top of page

Jak být v sebeizolaci více aktivní – Covid-19

Aktualizováno: 30. 4. 2023



Jste zdraví (bez příznaků nachlazení, chřipky nebo koronaviru) a pracujete z domova nebo máte v práci zavřeno a jste doma? Jak moc se v sebeizolaci hýbete?

V této nejisté době je opravdu jednoduché strávit většinu dne před počítačem nebo televizí prací nebo sledováním nekonečných pořadů a zpráv. Pomáhá nám to odpoutat se od reality, ale není to zdravé a dlouhodobě to nepomáhá našemu duševnímu zdraví. Proto jsem pro Vás sepsala pár aktivních tipů, díky kterým budete v sebeizolaci více aktivní a vytvoříte si svůj sebeizolační zdravý životní styl.


Dlouhodobější sebeizolace bez cíleného pohybu povede ke ztrátě svalů, nabírání tukové tkáně a oslabení imunitního systému. Tyto sebeizolační aktivity by tento neblahý dopad mohly oslabit nebo úplně zvrátit.



Jak být v sebeizolaci více aktivní – Covid-19:

1. Po každých dvou dílech seriálu / po každém filmu / po každých dvou hodinách práce se na 5-10min zvedněte a jděte se projít po bytě / krátce si zacvičte:

Uvolníte své svaly, oči a pomůžete svému duševnímu zdraví. Nemusíte se na to převlékat a zabere to jen pár minut. Stačí se pro to jen rozhodnout.

Co všechno můžete během 5-10min pauzy zkusit:

– projít se po bytě a zadívat se z okna – běh na místě – vhodné i pro nesportovce / začátečníky – vysoká kolena – jumping jacks – vhodné i pro nesportovce / začátečníky – prkno – prkno stranou – mini kardio jógová sekvence – pes, prkno – jeden hluboký nádech a výdech v pozici – mini relaxační jógová sekvence – kočka, pes – tři hluboké nádechy a výdechy v pozici – vhodné i pro nesportovce / začátečníky – kroužky boky na gymnastickém míči – půlkruhy hlavou – bez záklonu – vhodné i pro nesportovce / začátečníky – ramena k uším – vhodné i pro nesportovce / začátečníky – automasáž pěnovým válcem nebo tenisovým míčem – vhodné i pro nesportovce / začátečníky a podobně..



2. Pokud s dětmi hrajete nějakou společenskou hru – nastavte v průběhu hry, pro vítěze i poražené různé aktivní úkoly.

Například při pexesu si můžete říct, že pokaždé když se někdo z dětí splete udělá 5 dřepů, dospělí 10 dřepů. Kdo vyhraje bude skákat přes švihadlo 30s, zatímco ti co prohráli celou minutu. Kreativitě se meze nekladou.



3. 1-2x za den se jděte na 30-60 min projít ven nebo několikrát vyjděte schody ve Vašem bytě nebo domě. Pokud jdete z bytu noste roušku a rukavice.

Procházky na vzduchu (a ideálně na osamocených místech typu: pole, les aj.) jsou skvělé, ale alespoň jednu procházku nebo výšlap schodů věnujte tomu, abyste si zdravým způsobem zvedli srdeční tep. Zvyšte tempo. Pokud máte problémy s koleny doporučuji chodit po měkčím povrchu např: trávě a po schodech neběhat, ale pouze chodit – pokud to bolest nezhoršuje.



Pokud máte pocit, že v místě, kde bydlíte se vyskytuje mnoho lidí, tak nasedněte do auta a zajeďte na místo, kde Vám v procházení nebude nic a nikdo bránit.



4. Vedle výše popsaných pohybových aktivit cvičte každý den 30+ min.

Jeden den věnujte protažení a relaxaci a druhý den zvednutí tepové frekvence a posilování s vlastní vahou, případně fitness vybavením, které normálně používáte a máte doma.

Vybrané konkrétní cviky, které ve fitku cvičím v individuální části mé cvičební jednotky (a nyní v období Koronaviru doma) na posílení středu těla a uvolnění přetížených svalových skupin najdete v prvním článku fyzio-fitness deníku z ledna 2020 – zde – vhodné i pro nesportovce / začátečníky



5. Každý den jezte více ovoce a zeleniny, než zpracovaných sladkostí.



6. Pijte více čistou vodu / minerální vodu / vodu s ovocem, než sodové ochucené nápoje z obchodu.


Je toho na Vás moc? Ve skutečnosti jde jen o pár minut za den – není to vrcholový sport. Pokud jste zdraví a nemáte žádné omezení, které by Vám v zařazení výše popsaných aktivit mohlo bránit, tak opravdu není čeho se bát.. Osobně si myslím, že zavedení pohybových aktivit například právě do dětských her by se mělo dělat i když v sebeizolaci nejsme. Učí to děti lásku k pohybu, která se podle studií promítá i do jejich dospělého života. Pohybová aktivita a sport je skvělým prostředkem k dosažení fyzického a duševního zdraví pro nás všechny.




Pokud Vás následující body zaujaly, tak bych Vám doporučila následující knížky: Obézní planeta – Dr. David Lewis, Dr. Margaret Leitchová Proč spíme – Matthew Walker PhD. 8 klíčů k duševnímu zdraví pomocí cvičení – Dr. Christina G Hibbert



Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

6 zobrazení0 komentářů
bottom of page