top of page

Vliv jídla na naše zdraví



Úkolem Wellness specialistů je prevence a kompenzace ať už po psychické nebo fyzické stránce. V dnešní době plné nejnovějších pilulek, rychlých tipů a triků nebo dokonce operací se bohužel dostává do pozadí vliv jídla na naše zdraví. Jídlo, které konzumujeme každý den může být naším spojencem, ale i protivníkem v boji s civilizačními chorobami.


Protože kolem sebe každý den vidím nadměrnou spotřebu masných a mléčných produktů spolu s narůstajícím výskytem civilizačních onemocnění (rakovina, diabetes, kardiovaskulární onemocnění, obezita, autoimunitní onemocnění aj.) řekla jsem si, že pro Vás dám dohromady zajímavé zdroje, které vědecky podpořenými studiemi rozebírají negativní vliv nadměrné spotřeby masných a mléčných výrobků a zpracovaného cukru na lidské zdraví. Sama se stavím za 2-4 vegetariánské dny v týdnu se zaměřením se na kvalitu konzumovaných potravin, inspirované středomořskou a japonskou kuchyní.


Filmy:

– What the Health / A co zdraví? – Forks over Knives / Raději vidličky než nože – Food inc. / Potraviny a.s. – The game changers, doporučuji i YouTube reakci lékaře, který na Youtube vystupuje pod jménem Doctor Mike s názvem: Real doctor reacts to The Game Changers „VEGAN“ documentary


Knihy:

Jak nezemřít – Greger Michael Jíst slušně – Karen Duve Jídlo pro Váš mozek – Neal D. Barnard Jíst zvířata – Jonathan Safran Foer


Další zajímavé dokumenty a knihy na témata: pěstování a výroby avokád/balených vod, stinných stránek produkce aj.

– Rotten – Taste the waste / Z popelnice do lednice


A protože sama vím, že je velký nezvyk najednou snížit masné, mléčné výrobky a spotřebu cukru, ráda Vám doporučím kuchařky, které Vám pomohou:


– Den bez masa – Paul McCaourtney – Bez masa – edice knih Apetit – Opravdu zdravě – Natasha Corretová, Vicki Edgsonová – Bláznivá sexy dieta – Kris Carr – Biokuchařka – Hanka Zemanová – Nosh for vegetarian student – Joy May – The really hungry vegetarian student cookbook – Ryland Peters & Small – Smart girls guide to going vegetarian – Rachel Metzel Warren – Accidental Vegetarian: Delicious food without meat – Simon Rimmer – Sweetness & Light – Daisy Lowe


Všechny výše zmíněné zdroje vkládají moc do rukou nám – spotřebitelům. Genetické faktory předpovídající civilizační onemocnění v rodině se dají ovlivnit zdravým životním stylem: 1. vhodnou stravou 2. pohybovou aktivitou.



Co z toho vyplývá:

Je potřeba snížit množství mléčných a masných výrobků a cukru x navýšit příjem rostlinné stravy – ovoce, zelenina, ořechy aj., to vše v rámci prevence civilizačních onemocnění a udržení zdravého životního stylu. Sama se tím řídím, vedle toho, že jsem nikdy nebyla nadšenec do masných výrobků, tak od 18 let jím na 95% vegetariánsky, nechávám si prostor pro ryby a občas si dám i maso. Ale není to více než 1x / měsíc nebo dva. Mléčné výrobky nejím každý den, jako tomu bylo dřív a preferuji rostlinné varianty mléka a jogurtů.



Možná Vám to přijde jako extrémní přístup, ale pro mě není. Jak jsem už zmínila, tak mi maso nikdy moc nechutnalo a už když mi bylo 18 let jsem se po zjištění těchto informací rozhodla, že se nechci podílet na dnešním masném průmyslu, ale hlavně chci udělat vše pro to, abych u sebe minimalizovala riziko civilizačních onemocnění. Rozhodla jsem se dát samu sebe na první místo.



Když se podívám na způsob stravování lidí kolem mě myslím, že by se dalo považovat za úspěch v rámci prevence a údržby našeho zdraví, kdybychom jedli alespoň 2-4x týdně vegetariánsky a více se zabývali kvalitou potravin masa, zeleniny a dalších potravin, které vkládáme do úst.



Pokud máte pocit, že u Vás k nezdravým volbám potravin dochází právě v období negativní stresové zátěže doporučuji ke čtení mou Absolventskou práci na téma zvládání patologické stresové zátěže a deprese.

bottom of page