top of page

Pravidla sauny – etiketa, prohřívání, přežití



Saunování se v různých obměnách používá již stovky let. V dřívějších kulturách byla sauna využívána jako prostředek ke komunikaci s bohy, později se z ní stal způsob péče o tělo a mysl. Následující pravidla / tipy se vztahují k chování saunujících snad v každé sauně. V malých detailech se můžou lišit dle individuálního typu kabiny a způsobu vytápění.



Pravidla sauny – etiketa, prohřívání, přežití:

1. Pravidla sauny – saunová etiketa:

Nerušte v sauně se relaxuje. To je obecné pravidlo. Některé sauny najdete i s nápisem – bez mluvení. Některé najdete s opačným označením. Respektujte to. Pokud půjdete do sauny bez nápisu specifikující zaměření sauny, respektujte obecné pravidlo – mlčení a relax.


2. Pravidla sauny – co určitě nedělat v sauně:

Nesmrkejte, nekašlete (snadno rozšíříte infekci) a neprďte v sauně! Pokud potřebujete – vyjděte ven ze sauny! Vždy se mi to zdálo jako samozřejmé, ale nedávno jsem v sauně viděla, že to tak samozřejmé asi není.. Do sauny si neberte ani boty ani žádné jídlo a pití.


3. Pravidla sauny – co určitě nedělat po sauně:

Po sauně bych každému doporučila pít minerální vodu a odpočívat (jet domů a číst si, koukat na něco, sejít se s kamarády apod). Vyhnula bych se práci a rozhodně bych se (stejně jako po masáži) vyhnula cvičení a návykovým látkám.


4. Pravidla sauny – na co dát pozor při saunování & kdy nejít do sauny:

Nechoďte do sauny pokud jste unavení nebo vyčerpaní. Nikdy nechoďte do sauny pokud jste nachlazení nebo máte jakékoli jiné přenosné onemocnění. Nejen, že Vám sauna pravděpodobně přitíží, ale budete infikovat i ostatní lidi!! Neužívejte alkohol ani jiné omamné látky, můžete se přehřát aniž byste si to uvědomili, můžete začít zvracet, můžete zkolabovat apod. Pozor bych si také dala pokud máte jakékoli celkové nebo chronické onemocnění typu – vždy se před návštěvou sauny poraďte s Vaším lékařem: kardiostimulátor, rakovina, cukrovka, křečové žíly aj.


5. Pravidla sauny – průběh jednoho kola saunování:

Cílem je potit se déle, při nižších teplotách! Respektujte svůj individuální pocit a opusťte saunu, když Vám to bude stačit. Neohlížejte se na nějaké předepsané minuty – žádné nejsou. Jde o Váš pocit. Čím déle jste v sauně, tím více uvolníte svaly a dosáhnete dalších benefitů sauny, hlavně se budete pořádně potit. Optimální poloha v sauně je vodorovný leh. Tímto způsobem budete mít celé tělo vystavené jedné teplotě a nebude se Vám tak přehřívat třeba hlava v pozici v sedě. A tím se vyhnete akutní nebo pozdější nevolnosti. Cílem nikdy není vydržet téměř do mdlob!


Pro začátečníky bych doporučila vyzkoušet nejdříve nižší teploty saun (solná, bylinková, tropická, parní aj.) a až při dalších návštěvách se postupně dopracovat k těm vysokým (finská apod.).


6. Pravidla sauny – jak by mělo vypadat jedno kolo sauny:

– sprcha – v sauně – celým tělem jsme na prostěradle – základní hygiena, ideálně ležíme, vždy začneme saunou s menší teplotou, preferujeme pozvolné ohřívání v sauně nad rychlostí, časovým rámcem se nedržíme toho co jste někde četli, ale vždy jednáme podle svého těla – sprcha – zase základní hygiena – nechcete se koupat v potu jiných lidí – ochlazovací bazének nebo jiná forma ochlazení – odpočívárna – bez odpočinku a dostatečného procesu ochlazení se Vám může udělat nevolno a pro Vaše tělo uspěchaný cyklus nebude tolik prospěšný


Závěrečný tip: Přežití v sauně: Na spodní příčce je vždy nejmenší teplota z celé sauny, kdyby se náhodou stalo, že Vás někdo zavře v sauně – přežijete o několik hodin déle, když si lehnete na zem a nebudete se hýbat.


Doufám, že Vaše návštěva sauny bude příjemná pro Vás i další návštěvníky!


Co by Vás mohlo zajímat:



Kam po ČR do sauny: Recenze: Infinit Maximus Brno


Kam mimo ČR do sauny: Gmund



Zdroje: Přednášky předmětu: Výstavba a provoz saun na VOŠ Palestra, obor Wellness Balneo

29 zobrazení0 komentářů
bottom of page