top of page

Ze života masérky: Největší blbosti, které jsem slyšela v masérně!

Aktualizováno: 6. 7. 2022






Když říkám blbosti, nechci své klienty urážet. Jde spíš o to, že tuto kombinaci neznalosti a nezájmu o vlastní tělo snad těžko jde jinak nazvat.

Po počátečním šoku se jako diplomovaná Wellness specialistka, masérka mimo zdravotnictví a instruktorka ZTV obvykle snažím uvést nedostatečné a někdy doslova nepravdivé informace o wellness, anatomii, cvičení, regeneraci, duševním zdraví na pravou míru.. Prostě si nemůžu pomoci, nemůžu se jen tak koukat na to, jak si mí klienti často nevědomě škodí sami sobě.


Následující názory se v různých obměnách opakují často, takže uvedené příklady nepopisují jen jednoho klienta. Navíc různé detaily popisující konkrétního klienta jsou upraveny, aby se zabránilo identifikaci.




Ze života masérky: Největší blbosti, které jsem slyšela v masérně!



1. ) Krevní oběh nespojuje záda a horní končetinu – proto mi můžete masírovat záda, když jsem týden po operaci lokte:

Krevní oběh proudí celým tělem, proto když masíruji dolní končetinu a tlačila bych na křečové žily / bércovy vředy, tak bych mohla způsobit uvolnění krevní sraženiny a její doputování do srdce, což by zase mohlo způsobit jeho zástavu. V případě lokte po operaci, bych mohla případný zánět roznést po celém těle. Jestli si teď říkáte – když tam je zánět, tak by přece už v krevním oběhu byl, ne? – ano, ale masáž by celé věci přitížila a na imunitní systém vyrovnávající se s následky operace by tak byla kladena další zátěž.


Jako by tato vrcholová sportovkyně nešla hrát znovu golf, protože chápe že by jí to mohlo ublížit, tak by neměla jít na masáž (a už vůbec ne k masérovi mimo zdravotnictví). Alespoň do té doby, do kdy jí to nedovolí její tým lékařů – a to i když má pocit, že s tím loktem nemá žádný problém!




2.) Bolí mě svaly, ale nedá se s tím nic dělat, protože jsem tlustej:

Nadváha nebo obezita může způsobit větší zátěž na pohybový systém, což je určitě důvod k tomu se snažit nadbytečnou váhu shodit. To ale neznamená, že se bolestivé svaly nedají ovlivňovat: napjaté svaly můžete uvolňovat a ochablé posilovat, ať máte jakoukoli postavu! Ideálně kombinací zdravotního cvičení, automasáží a masáží.




3.) Jsem tlustej, tak se budu ničit na kruhových trénincích, protože to dělá moje fit přítelkyně:

V tomto případě mi mého klienta bylo opravdu líto. Ničil se na trénincích, které jsou koncipované hlavně pro lidi, kteří mají dobrou kondici a netrpí výraznými zkříženými syndromy – viz výše.


Tomuto klientovi jsem doporučila se zaměřit spíše na zdravotní tělesnou výchovu (ukázala jsem mu 1-2 stěžejní cviky, které může sám dělat) a na medical pilates, později jestli bude chtít na klidnou regenerační jógu (kde se při každé pozici používají bolstery nebo krychličky a nikam se nespěchá) a samozřejmě automasáž zad tenisovými míči a pěnovým válcem.



Pokud je problémem to, že by klienta „klidnější“ cvičení tolik nebavilo, tak bych doporučila se na to koukat jako na mezistupeň. A pokud opravdu chce, tak bych kruhový trénink nějakou dobu nedělala 4x týdně, ale 1-2x týdně, k tomu bych přidala zdravotní tělesnou výchovu s medical pilates 2x-3x týdně, masáž 2x měsíčně a automasáž každý den nebo obden 15-30min.




4.) Relaxuju tím, že chodím na masáž – na masáž se dostanu 1x – 2x do měsíce. Aneb – nevím, jak jinak mám doma relaxovat:

Relaxovat 1-2x, ale i 3-4x do měsíce je málo. A jestli chcete kompenzovat pracovní zátěž nebo jakoukoli jinou (jako je například život v pandemii), tak je to opravdu opravdu nedostatečné! Relaxovat můžete automasáží zad nebo končetin tenisovými míči nebo pěnovými válci. Můžete se učit meditovat, nebo se učit žonglovat nebo vyšívat. Můžete se věnovat regeneračnímu pohybu: pilates, jóga, thai-či, nordic-walking, chůze v přírodě, chůze se psem apod. Možností je nespočet – důležité je naučit se relaxovat aniž byste k tomu někoho (maséra) nebo něco (návykové látky) potřebovali!




5.) Od každého maséra mohu očekávat podobnou masáž, aneb ten tlačí málo!

Tlak je subjektivní pocit, takže ho každý vnímá jinak.


Někteří maséři se orientují spíše na jemné masáže a tedy provést hloubkovou masáž doopravdy nezvládnou / neumí / není jim to blízké. Proto by se každý klient měl ještě před masáží zajímat o to na jaké druhy masáží má masér certifikáty, aby podle toho mohl odhadnout jestli mu daný masér bude schopen, nabídnout to co chce!


Pokud se masér zaměřuje spíš na: kraniosakrální, indickou, breussovu, klasickou, ajurvédskou, lymfatickou, bowenovu masáž apod., tak se věnuje jemnějším technikám. Pokud se masér zaměřuje spíše na: klasickou thajskou masáž, deep tissue (hloubkovou masáž), sportovní masáž apod. můžete očekávat, že dokáže vyvinout větší tlak.



Další věc na kterou bych jako klient dala pozor (pokud chci při masáži zažít pocit „prorvání skrz masérský stůl“ je váha maséra. Obecně se dá říct, že 100kg masér přirozeně dokáže tlačit víc, než 50kg masérka. I když některé 50kg masérky mohou překvapit nemůžete čekat, že se někdy vyrovná tlaku dvojnásobně těžšího maséra zaměřeného na „drsnější“ druhy masáží!





6.) A samozřejmě největší blbost ze všech, které bohužel věří mnoho lidí, kteří chodí na masáže – Masáž mi pomůže s bolestmi svalů víc než cvičení:

Masáž pomůže pouze s relaxací svalů a s psychickou relaxací. Masáž nikdy neposílí ochablé svaly s tím pomůže jen cvičení. Díky tomu, že máte některé svaly ochablé, pracují víc právě svaly které jsou přetížené. Takže pokud se bolesti chcete opravdu zbavit, tak nemůžete pouze uvolňovat přetížené svaly, ale je potřeba ochablé svaly i správně posilovat.


Pokud jste nic z toho nějakou dobu neřešili a nechali jste problém přejít do chronického, tak následná cesta bude těžší. A bude potřeba začít na fyzioterapii, kterou bych doporučila kombinovat se zdravotní tělesnou výchovou a později medicalpilates.




Wellness specialistka Sylvie



--




Upozornění:

Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

17 zobrazení0 komentářů
bottom of page