top of page

Mukbang a duševní zdraví (Nikocado Avocado a další) z pohledu diplomované Wellness specialistky

Aktualizováno: 30. 4. 2023



Jako Wellness specialistka běžně sleduji všechny možné instituce a influencery zaměřené na zdraví a wellness a tak mi bohužel neunikl ani pochybný věhlas tzv. Mukbang videí a výzev. A o tom bude dnešní článek. O tomto „trendu“, souvisejícím s duševním zdraví – možná lépe řečeno s nedostatkem duševního zdraví. Chtěla bych poukázat nejen na jeho patologický vliv na duševní a fyzické zdraví tvůrců Mukbangů, ale potenciálně i na jeho odběratele.


Když jsem se poprvé dozvěděla o Mukbangu, tak jedno z prvních videí, které jsem viděla bylo právě od autora Nikocado Avocado. Sežral plný stůl fast-food jídla a střídavě u toho euforicky nesouvisle žvatlal a úzkostně brečel. V tomto článku budu rozebírat konkrétně tohoto autora, ale velká většina mých názorů se vztahuje na všechny, kteří Mukbangy vytváří nebo je sleduje.


Mukbang a duševní zdraví


Sociální média se za posledních pár let neskutečně proměnila a nabídla tak nové pracovní příležitosti pro které člověk nemusí mít žádné předpoklady: oficiální vzdělání, běžný selský rozum, stabilní duševní zdraví a ani morální zodpovědnost. Přijde mi to jako velmi nebezpečné prostředí ve kterém se začíná sdílet obsah s menší a menší hodnotou vystavující široké publikum hloupým a nebezpečným nápadům a myšlenkám.



Osobně věřím tomu, že internet může být inspirativním místem, které propojí rodiny, staré známé a kreativce z různých odvětví na světě. I proto si myslím, že by obsah jako mukbang měl být ilegalizován a a mělo by se tak zabránit už tak narušených jedincům tento obsah tvořit a vydělávat na něm reklamou a sledováním. Nejde jen o duševní zdraví autorů, kteří se uchylují k čím dál šílenějším kouskům v rámci snahy na sebe upozornit, ale i o duševní zdraví konzumentů obsahu – což jste Vy, Váš přítel, Vaše přítelkyně, Váš manžel, Vaše manželka, Vaše sestra a Vaše dcera nebo syn.



Mukbang a duševní zdraví: YouTube by měl Mukbang blokovat jako formu sebepoškozování před kamerou!


Myslíte si, že by na internetu měly být běžně dostupné nahrávky závislých aplikující si drogu (heroin/pervitin aj.)? Nebo lidí v depresi řezajících si zápěstí na filety?


Koukali byste se na to? A co Vaše děti – jak byste se cítily, kdybyste věděli, že se na to koukají a nedejbože to dokonce chtějí taky zkusit?


Mukbang je podle mě stejně nebezpečný! Mukbang = přejídání => narušený vztah k jídlu a vlastnímu tělu => úzkost, deprese, obezita (nemluvě o tom, že obezita je rizikovým faktorem pro mnoho dalších onemocnění např. i COVID-19), mentální bulimíe, srdeční zástava aj. Nikocado Avocado sám v několika videích přiznává, že trpí: obezitou, spánková apnoí, depresí a úzkostí.. Osobně ho velmi lituji. Je fyzicky i psychicky nemocný (jak sám přiznává) a Youtube popularita mu v tom absolutně nepomáhá, jen ho tlačí k ještě šílenějšímu obsahu a ignoraci a zdravém přístupu k jeho alarmujícímu zdravotnímu stavu. Osobně bych mu vedle psychiatrických léků (které jak sám uvádí, že bere) doporučila i psychoterapii u psychologa, kde by se mu snad mohlo podařit najít něco vhodnějšího ke sdílení, co mu bude přinášet radost.



Začít s tvorbou Mukbangů je jednoduché, můžete na sebe namířit kameru a začít se cpát. Postupně se prožerete až k obezitě, vysokému krevnímu tlaku, křečovým žílám, spánkové apnoe, depresi, úzkosti, infarktu, sebe nenávisti a možná i sebevražedným myšlenkám a činům. Jako naprosto minimální preventivní opatření bych pro videa tohoto typu nastavila plošnou nemožnost výdělku z reklam, spoluprací apod. Už tím by se snížila jejich tvorba.




Mukbang a duševní zdraví: Koukají se Vaše děti na Mukbang výzvy? Pokud ano – mluvte o tom s nimi (ano i s teenagery), kteří jsou v této době nejvíce vystaveni a náchylní k patologickým vlivům internetu. S ničím takovým jsme se během našeho dospívání nemusely vyrovnávat a možná proto to mnoho lidí podceňuje.


Mukbang je forma sebepoškozování a nikdo by to neměl brát na lehkou váhu. Možná si říkáte, že to je podobné cigaretám nebo alkoholu a že z toho dítě časem samo vyroste. Ano je možné, že z toho vyroste. Ale také je možné, že se naučí jíst málo ve dnech, když nenatáčí videa, aby se mohl přejídat, v den natáčení. Nebo bude přejídání zapojovat, když bude ve stresu. Tady bych chtěla poznamenat, že přejídání je jedna z nejčastějších forem zvládání patologického stresu, což zase vede k nadváze a obezitě (a nespokojenosti se svým vzhledem). Osobně bych vznik něčeho podobného u svých dětí nikdy nepodporovala, mohlo by jim to patologicky změnit vztah k jídlu.



Kdybych nyní byla rodičem já, tak bych inklinaci k natáčení podobného obsahu na YouTube u svých dětí nebo mladistvých začala řešit klidnou, ale vážnou konverzací o stresorech v jejich životě (a zdravých alternativách jejich řešení). Pokud by to nezabralo, tak bych se nebála vyhledat pomoc dětského psychologa nebo psychoterapeuta.



Mukbang a duševní zdraví: Možná si právě říkáte, že ne každý autor Mukbangu je psychicky nebo fyzicky nemocný – co ty hubené asiatky?


Bohužel i vizuálně hubený člověk můžete mít vysoké procento tělesného tuku, které Vás předurčuje ke stejné spoustě civilizačních onemocnění, jako kdybyste byli obézní a bylo to na Vás vidět. Navíc to, že jsou hubené nyní neznamená, že se to v rámci týdnů až měsíců nezmění. A pokud ne, tak to zase může vypovídat o rozjíždějící se nebo už přítomném duševním onemocnění zaměřeném na restrikci stravy spojenou s přejídáním a případným zvracením – mentální bulimii. Jsou mezi námi (duševně a fyzicky zdravé) výjimky, které „mohou jíst všechno“ a nikdy nepřiberou ani deko, ale těch je opravdu opravdu málo. A mohou za to poděkovat převážně své genetické výbavě. Někteří mukbangeři sice mohou patřit k této extrémně malé skupině šťastlivců, ale většina z nich už zdravotní problémy má nebo si na ně tvorbou tohoto obsahu zakládá.


Osobně se na Mukbangy nekoukám, protože nemohu přestat přemýšlet nad duševním a fyzickým zdraví jednotlivých tvůrců. Také si při takovém sledování uměle vytvářím chutě na něco, co bych si za normálních okolností v obchodě nevybrala, protože na to běžně chuť vůbec nemám.. Takže si to ráda odpustím. Na internetu cíleně vyhledávám pozitivní a inspirativní wellness a fitness inspiraci, do které Mukbangy rozhodně nespadají.




Co by Vás mohlo zajímat:

Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

4 zobrazení0 komentářů
bottom of page