top of page

9 mýtů o masážích, kterým možná věříte






Následujícím mýtům o masážích věří někteří klienti a bohužel i někteří maséři. Vybrala jsem 9 nejčastějších mýtů o masážích a podívám se na ně z pohledu Wellness specialistky, masérky a instruktorky ZTV.


Tyto mýty o masážích vycházejí z mé osobní zkušenosti, kdy jsem byla zděšená z toho, co na různých místech v naší republice prochází – wellness centrům, zdravotnickým zařízením, ale hlavně samotným masérům. Doufám, že Vám, jako klientům, tyto vybrané mýty pomohou vybírat své maséry lépe a budou Vás motivovat k větší starosti o svůj zdravotní stav.



1. Mýty o masážích, kterým možná věříte: Masáž mi při bolestech zad pomůže více než cvičení.


Masáž má krátkodobý účinek, cvičení dlouhodobý. Je dobré oba druhy regenerace kombinovat, ale jedna nahradit druhou nemůže. Příkladem můžou být napnuté šíjové svaly, častá bolest mezi lopatkami a pod lopatkou u sedavého zaměstnání. Masáž skvěle uleví horní části trapézového svalu a zdvihači lopatky – uvolní se – alespoň na určitou dobu.


Střední a dolní část trapézového svalu a rombické svaly v oblasti mezi lopatkami nejčastěji bolí, protože nejsou dostatečně využívány a ochabují. Práci rombických svalů přebírá malý prsní sval, který táhne opačným směrem. Tedy místo položené lopatky na hrudním koši budete mít takzvaná „křídla“ odstávající lopatky. Často k tomu dochází nevhodným stereotypem pohybu – právě při sedavém zaměstnání, kdy nedochází ke změnám poloh a kompenzaci stacionární polohy. Je potřeba zároveň kompenzačním cvičením posílit ochablé svaly a protahováním a automasáží / masáží uvolnit tenzi svalů.


Bolest svalů – krátkodobý účinek:

– masáž – automasáž – pěnový válec – tenisák nebo dvojmíček – kterým můžete zacílit intenzivně celou horní část zad, ale můžete provozovat častěji než saunu nebo masáž (další automasážní pomůcky najdete pod článkem)


Bolest svalů – dlouhodobý účinek spočívá v kombinaci technik – zjistíte, jak na tom doopravdy jste a naučíte se správné cviky, přizpůsobené pro Váš zdravotní stav:

– neurologie – fyzioterapie – léčebná tělesná výchova vedena fyzioterapeutem – zdravotní tělesná výchova vedena instruktorem – v závislosti na doporučení lékaře/fyzioterapeuta i rozmanité skupinové lekce (jóga, pilates, les mills, core aj.)

Ideální kombinace technik:

– cvičení pod vedením fyzioterapeuta / ztv / fitness instruktora (kam jít, doporučí Váš lékař) – cvičení doma – automasáž doma (pěnový válec, tenisák, twinball..) – masáž ve zdravotnickém zařízení nebo wellness (kam jít, doporučí Váš lékař) – rozmanité skupinové lekce (jóga, pilates, les mills, core aj.)



2. Mýty o masážích, kterým možná věříte: Masér pozná vše, co je špatně a ví, co s tím. Masér v nejlepším případě „najde“ problém se svaly a v závislosti na svém dosavadním vzdělání bude vědět / nebo nebude vědět jak Vám pomoci. Pokud patří k té skupině masérů, kteří se vzdělávají a berou jako součást své práce informování a vzdělávání klientů, tak Vám masér i řekne co vidí a doporučí další postupy. Někteří maséři kombinují více oborů, potkala jsem maséry s těmito kombinacemi oborů: sportovní masáže a kondiční trénink, regenerační masáže a kompenzační cvičení / jóga, více druhů masáží, masáže a fyzioterapie… Poslední kombinace není tak častá ve wellness centrech.


Masér i když bude zároveň instruktorem jógy / zdravotní tělesné výchovy nebo něčeho podobného – nedokáže nahradit fyzioterapeuta, ani lékaře a používané zobrazovací metody k odhalení skřípnutého nervu, posunutého obratle a dalších abnormalit, které lidské tělo může ukrývat. Pokud podstupujete léčbu, zeptejte se svého lékaře, jestli jsou masáže jako doplňková metoda vhodné. Vždy doporučuji konzultovat Váš stav s lékaři a fyzioterapeuty, předtím než půjdete na masáž, abyste věděli, jestli můžete jít do wellness nebo pouze ke zdravotnímu masérovi. Které odlišuje velký rozdíl ve vzdělání a znalostech.


To, jak je důležitý komplexní přístup začínající u zobrazovacích metod a lékařů ilustruje i má vlastní zkušenost: Chronickou bolesti horní poloviny zad trpím přes deset let. Začalo to během mého šestiletého hraní házené na základní škole, kdy jsem často hrála přes bolest a nikdy jsem nevyhledala odbornou pomoc. Během té doby se akutní bolest z přetížení ramene stala chronickou. Začala se objevovat i v klidovém období, stačil menší chlad a rameno mne upozornilo bolestí jako první. Dále mne rameno, později celá záda, bolelo ve stresových obdobích. Dále jsem si sama zapříčinila uskřípnutí nervu v bederní oblasti.



Co mi odhalil rentgen před pár dny v Centru léčby bolesti a paliativní medicíny na Chodově:

– chronická tenze a bolest trapézových svalů (kde mi dle rentgenu chybí esovité zakřivení krční části páteře – na což bych sama nikdy nepřišla)

– brnění v oblasti beder po úrazu (kde mi rentgen odhalil skřípnutý nerv mezi obratli – což jsem tušila),

– co jsem ale netušila, že mám je lehkou skoliózu a Scheuermannovu nemoc (ta vzniká v období dospívání mezi 12.-17. rokem).


Na rentgenu je v mé hrudní páteři je vidět u několika obratlů Schmorlovy uzly, kdy do obratlů vstupují obratlové ploténky. Tato nemoc se naštěstí u mě neprojevuje hrbem, ale je to ukázka toho, že jsem měla řešit své bolesti už před lety. Nic z toho by mi nebyl schopen říci masér. Na svém vlastním příkladu bych Vám chtěla ukázat, jak je potřebný celkový pohled a spolupráce různých odborností. Pozitivní ovlivnění páteře, ať už nefyziologické postavení v krční páteři, Schmorlovy uzly nebo skřípnutý nerv v bederní oblasti se dají řešit díky neurologii, fyzioterapii, cíleným cvičením na uvolnění, zpevněním středu těla, zdravotními masážemi aj. Naštěstí mám povolené masáže ve wellness i cvičení na běžných lekcích.



3. Mýty o masážích, kterým možná věříte: Jemná masáž neovlivní žádné onemocnění.


I jemný pohyb jako chůze, sezení na židli nebo velkém míči (gymballu) apod. má vliv na tělo a ovlivní prokrvení těla, zapojení svalů, postavení páteře i imunitní systém. Stejný efekt má i jemná masáž, která nejde do hloubky! Může Vám chvilkově zvednout náladu, ale zároveň ublížit. Pokud máte zdravotní kontraindikace a nemáte potvrzeno od svého lékaře, že je masáž pro Vás vhodná.



4. Mýty o masážích, kterým možná věříte: Můžu jít na masáž i když na mě „jen“ něco leze nebo když jsem naprosto vyčerpaná. Masáž má podobné účinky na tělo, jako cvičení nebo sauna. A to se v podobných případech také nedoporučuje. Všechny tři aktivity mohou urychlit nástup nemoci a prohloubit vyčerpání. Mimo to, že riskujete své zdraví, riskujete zdraví maséra.



5. Mýty o masážích, kterým možná věříte: S celkovým chronickým (léčeným/neléčeným) onemocněním nebo nálezem ukazující na takové onemocnění např.: Bechtěrevovo onemocnění, rakovina, neléčený vysoký krevní tlak aj. nebo po úrazu, který jsem neřešil s lékařem, ale bolí mě (nebo bolest vystřeluje, dochází k „dřevěnění“ aj.) daná část nebo okolí dané části (často to jsou záda) můžu i tak jít na masáž do wellness centra. Vzdělání masérů ve wellness centrech není jednotné a ucelené. Může Vás masírovat někdo se základním 150 hod kurzem sportovního/klasického maséra nebo zdravotní masér, který pracuje i ve wellness. Zdravotní masér za sebou má nesrovnatelně hlubší vzdělání v oblasti anatomie, fyziologie a hlavně kontraindikací a specifických technik masáže pro různá onemocnění a stavy. Jsou, ale i stavy, které se opravdu nemasírují!


Bohužel v některých wellness zařízeních je i možné, že nevědomky půjdete na masáž k někomu, kdo nemá ani 150 hodinový masérský kurz, protože v daném místě zaměstnavatelům stačí pouze dvoudenní kurz na určitou techniku. V porovnání se zahraničím je naše vzdělávání masérů velmi benevolentní. Například v Americe se za základní masérský kurz považuje to, co je u nás vzdělání zdravotního maséra.


Pokud máte jakékoli celkové chronické onemocnění / jste po úrazu aj. (seznam vybraných celkových i částečných kontraindikací masáží najdete: zde.) jděte za zdravotním masérem! Pokud se Vás masér ve wellness nezeptá na celkové kontraindikace před masáží a Vy víte, že nějaké máte – nenechte se od takového maséra masírovat. Riskujete zhoršení Vašeho zdraví.


Proč Vás tedy někde ve wellness centru masírovali i přes kontraindikace? Pravděpodobně takový masér neví co dělá nebo mu to je jedno nebo je ještě třetí možnost, wellness centrum ve kterém pracuje mu neumožňuje kontraindikace řešit. I když v zahraničí je seznámení s kontraindikacemi běžné a klient podepisuje potvrzení, že se seznámil s kontraindikacemi (před jakoukoli procedurou ve wellness a zdravotnictví) v naší republice to bohužel ještě není tak zaběhlé.


Být Vámi bych si radši našla maséra, který ví co dělá, zeptá se Vás na kontraindikace a případně na potvrzení od lékaře nebo Vás před první masáží (na základě rozhovoru s Vámi o Vašich potížích) pošle na vyšetření k fyzioterapeutovi nebo neurologovi. A až poté – bude-li to vhodné, na základě Vašeho zdravotního stavu, uzpůsobí masáž na míru Vašim potřebám. Pokud Váš lékař i přes celkové kontraindikace povolí návštěvy masérů mimo zdravotnictví, bude lepší, když sebou vezmete potvrzení od lékaře, jinak Vás vzdělaný masér může odmítnout. Protože nebude chtít masírovat „naslepo“ aby nezhoršil Váš stav.



6. Mýty o masážích, kterým možná věříte: Částečně kontraindikace nejsou důležité: Příkladem můžou být křečové žíly, hrozí riziko trombózy. Nebojte se říct masérovi, že nechcete masírovat dolní končetiny, ale může masírovat plosky nohou. Pokud se s čímkoli léčíte nebo jste se v minulosti léčili a jde o onemocnění typu: vysoký krevní tlak, epilepsie, zelený zákal, křečové žíly aj., informujte se u svého lékaře předtím než půjdete na masáž. Celý seznam celkových i částečných kontraindikací masáží najdete: zde.



7. Mýty o masážích, kterým možná věříte: Masáž musí bolet, jinak neúčinkuje:


Bolest je subjektivní. Tenze svalu se dá uvolnit i jinak než vyvinutím extrémně bolestivého podnětu. Nehledě na preference klientů, masáž bolet nemusí, aby měla zklidňující a uvolňující efekt. Já osobně ráda pracuji se spoušťovými body a využívám thajské a jiné masážní pomůcky, takže má masáž jde, dle potřeby více do hloubky svalu. Pokud tyto pomůcky využívám, vždy poprosím klienta, aby mi řekl, až budeme u jeho hranice snesitelnosti. Nechci tuto hranici překročit. Masáž by neměla být nesnesitelně bolestivá. Už jen proto, aby si klient nezvykl spojovat bolest a uvolnění. Což je kontraproduktivní a dlouhodobě neudržitelné. Důležitá je komunikace mezi masérem a klientem.


8. Mýty o masážích, kterým možná věříte: Všechny masáže jsou stejné:


Masáže se velice liší a doporučuji si přečíst informace o druhu masáže na kterou se chystáte, jestli je opravdu pro Vás. Může jít o „jemné hlazení“ s esenciálními oleji až po drsné metody, které půjdou do hloubky svalů. Z mé zkušenosti, při bolestech svalového aparátu, si radši vyberu ty druhy masáží, které jdou do hloubky (př.: Lomi-Lomi, Deep tissue, thajská olejová..), než ty jemňoučké – ty mne pohladí, ale neuvolní zatuhlé svaly (př.: aromaterapeutická, čokoládová masáž..). V případě akutního i chronického onemocnění je první volbou zdravotní masér a na základě souhlasu ošetřujícího lékaře až masér ve wellness. Také velice záleží na masérovi a jakou má techniku.


9. Mýty o masážích, kterým možná věříte: Při masáži se leží tak, jak je to na propagačních fotkách: leží na břiše ruce po hlavou / hlava do strany na ručníku:


Pokud byste si to zkusili a lehli si jak to tak často vidíte na fotkách, do deseti minut by Vás bolela celá krční páteř. Museli byste cca každých pět minut měnit tvář, na které ležíte, aby to vůbec bylo snesitelné. V případě, že už máte i sebemenší problém s krční páteří a vydáte se na takovouto masáž, Váš problém to dost pravděpodobně jen zhorší.


Takže ty masáže, co vidíte na futonu (na matraci na zemi), jak se tam usmívá modelka s hlavou podloženou rukama nebo ručníkem, opravdu nevyhledávejte. Pravdou je, že je těžší udělat atraktivní propagační fotku, když je obličej modelky umístěn v otvoru ve stole nebo v podhlavníku. Díky těmto otvorům v masérských stolech a přídavných podhlavnících nedochází k rotaci, záklonu, ani jinému zakřivení páteře, které k relaxaci a zdraví Vaší páteře nepřispívají.


Pokud chcete vyzkoušet „exotické“ masáže na futonu, doporučuji zvolit nejkratší verze, které můžete, tj. 15-30min, pouze pokud nemáte žádný problém s krční páteří. Pokud takový problém máte, takovou masáž nedoporučuji! Vždy vyhledávejte masáže, které probíhají na masérském stole s podhlavníkem nebo za využití otvoru ve stole. Můžete se na to zeptat při rezervaci, protože ne vždy Vás upozorní, jestli daná masáž bude probíhat na masérské stoličce, na masérském lehátku nebo na futonu.


* fotka pochází ze Spa resortu Libverda, kde jsem byla 2 týdny na praxi


Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

4 zobrazení0 komentářů
bottom of page