


– onkologické onemocnění – může dojít k rakovinotvornému bujení

– stavy vyžadující klid na lůžku – prohloubení stávajícího stavu

– pergamenová kůže – může dojít k poškození celistvosti kůže

– pokročilejší formy osteoporózy – může dojít ke zlomenině

– vyšší stupně artrózy – může zhoršit stav nemoci

– při hemofilii – může zhoršit stav nemoci

– v den nadměrné fyzické námahy – může prohloubit pocit vyčerpání

– při stavu vyčerpanosti – může prohloubit pocit vyčerpání

– po těžkém jídle, min 2 hodiny – může Vám být špatně od žaludku

– při intoxikaci – prohloubí intoxikaci, zvýší riziko rizikového chování

– bechtěrevovo onemocnění – může zhoršit stav nemoci

– výhřez meziobratlové ploténky

– při těhotenství a šestinedělí – může dojít k rizikovému těhotenství, až potratu, těhotenská masáž je vhodná pouze v druhém trimestru



Potvrzení od lékaře přineste vždy:

Během masáže může dojít ke zhoršení stavu, při následujících stavech/onemocněních:


– pokud máte celkovou kontraindikaci,

– používání inzulínu při cukrovce,

– při zeleném zákalu,

– při epilepsii,

– při psychiatrické a neuropsychické léčbě – obzvlášť během stresového období a relapsu,

– bolestivé i nebolestivé stavy po nehodách / operacích..



ČÁSTEČNÉ kontraindikace masáže – na co byste měli upozornit Vašeho maséra:

Může masírovat i nezdravotnický masér.

Nikdy si nedávejte celkovou masáž najednou, ale např. pouze horní polovinu těla / dolní polovinu těla. Přidejte větší časové rozestupy př.: 1x za 14 dní


Všechna chronická onemocnění:

– vysoký krevní tlak,

– cukrovka – vyšší cukr

– zelený zákal

– epilepsie

– křečové žíly – masáž pouze horní poloviny těla a plosky nohy

– menstruace – masáž pouze horní pol. těla a plosky nohy

– alergie na masážní prostředky př.: éterické oleje..

Masáž v působení na tělo supluje cvičení. Z lehátka nespěchejte se vstáváním, může se Vám zatočit hlava a ztratíte rovnováhu, to není zrovna ideální konec masáže. Po masáži byste měli uzpůsobit svůj denní program nenáročným činnostem a pít dostatečné množství vody. Po masáži Vás mohou i zlehka bolet svaly druhý den. Pokud máte jakoukoli extrémní reakci, konzultujte svého maséra nebo lékaře.



Akutní bolest po masáži

Nejčastěji se zatuhnutí svalů např. v oblasti krční páteře projeví, pokud po masáži nebudete odpočívat, ale budete sportovat, vystavíte masírovanou část těla chladu nebo horku aj.

Při zatuhnutí svalů přes noc (bez historie úrazu/nehody) do např.: nemožnosti pohybu hlavy a krku s bolestivostí doporučuji dva až tři dny teplé obklady + hořčík + lehké protahování (s hlubokým nádechem a výdechem) a klid, po zlepšení masáž, pokud nedochází ke zlepšení navštivte fyzioterapeuta, neurologa nebo obecného lékaře..


Výše popsaný seznam kontraindikací je neúplný. Vždy se informujte v kontextu svého onemocnění na vhodnost návštěvy maséra mimo obor zdravotnictví / maséra ve zdravotnictví, než půjdete na masáž.

Čerpala jsem z masérských kurzů, mého dalšího vzdělávání a zkušeností v oboru.

Konzultovala jsem s:

Mgr. Petrou Šmídovou fyzioterapeutkou z týmu Rehabilitace.info

Robertem Al Arefem zakladatelem masérské školy EduSpa college a bývalým učitelem anatomie na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy


Kde masíruji, mé vzdělání a další informace ze světa masáží najdete v kategorii Autoři a na mém masérském fb: Wellness masáže

2 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page