top of page
Obrázek autoraSylvie Corty

Kdy si ne-nechat „prokřupat“ manipulovat krk a záda? (Tipy od fyzioterapeutů a instruktorky ZTV)



Manipulace nebo-li tzv. „prokřupnutí páteře“ je pro hodně lidí příjemné. Viděla jsem mnoho amatérů, kteří (bez jakýchkoli znalostí anatomie a fyziologie) nabízejí „prokřupnutí páteře“ každému koho vidí. Snad jim to i dodává dobrý pocit, že něco takového „umí“.

V tomto článku si řekneme, proč byste na sebe nikdy neměli nechat sáhnout nikoho – bez vysokoškolského vzdělání v oborech fyzioterapie a chiropraxe a kdy by pro Vás manipulace obecně nemusela být vhodná.


Kdy si ne-nechat manipulovat / prokřupat krk a záda?

Od amatéra – Vašeho kamaráda, maséra a dalších, kteří na provedení manipulace – bez rizika – nemají vysokoškolské vzdělání!

Jaká jsou rizika? Rychlá manipulace trhnutím nebo zatlačením od amatéra může zhoršit Váš stav a v nejhorším případě může dojít k přetržení tepny a dojít až k menšímu infarktu / cévní mozkové příhodě / mrtvici a výjimečně i ke klasickému infarktu / cévní mozkové příhodě / mrtvici (kdy krevní sraženina uzavře mozkovou tepnu a v nejhorším případě může dojít k poruše hybnosti poloviny tváře a těla, poruše komunikačních schopností aj.). Kdo by to chtěl riskovat?


Kdo je kvalifikovaný k provádění manipulací?

Vysokoškolsky vzdělaný fyzioterapeut nebo chiropraktik – obě odbornosti by Vám na základě práce s Vámi a výsledků Vašich vyšetření měly doporučit jestli pro Vás je nebo není manipulace vhodná a také by měly hlídat jak často Vám jsou manipulace prováděné. Osobně raději doporučuji fyzioterapeuty než chiropraktiky, protože manipulaci doplní i o cvičení, které pacientovi pomůže zvládat problém doma.



Jak se mi nekvalifikovaná manipulace osobně vymstila?

Jeden thajský masér mi před pár lety při nevhodné manipulaci vykloubil žebro, což bylo opravdu extrémně bolestivé.. To bylo ještě v době, kdy jsem ještě nebyla masérkou a bohužel jsem se nebránila manipulaci. Od té doby se již několikrát velice bolestivě samovolně uvolnilo – bolest trvá i několik dní a když se mi nepovede záklony a tenisákem nebo pěnovým válcem to „nahodit“ tak musím jít na manipulaci k fyzioterapeutovi. Bolest dosahuje takové intenzity, že se vůbec nestydím přiznat, že i několik dní beru protizánětlivé prášky na bolest.


Preventivně mi pomáhá několikaminutový (5-10min) trénink hlubokého dýchání do břicha a žeber, kdy nadechuji i vydechuji do maxima. Dále mi k automanipulaci hrudní páteře pomáhají záklony a automasáž na pěnovém válci nebo tenisovém míči.


Kdy by pro Vás manipulace krku a páteře nemusela být vhodná:

1. Pokud máte osteoporózu – řídnutí kostí. Může dojít k fraktuře obratle v páteři. Ženy nad 35 let jsou osteoporóze přirozeně více náchylné, její přítomnost se dá zjistit testy.


2. Pokud se nacházíte v rizikové skupině pro mozkovou mrtvici: Mezi rizikové faktory patří cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, cigarety, antikoncepce aj.


3. Pokud máte revmatickou artritidu.


4. Pokud jste hypermobilní.


5. Pokud cítíte brnění, znecitlivění nebo ztrácíte sílu v horní nebo dolní končetině – ukazující na výhřez meziobratlové ploténky.


6. Pokud máte rakovinu, která zasahuje kosti nebo páteř.

Samovolná manipulace (tzv. automanipulace) nebo-li křupání se může dostavit při protažení, automasáži na pěnovém válci nebo i masáži od maséra (ať už ve wellness nebo ve zdravotnictví) a je to něco úplně jiného, než výše zmíněné záměrné manipulace. Pokud to nebolí (a dojde k tomu samovolně), tak by Vás nemělo znepokojovat.


Pokud někdy budete mít nutkání k tomu vyhledat někoho, aby Vás „prokřupal“ vyhledejte prosím kvalifikovaného fyzioterapeuta nebo chiropraktika. Také bych Vám důrazně doporučila zaměřit se na posturální trénink, díky kterému dojde ke stabilizaci případných svalových dysbalancí nebo dalších fyziologických problému, které se na potřebě k manipulaci mohou podílet. Vedle fyzioterapeutů můžete využít i služeb instruktorů zdravotní tělesné výchovy, jako jsem například já. Cílem cvičení by měla být stabilizace daného problematického úseku natolik, aby potřeba k manipulaci postupně vymizela.

Co by Vás mohlo zajímat:




Zdroje:

SCHRUPP, Bob a Brad HEINECK. When you should never have your back or neck cracked (7 examples): Bob&Brad. YouTube [online]. 15.1.2020 [cit. 2020-01-17]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=dYewQMbih8M



Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

Comments


bottom of page