top of page

Zdraví si koupit nemůžete: problém s wellness potravinovými doplňky

Wellness potravinové doplňky – proč je jím zcela výjimečně, proč Vám je neprodávám a proč je jako diplomovaná Wellness specialistka (až na výjimky) neuznávám? Protože zdraví si koupit nemůžete, aneb problém s potravinovými doplňky!


Wellness potravinové doplňky (vitamíny, minerály, kloubní výživa aj.) a náhražky plnohodnotného jídla vs. léky:

Potravinový doplněk může doma vyrobit téměř každý z nás. Žádná legislativa nenařizuje prokázání přítomnosti slíbených látek nebo testování průkaznosti na obalu vypsaných účinků. Dokonce ani nevíte, jestli v doplňku stravy opravdu jsou účinné látky, kvůli kterým jste si ho koupili – protože to nikdo netestuje a nehlídá. Ohledně účinnosti jednotlivých látek v doplňcích stravy a jejich účinků na lidský organismus zatím stále neexistuje dostatek průkazných studií – nezávisle provedené studie provedené na tisících dobrovolnicích -> studie jsou nejčastěji provedené na desítkách až stovkách dobrovolníků, což je stále malý objem, aby výsledky měly pořádnou vypovídající hodnotu..


I díky výše popsanému za to, co najdete v doplňku stravy ručí v mnoha případech pouze výrobce. Pokud bych to měla porovnat s léky a jejich cestou do lékáren, tak léky musí projít několika klinickými studiemi (testováním v klinickém prostředí a pod lékařským dozorem až na 5000 dobrovolnicích) a teprve potom jsou schváleny regulačními agenturami – pro EU je to: EMA (European Medicines Agency).


Některé potravinové doplňky se ve vysokých dávkách podávaly a podávají v rámci doplňkové léčby. U vybraných onemocnění a stavů (probiotika a magnesium zmiňuji ve své Absolventské práci, kterou najdete v sekci E-kniha) dokonce zaznamenaly úspěchy – ale vždy šlo o malé (a tedy nedostatečně průkazné) klinické studie a obrovská množství podávaného čisté látky. Bohužel si však nemůžeme být jisti, že je ve stejné čisté podobě přítomna ve volně prodejných přípravcích.


A ani z těchto studií (které zaručeně měly kvalitní produkt a byly provedené pod lékařským dozorem) ještě na 100% nevyplývá, že bychom je měli všichni jíst. Možná v podobných případech, o kterých se mluví v daných studiích mohly být prospěšné, ale nevíme jestli to nebylo třeba tím, že to sedlo právě testované skupině dobrovolníků.. Bohužel nemáme dostatečné množství důkazů.


Přírodní zdroje vitaminů a minerálů – potraviny ve kterých je najdete:

Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, dejte si v první řadě pozor abyste dostatečně jedli přírodní potraviny, které obsahují vitamíny, minerály a další stopové prvky, které všichni potřebujeme.


Vitamíny rozpustné v tucích A,D,E,K (pro jejich zpracování je nutný příjem zdravých tuků a můžeme se jimi i díky potravinovým doplňkům „předávkovat“ – ukládají se v těle):

– přírodní zdroje vitamínu A – tmavozelená listová zelenina, žlutá zelenina (mrkev, karotka, papája, meruňka, mango, broskev, špenát, brokolice, hrách, řeřicha, kapusta, vaječný žloutek, máslo, plnotučné mléko, tvrdé sýry, žralok, losos..

– přírodní zdroje vitamínu D – kokosové mléko, houby, oleje z rybích jater, fortifikované margaríny, vaječný žloutek, sluneční záření..

– přírodní zdroje vitamínu E – oleje – řepkový, arašídový, sójový, slunečnicový, oříšky, semena, celá obilná zrna, vejce, mléko, mléčné produkty, maso, ryby, tmavá zelená zelenina (špenát, brokolice)..

– přírodní zdroje vitamínu K – zelená listnatá zelenina (špenát, zelí, brokolice, řasy, hlávkový salát, kapusta, luštěniny, sója, hovězí, vaječný žloutek, mléko a mléčné výrobky..


Vitamíny rozpustné ve vodě C, B1, B2, B6, B12, kyselina nikotinová, kys. listová, kys. pantotenová, biotin (nadbytek vyčůráme, což je pozitivní, ale pro spotřebitele potravinových doplňků i drahé):

– přírodní zdroje vitamínu C – čerstvá zelenina a ovoce, zelí, paprika, špenát, citrusové plody, rajčata, černý rybíz, šípky, brambory.. vitamín C se snadno ničí dlouhou přípravou nebo skladováním

– přírodní zdroje vitamínu B1 – luštěniny, neloupaná rýže, pivovarské kvasnice, květák, zelí, rajčata, brokolice, vepřové maso..

– přírodní zdroje vitamínu B2 – vejce, maso ryby, obiloviny, semena, luštěniny, zelená listnatá zelenina..

– přírodní zdroje vitamínu B6 – kvasnice, kuřecí a vepřové maso, vejce, ryby, obilné klíčky, sója, semena, luštěniny, chléb, ořechy..

– přírodní zdroje vitamínu B12 – maso, játra, vejce, mléko a mléčné výrobky, ryby, fermentovaná zelenina a mléčné výrobky..

– přírodní zdroje vitamínu kyseliny nikotinové / niacin – maso, vnitřnosti, kvasnice, otruby, luštěniny, zelenina, tmavý chléb..

– přírodní zdroje vitamínu kyseliny listové – zelené části rostlin, brokolice, obiloviny, žloutek, mléko..

– přírodní zdroje vitamínu kyseliny pantotenové – maso, kvasnice, ryby, žloutek, rýže, luštěniny, celozrnné cereálie, zelenolistá zelenina..

– přírodní zdroje vitamínu biotin – kvasnice, ledviny, játra, sója, žloutek, cereálie, ořechy..



Přírodní zdroje často vyhledávaných minerálů:

– přírodní zdroje minerálu Magnesium / hořčík – zelené části rostlin, obiloviny, luštěniny, brambory, mléko, ryby, maso, ovoce a obohacené minerální vody..

– přírodní zdroje minerálu Vápníku – mléko a mléčné výrobky, mák, luštěniny, zelená listová zeleniny (brokolice, kapusta), měkké kosti sardinek..

– přírodní zdroje minerálu Sodíku – mořská sůl, růžová himalájská mořská sůl, potraviny živočišného původu, rýže, chléb, zelí, špenát..

– přírodní zdroje minerálu Draslík – ovoce (banány, meruňky, avokádo, sušené ovoce), ořechy, luštěniny, semena..

– přírodní zdroje minerálu Železa – maso, ryby, vaječný žloutek, zelenina, ovoce, luštěniny..

– přírodní zdroje minerálu Zinek – ústřice, maso, vejce, luštěniny, ořechy, obiloviny, kvasnice, semínka..


A co doplněk na řídnutí kostí/klouby?

Jako se vším nemáme důkazy, které prokazují jeho účinnost. Ale v rámci zdravého životního stylu, kdy zařadíte vitamín C a D v potravě, silové cvičení, snížíte objem vykouřených cigaret a vypitého alkoholu nebo přestanete kouřit a pít alkohol úplně a snížíte svou tělesnou váhu na normu vzhledem k Vašemu věku a výšce, tak k tomu můžete přidat i přípravky na klouby. Samy o sobě, ale moc nezmůžou.


Zdraví si koupit nemůžete: problém s potravinovými doplňky:

Vysoce kvalitní – klinické potravinové doplňky, náhražky plnohodnotného jídla a další se mohou hodit v případech: – těhotenství – v nemocnici například před nebo po operaci, při chronickým onemocněních – veganství – při projevech nedostatku vitamínů / minerálů a stopových prvků v organismu

– nebo v jiné abnormální situaci

Je třeba dodat, že se to týká velice malého procenta populace (podvýživa, nadměrná fyzická zátěž jako např. vrcholový -ne rekreační- sport aj.) Projevuje se psychickými i fyzickými symptomy (dle chybějícího prvku), které mohou Vaše lékaře přes odběry krve dovést až ke zjištění nedostatku daného prvku v organismu a k nutnosti jeho doplnění právě doplňky stravy.



Vitamíny a minerály ve formě potravinových doplňků rozhodně nejsou prevencí nebo náhradou zdravého životního stylu! Nejlepší prevencí je vyvážená strava, pravidelný pohyb, spánek a relaxace!



Například při zvládání chronické bolesti se potkávají tři různé přístupy, které nejúčinněji působí dohromady a doplňky stravy tam mají své místo – i když nejde o nezastupitelné místo: wellness přístupy (fyzioterapie, zdravotní cvičení, obklady, masti, gely, masáže, automasáže apod.), léky (např.: protizánětlivé léky) a doplňky stravy (Magnesium).


Zdraví si koupit nemůžete: problém s potravinovými doplňky.. Ale – všichni doplňky stravy používají!

(Na Youtube, Instagramu, ve fitku apod.)

Za posledních několik let jsem dostala jsem několik nabídek na spolupráci od zástupců potravinových doplňků, ať už v rámci reklamy na těchto stránkách nebo jako „Wellness poradce“ přímo v daném centru. A vždy jsem to s pocity zhnusení odmítla. Dodnes s žádnými potravinovými doplňky nespolupracuji a v rámci preventivního užívání ani nebudu! Není to dostatečně ověřené a často se to zneužívá ke klamání zákazníků – „Buďte zdraví (bez cvičení, spánku, kvalitního stravování) – vezměte si naši pilulku!“ Jsou to nečestně a jednoduše vydělané peníze na utrpení, naivitě a lenosti konzumentů. Abych to shrnula:



1. Účinky potravinových doplňků ne-jsou dostatečně vědecky podložené!

Studie uskutečněné v petriho misce nebo na zvířatech nemůžeme brát jako bernou minci. Stejné to bohužel je s malými a tedy neprůkaznými studiemi na lidech. Malé studie na sebe můžeme aplikovat pouze pokud spolupracujeme s lékařem. Ale důrazně doporučuji zaměřit se primárně na přijímání daného prvku ze zdravé a vyvážené stravy.



2. Nechci se podílet na šíření nepřímé zprávy (marketingu firem prodávající doplňky), která by podporovala naprosto hloupou myšlenku – že si zdraví můžeme koupit.

Kterou se veřejnosti snaží vnutit právě prodejci a výrobci podobných preparátů. O zdraví se můžeme dlouhodobě starat různými wellness metodami, ale nemůžeme si ho koupit. Možná by někdo namítl, že si můžeme koupit operaci, která nám například zmenší žaludek a nemusíme pro to sami nic dělat, prostě sníme méně. Nebo nám odebere tuky z břicha a hýždí a budeme hubenější – opět bez práce. V obou případech je pravděpodobné, že pokud se nezměníme sami a nezměníme své chování tak si žaludek můžeme přežíráním zase roztáhnout / můžeme nabrat tuky zpátky a bude nám opět hrozit riziko předčasné smrti, cukrovky, vysokého krevního tlaku, spánkové apnoe apod. Zdraví ve formě potravinových doplňků, náhražek jídla, operací apod. si koupit nemůžeme. Ale díky zdravému životnímu stylu a rozhodnutí se o sebe začít starat můžeme investovat sami do sebe – plnohodnotným a čerstvým jídlem, pohybovou aktivitou, kvalitním spánkem, relaxací atd.



3. Jako diplomovanou Wellness specialistku mě uráží název pozice „Wellness poradce“ na kterou berou bez jakéhokoli vzdělání a klamou zákazníky.

Tuto nabídku práce můžete najít v inzerci a nepotřebujete k tomu žádné vzdělání! Protože k tomu, abyste si přečetli obal „wellness potravinových doplňků stravy“ a jejich domnělých účinků vzdělání opravdu nepotřebujete. Možná snad jen touhu vydělávat na lehce ovladatelných a nevzdělaných klientech.



Aby se ze mě stala Wellness specialistka studovala jsem vyšší odbornou školu obor Wellness-Balneo. Mezi mé předměty patřily: psychologie zdraví, well-being, anatomie, fyziologie, balneologie a fyzikální terapie, interkulturní komunikace, fitness, funkční vyšetření, výživa, lékařská problematika zdravotní tělesné výchovy, základy veřejného zdravotnictví, specifika saunování, sportovní masáž, baňkování, lávové kameny, tvorba wellness programů , základy první pomoci a další..


Studium jsem zakončila Absolventskou prací o zvládání patologického stresu a deprese medical-wellness metodami, kterou si můžete přečíst na těchto stránkách v rubrice E-kniha. Absolutorium se skládalo z obhájení Absolventské práce a zkoušek z Wellness a Biomedicíny a Anglického jazyka.



4. Sama bych vedle zdravotního cvičení a masáží dokázala poskytnout poradenství / konzultace na téma zdravého životního stylu, zvládání patologické stresové zátěže / zdravého hubnutí / psychologie hubnutí.

A to bez čtení informací na obalu potravinového výrobku!

Podložené vs. nepodložené účinky známých potravinových doplňků – klamání zákazníka:

6 potravinových doplňků alias wellness trendů, které ne-mají žádný vědecky podložený důkaz (rozuměj kvalitní klinickou studii / studie na lidech) podporující slibované účinky:

– houba reishi – nepodložené sliby – údajně funguje na podporu hubnutí, relaxace, redukce stresu

– celerový džus – nepodložené sliby – údajně funguje na podporu metabolismu, hubnutí, detoxikace

– bentonitový (zelený) jíl – nepodložené sliby – údajně funguje na podporu hubnutí, detoxikace, vyprazdňování

– malinové ketony – nepodložené sliby – údajně funguje na podporu – hubnutí

– detoxikační čaj – nepodložené sliby – údajně funguje na podporu – hubnutí, detoxikace

– vitaminové transfúze – nepodložené sliby a zbytečný zákrok



K detoxikaci jako takové mám pocit, že se musím vyjádřit doslovně: k detoxikaci nepotřebujete citronovou / zázvorovou / celerovou vodu nebo cokoli jiného! Naše tělo detoxikuje každý den v rámci vyprazdňování. Nic se nikde neusazuje. Pokud chcete přeci jen „detoxikovat“ zaměřte se na dostatečný příjem ovoce, zeleniny, přírodní vlákniny, celozrnných potravin apod. Strava po vzoru středomořské kuchyně se ukazuje jako dobrý vzor. Více o tom v mé Absolventské práci na konci článku.



3 potravinové doplňky alias wellness trendy, které mají vědecky podložený důkaz (rozuměj kvalitní, i když menší klinickou studii / studie na lidech) podporující slibované účinky:

– manukový med – podloženo – kašel

– zelený čaj matcha – podloženo – antioxidant bojuje proti stárnutí organismu, podobně jako ovoce a zelenina

– melatonin – podloženo – urychluje přizpůsobení se jinému časovému pásmu (boj s jat-leg)

– rybí tuk – doplněk k psychiatrickým lékům u deprese a bipolární afektivní poruchy

– Imunoglukan – podpora imunitního systému a regenerace mezi tréninkovými jednotkami

Závěrem:

Pokud některé doplňky sama používám tak jejich volba vychází právě z menších studií na lidech, zaměřených na podporu daného konkrétního onemocnění – dlouhodoběji v rámci měsíců jsem používala nebo používám – magnesium a rybí tuk (v případě rybího tuku už cca 2 roky), krátkodoběji jsem nedávno na podporu imunity začala brát právě Imunoglukan P4H v kombinaci s Hlívou ústřičnou doplněnou o echinacenu a rakytník (několik měsíců jsem měla téměř každý měsíc afty nebo zánět horních cest dýchacích). Hlívu a Imunoglukan střídám obden a plánuji je takto brát cca půl roku. Plně si uvědomuji, že jejich účinnost není 100%. Neberu je v rámci prevence, ale jako doplněk léčby a až po konzultaci s lékařem.


Potravinové doplňky tvoří 1% mého životního stylu a nikdy je nezaměňuji nebo jimi nenahrazuji stravu, pohyb, aktivní a pasivní regeneraci nebo spánek. Jejich funkce je a vždy bude pouze doplňková, pokud se nenacházíte v žádné výše vypsané skupině, která bude mít v rámci léčby nasazena i doplňky stravy tak je nepotřebujete a nedoporučuji je pravidelně a dlouhodobě brát.



Pokud jste chronicky nemocní, tak máte možnost následovat malé a tedy bohužel stále neprůkazné studie. Vždy však prosím sledujte ověřené zdroje informací – tyto zdroje sleduji například i já osobně: www.hsph.harvard.edu/nutritionsource a v naší republice bych ke konzultaci o výživě doporučila Ing. Bc. Lukáše Roubíka nebo Bc. Andreu Mokrejšovou a Vašeho současného lékaře. Obzvlášť předtím, než se rozhodnete dávky vitamínů a minerálů použitých ve studiích vyzkoušet sami na sobě. Váš lékař (pokud se budete nacházet mezi těmi, které potravinový doplněk opravdu potřebují) Vám bude moci předepsat klinický doplněk stravy (kde bude zaručené jak skladování produktu, ale i jeho složení) nebo bude schopen doporučit konkrétní firmu na kterou má dobré ohlasy.



Na co dát pozor u provedených klinických studií, pokud si chcete ověřit účinnost potravinového doplňku:

– subjekty na kterých byl proveden výzkum – jsme lidé (ne bakterie nebo zvířata), proto vždy věnujte pozornost studiím provedených na lidech (ideálně s minimálně tisícovkou pozitivních reakcí testovaných subjektů)

– výzkum financovaný prodejci potravinového doplňku – tento střet zájmů se děje a proto vždy sleduji pouze výzkumy velkých světových univerzit, které jsou nestranné

– moc malý počet subjektů, aby výsledek měl nějakou vypovídací hodnotu – proto doporučuji konzultaci s Vašim lékařem, než se pro něco rozhodnete


Ještě bych chtěla upozornit, že u vitaminových doplňků stravy hrozí i nebezpečí předávkování např.: u vitamínů rozpustných v tucích! Proto si s lékařem nebo vysokoškolsky vzdělaným nutričním specialistou dohodněte časový rámec, po který na sobě budete zkoušet upravené dávky a pokud nezaberou vysaďte je.


Pokud přemýšlíte, co můžete v rámci prevence používat místo doplňků stravy a podobných (často) zbytečností doporučuji se podívat na výše vypsaný seznam potravin, které přírodně obsahují vitamíny & minerály, které potřebujete! Doplňky stravy (prášky a výše uvedené výmysly) by neměly být Vaší první volbou. Pokud chcete své stravování nějak obohatit hledejte přírodní formu a kvalitní výzkum ospravedlňující používání wellness trendů a braní doplňků např.: manukový med, matcha zelený čaj a další, občasný melatonin při dlouhém cestování a rybí tuk.

Dále ke čtení doporučuji další wellness články na těchto stránkách a YouTube Zdraví posláním a knížky, které najdete v kategorii Seberozvoj četbou.



Takže ve zkratce: Zdraví si koupit nemůžete: ani potravinovými doplňky!

4 zobrazení0 komentářů
bottom of page