top of page

Nekvalitní masér – ke komu znovu nejít?






Sama jsem masérkou, diplomovanou Wellness specialistkou a instruktorkou ZTV. A svůj obor (wellness) mám moc ráda a ráda bych ho zlepšila.


Když jdu jako „klient“ na masáž, tak jsem někdy až v šoku z nízké úrovně služby: konkrétně mluvím o úrovni maséra, jeho přístupu nebo úrovni jeho znalostí, které se během masáže ukazují.. Opravdu se někdy divím co všechno je tolerováno! Ať už samotnými klienty nebo hotely, resorty i legislativou určující základní normu vzdělání pro maséry!


Na všechny následující problémy jsem narazila u různých masérů na různých pracovištích (aquacentra, hotely, resorty, lázně apod.), dost často zároveň ještě v době, kdy jsem sama nebyla masérkou. Některé z následujících ne-kvalit najdete i u masáže pohybující se od 1.000 do 3-5.000 Kč na hodinu. Nemyslím si, že byste je měli tolerovat ani u levnějších masáží. Jde přeci jen o zdraví a Váš pozitivní zážitek z masáže.


Nekvalitní masér – jazyková bariéra a zdravotní kontraindikace masáže:

Když přijdete na masáž, domluvíte si ji na recepci v českém jazyce a vyzvednout si Vás přijde masér, který neumí česky ani anglicky – dál ani nechoďte. Pokud zrovna nemluvíte jeho rodným jazykem. Protože tento masér nebude schopen přizpůsobit masáž Vašim specifickým potřebám.


Předpokládejme, že jsem naprosto zdraví a budete chtít masérovi říct, aby přitlačil na určitém místě, nebo aby se více soustředil na určité místo – i to bude obtížné. Natož, když budete mít chronické bolesti / „zablokovaný krk“ / chronické onemocnění aj. tento masér Vám nebude rozumět ani slovo a bude masírovat jako kdybyste nic neřekli.


Pokud si myslíte, že masér stejně všechno během masáže sám objeví – vězte, že vzdělání masérů se významně liší. Někteří maséři masírují x let jednu sestavu a mají za sebou jen základní kurz, někteří za sebou mají střední masérskou školu a další odborné kurzy, někteří za sebou mají několik odborných kurzů a někteří odborné kurzy kombinují s další příbuznou kvalifikací jako zdravotní tělesná výchova nebo fyzioterapie.. Nemůžete spoléhat na to, že narazíte na maséra, který bude vzdělaný natolik, aby sám poznal, co se s Vámi děje. Nehledě na to, že spoustu onemocněních a stavů ani nejde poznat na pohled nebo pohmat, bez zobrazovací techniky u lékaře.


Některá onemocnění a stavy se masírovat mohou s omezením, některá může masírovat pouze zdravotní masér, po odsouhlasení lékařem. Pokud na masáž, kde nebudete mít možnost jednoduše komunikovat s masérem přistoupíte riskujete své zdraví, ať už jste zdraví nebo máte i sebemenší problém. Jaké jsou kontraindikace masáží najdete: zde.


Nekvalitní masér – nepřizpůsobení masáže a nekvalitní oleje:

Tento bod může pramenit z výše popsané nemožnosti jazykové komunikace s masérem. Nebo z neznalosti a nepřizpůsobivosti nekvalitního maséra.


Masáž se vždy dá modifikovat a dá se ubrat tlak. Například při křečových žílách hrozí riziko trombózy – proto je u dolních končetin vhodná jen jemná masáž plosek nohou. Je potřeba to klientovi vysvětlit. Někteří maséři se neptají na kontraindikace a masíruji celé nohy do hloubky, někteří masírují zlehka – jen roztírají olej, aby klient měl pocit, že se mu masáž dostává i když křečové žíly má. Pokud jde v podstatě o hlazení, tak by to nemělo mít velký vliv. Ale proč riskovat? Já osobně preferuji vysvětlení problematiky klientovi a věnuji se jen ploskám.


Tlak vyvíjený masérem na jakoukoli část těla by neměl přesáhnout limit klienta. Bolest z tlaku maséra na zatuhlý sval by měl být hranici bolestivosti, klient by měl být schopen to prodýchat. Pokud Váš masér není schopen ubrat tlak, abyste na lehátku nepředstavitelně netrpěli – odejděte. Pokud naopak jde o to, že chcete navýšit tlak a masér Vám rozumí a není schopen poskytnout tlak dostatečný, to neberu jako důkaz nekvalitnosti maséra! Tlak je subjektivní pocit, takže ho každý vnímá jinak.


Někteří maséři se orientují spíše na jemné masáže a tedy provést hloubkovou masáž doopravdy nezvládnou / neumí / není jim to blízké. Proto by se každý klient měl ještě před masáží zajímat o to na jaké druhy masáží má masér certifikáty, aby podle toho mohl odhadnout jestli mu daný masér bude schopen, nabídnout to co chce!


Pokud se masér zaměřuje spíš na: kraniosakrální, indickou, breussovu, klasickou, ajurvédskou, lymfatickou, bowenovu masáž apod., tak se věnuje jemnějším technikám. Pokud se masér zaměřuje spíše na: klasickou thajskou masáž, deep tissue (hloubkovou masáž), sportovní masáž apod. můžete očekávat, že dokáže vyvinout větší tlak.


Další věc na kterou bych jako klient dala pozor (pokud chci při masáži zažít pocit „prorvání skrz masérský stůl“ je váha maséra. Obecně se dá říct, že 100kg masér přirozeně dokáže tlačit víc, než 50kg masérka. I když některé 50kg masérky mohou překvapit nemůžete čekat, že se někdy vyrovná tlaku dvojnásobně těžšího maséra zaměřeného na „drsnější“ druhy masáží!


Masáž ve wellness se nedá (ve zdraví) modifikovat pro klienty s celkovým chronickým onemocněním – proto je nutné, pokud takovou kontraindikaci máte vyhledávat pouze zdravotní maséry, kteří na to znalosti mají. Ale jsou i onemocnění, které se nemasírují. Jaké jsou kontraindikace masáží najdete: zde.


Nekvalitní oleje najdete v masérnách překvapivě často (dokonce i v některých 5* hvězdičkových hotelích), podle mě je to hlavně tím, že název dokonale oklame zákazníka a také proto, že jsou levnější. Oleje by vždy měly být rostlinné a lisované za studena, tedy ne minerální (minerální = vyrobeno z ropy – ne z minerálů)! Pokud jako klient nedostanete na výběr z rostlinných olejů lisovaných za studena znamená to, že masérovi nezáleží na kvalitě produktu, který se přes kůži vstřebává do Vašeho krevního řečiště. Minimálně tři až čtyři druhy olejů považuji při masáži za základní nabídku. Na nějakou ingredienci můžete být alergičtí a něco Vám prostě nemusí vonět.


Nekvalitní masér – nedostatek respektování intimních partií a blízkého okolí:

Žádný kvalitní masér Vám nepotřebuje sahat do intimních partií. Pokud zrovna nejdete na erotickou masáž u té nevím, jak přesně to mají. Jsou maséři, kteří svého postavení mohou využívat, ale mnohem častěji jsem se setkala s maséry, kteří byli tak zajetí ve své rutině až vyhořelí, že už blízké okolí intimní zóny přestali vnímat. Pokud je Vám cokoli nepříjemné nahlas to vyslovte, pokud se nic nezlepší odejděte. Nemusíte snášet nic, co je Vám nepříjemné.


Nekvalitní masér – mobilizace bez znalosti zdravotních kontraindikací a s pochybným výcvikem:

Předpokládám, že znáte takové to „křupnutí“ v krční oblasti, které může následovat po škubnutí do stran hlavou. Samotné „křupnutí“ při běžných pohybech není škodlivé. Pokud se takto prokřupete sami je vše v pořádku. Ale jestli Vám manipulace bude provádět masér, který není fyzioterapeutem v pořádku to není. Je možné, že má naučené škubnutí, ale riskujete, že se mu něco nepovede nebo nevezme v potaz další informace o Vašem zdravotním stavu a Vaší tělesné stavbě -které by fyzioterapeut v ohled vzal- a bude to pro Vás ještě horší. V České republice by takovéto nápravy měly spadat pouze do rukou fyzioterapeutů. Žádný masér na to nemá dostatečné vzdělání – ať z hlediska anatomie, fyziologie nebo mobilizace. Ve světě fyzioterapie se stejného výsledku dá dosáhnout jinými – méně nebezpečnými technikami, které Vám doporučí kvalitní fyzioterapeut. Pokud během masáže zad bez jakéhokoli škubání dojde k uvolnění obratle a následnému křupnutí, pak je to v pořádku.


Nekvalitní masér – soukromí k převléknutí a relaxace po masáži:

Soukromí k převléknutí bez spěchání se bohužel automaticky neposkytuje všude.Také ponechání klienta po masáži pár minut ležet na lehátku – bez spěchání – doplněné o malé občerstvení (voda a ovoce) je něco, co vidím o moc míň v běžné praxi, než bych doufala. Relaxace a osvěžení po masáží beze spěchu může u klienta předejít prudkému poklesu krevního tlaku a úrazu v důsledku pádu. Ne vždy, ale často je tento nedostatek zaviněn velice krátkými pauzami mezi masážemi (v rámci necelé desítky minut), kdy masér musí stihnout vyprovodit klienta, vyměnit prádlo a připravit se na další masáž. Ale i tak si myslím, že ukončit masáž o 1-2minuty dříve, aby se tam vešlo toto relaxační ukončení je velmi důležité a určitě by se to vyplatilo..

Výše zmíněné body mi přijdou velmi důležité, ale bohužel ne všude jsou v praxi běžně dodržované. Pokud některé z nich nebo snad všechny opakovaně zažíváte během masáže, doporučuji Vám – změňte maséra! Předtím se, ale přesvědčte o tom, jestli Vaše pocity z masáže samotné nejsou zabarveny dříve prožitou událostí, která s masáží nemá nic společného, ale Vám negativně zabarvuje vše okolo. Ujistěte se, že si na masáži jen nevyléváte zlost a je opravdu něco špatně.


6 zobrazení0 komentářů
bottom of page