top of page

Rozchod



Rozchod je jeden z nejintenzivnějších zážitků – po úmrtí a vážné nemoci – který běžně zažíváme. Je často bagatelizován a shazován, ale jeho intenzita se nedá popřít.


Romantická láska aktivuje nejstarší část mozku – amygdalu, úplně stejné centrum které se aktivuje používáním kokainu. Toto centrum je zodpovědné za motivaci, chtíč a zaměření veškeré pozornosti k jednomu člověku. Bohužel také za prožívání fyzické i psychické bolesti. Zamilování se a rozchod se zpracovává ve stejném centru. I přesto se dá rozchod zvládnout zdravým způsobem a můžeme tak z něj vyjít jako silnější osobnosti.



Podle některých studií je rozchod stejně náročný jako odvykací kůra, ze závislosti na kokainu. Ztratili jsme toho hodně. Bolest je reálná, alespoň pro náš mozek a ten nás řídí. Jsme vyčerpaní – jako při prožívání reálné fyzické bolesti – proto na sebe buďte opatrní a hodní – jsme oslabení a náchylnější k nemocem. Potřebujeme pauzu. Podle studií asi 6-10 týdnů, abychom se zbavili „závislosti“ související s neopětovanou láskou.


Někdy je to lehčí a někdy těžší – každopádně si věnujte čas!

Rada, kterou asi nejčastěji uslyšíte bude: život jde dál nebo všechno zlé je k něčemu dobré.. To všechno samozřejmě může být pravda, ale moc Vám to nepomůže, jako to nikdy nepomohlo mě – je to moc obecné. Jsou dvě možnosti, jak se začít „vracet do života“ první je metoda tzv.: rychlé potěšení, která Vás často akorát posune zpět a zhorší Vaše pocity osamění a sebepojetí. Druhá je logicky pomalejší – zato účinnější a přínosnější.



1.) Metoda první: Přebít a zapomenout

Jdete se opít, tančit do rána, máte nezávazný bezemoční sex, riskujete život – třeba v autě a druhý den se probudíte se stejnou bolestí a naskočíte do víru rychlého potěšení znovu. Vyhýbáte se přemýšlení a bolesti.



Špatná zpráva je, že se tomu prostě nejde vyhnout, když to budete donekonečna potlačovat, prostě se to akorát usadí v podvědomí a tento zážitek a související negativní pocity Vás mohou ovlivňovat déle nebo dokonce navždy.. Mohou Vám tak bránit v navázání nového vztahu a ve vybudování důvěry. To by byla škoda.



Využijte Vaši svobodu k objevení a vylepšení sama sebe!


To jak jsme silné osobnosti neurčuje absence neúspěchů, ale to jakým způsobem jsme schopni ty neúspěchy zvládnout.


Berte to jako dlouhou dovolenou. Začněte nový život, objevte nové zájmy nebo se zlepšujte v něčem, čemu se už věnujete!



2.) Metoda druhá: Přijměte své pocity a dejte jim volný průběh a začněte nový život!

Všichni milujeme dobrodružné příběhy – Vaše dobrodružství právě začíná!


2.1. Smutněte:

Plačte do vyčerpání, vypište se ze všeho – pište vše co Vás napadne, popište klidně celý sešit. Zbavíte se emocionálního napětí.


Pokud se z této fáze nemůžete dostat musíte si trochu pomoci – poslouchejte veselou hudbu, sledujte komedie, poslouchejte vtipy, cvičte, choďte na procházky a scházejte s přáteli, kteří Vás nebudou povzbuzovat jen v pasivním zapomínání pomocí návykových látek.

Zkuste si vyčlenit část dne (např.: 1-2 hodiny po příchodu z práce/běhu), kdy se budete v emocích „utápět“ a v těch chvílích se emocím plně oddejte, protože je prostě potřebujete odžít. Jakmile toto časové okno však skončí donuťte se věnovat něčemu jinému.



Dejte všechno, co Vám minulého partnera připomíná do krabice a tu schovejte na dno skříně nebo na půdu. Netrapte se vizuálními připomínkami.



2.2. Zeptejte se sami sebe:

Co mi to mělo ukázat? Vezměte si z toho lekci. Kde máte hranice? Pustili jste partnera za Vaše hranice? Zamyslete se nad Vašimi hranicemi a nad tím, jak jste je komunikovali ve Vašem vztahu.



2.3. Zaměřte se na svůj seberozvoj:

Mnoho lidí chce začít od začátku, ale chybí jim motivace. Vy jí teď máte! Pomůže Vám ten pocit, že nemáte co ztratit.


Zaměřte se na něco, co jste chtěli dlouho udělat, na co jste neměli čas nebo energii. Protože teď máte čas a můžete se soustředit. Stanovte si cíl. A věnujte se mu intenzivně, alespoň dva měsíce!



Čeho opravdu chcete dosáhnout? A udělá Vám radost už cesta, ne jen cíl?


Stanovte si několik menších cílů, které povedou k jednomu velkému a užívejte si cestu!



Třeba po cestě zjistíte, že cíl který jste si stanovili, už není to co chcete, to nevadí. Stanovte si nový, hlavní je, že Vám to zaměření se pomohlo a našli jste něco co Vás drželo při smyslech. Dostanete se do jiného prostředí, poznáte nové lidi, naučíte se něco nového a možná si vytvoříte nový pozitivní zvyk! Dobré zvyky se dají naučit, jen je musíte zařadit do svého života konkrétně např.: Po, Út, Pá – v 18:00 půjdu na 40min na pilates pro začátečníky / půjdu dobrovolničit do útulku pro psy / půjdu organizovat sportovní akci jako dobrovolník / zapíšu se do kurzu malování / začnu běhat na poli za barákem – možností je mnoho..


Věřte mi, teď jste v nejlepší pozici něco takového udělat!


Máte čas věnovat se všemu co Vás baví a dá Vám životní smysl! Odpovězte si na papír:

Čemu jste se dříve věnovali nebo jste vždycky chtěli? Proč se tomu nevěnujete? Co pro to můžete nyní udělat? Čemu se věnujete nyní a dělá Vám to radost? Čemu byste se chtěli věnovat v budoucnu? Co konkrétního pro to uděláte dnes, zítra a během příštího týdne?

Pokud jste našli něco co Vás bude bavit – určitě Vám to pomůže v budoucnu, třeba ještě nevíte jak. Ale vše co děláme se zájem na poskytuje výhodu oproti lidem, kteří vše dělají z povinnosti. Udělá Vám to totiž radost – nepotřebujete druhou polovičku k tomu, abyste zažili štěstí. Štěstí si vytvoříte sami.


Jak poznáte, že se Vám to daří? (Napište si konkrétní minicíle, kterých dosáhnete do 1 až dvou týdnů.)



Řekněme, že se chcete naučit cizí jazyk, ale nikdy jste u toho ještě nezůstali dostatečně dlouho, aby to k něčemu bylo. Stanovte si:

minicíl č.1: do týdne najdu pro mě nejzajímavější učebnici nebo kurz minicíl c.2: slovníček nebo zjednodušenou četbu budu nosit stále sebou, abych využila každé chvíle, kdy nebudu mít co dělat a hrozilo by, že bych se myšlenkami mohla vrátit k sebeničícímu oplakávání minicíl č.3: jeden týden si projdu jednu kapitolu, druhý týden ji budu opakovat cíl č.3: po dvou měsících / nebo klidně od začátku každý víkend vyrazím do italské kavárny a pokusím se italskou konverzaci nebo si domluvím language exchange s italským studentem


Nic z toho není vytesáno do kamene, když se to nepovede nic se neděje. Zkuste to znovu. Děláte to co Vás baví – pro sebe. Záleží jen na Vás, jakým tempem a kolik času tomu budete věnovat.


Také se podívejte do svého diáře, kolik času týdně věnujete tomu co je pro Vás důležité? Věnujete v průměru více času věcem, které pro Vás nejsou důležité a nenabíjí Vás pozitivní energií? Zbavte se jich.


Samozřejmě eliminujte kontakt s omamnou látkou – bývalým partnerem a klasickými návykovými látkami.


Máte oslabenou imunitu – respektujte se – jezte zdravě a zpomalte:

– vláknina – ořechy, fazole, luštěniny – ovoce a zelenina – čokoláda 60%+ – kvalitní potraviny – kvalitní maso / ryby (z nekonvečních chovů – Masna Kozí, Ambiente) – zelený čaj – sypaný – na ráno: Matcha, Touareg, Maté, Sencha.. – heřmánkový čaj, Tulsi bez teinu – na večer Tulsi čaje – bazalka posvátná


Doplňky:

Chlorella/Spirulina Rybí tuk – podle mnoha studií dlouhodobé používání rybího tuku, má lepší účinky než antidepresiva u pacientů s depresí Magnesium + Calcium


Pokud nechcete jíst – chápu, ale donuťte se. Nedávejte rozchodu nad sebou takovou moc, aby mohl za Vaše zdraví.


Četba a/nebo psychoterapie:

Dále doporučuji si přečíst tyto knížky o zvládání stresu nebo chodit na psychoterapii, oboje může pomoci a není ostudou využít jen jednu metodu nebo obě. Záleží jen na Vás.


Můj první rozchod:

Po prvním rozchodu (3 letém vztahu, kdy jsem se já rozešla s bývalým přítelem) jsem dva měsíce jen chodila do školy + zbytek dne brečela a věnovala jsem se dechové metodě Srdeční koherence. Ostříhala jsem si poprvé v životě vlasy z pod lopatek po uši, zhubla jsem 5 kilo (protože jsem brečela a nejedla). Až jsem se konečně dostala k druhé fázi – plánování – začala jsem chodit na gymnastiku, protože jsem věděla, že škola na kterou chci za půl roku jít má gymnastiku v seznamu předmětů a já jsem ji nikdy předtím nedělala. Chtěla jsem s tím seznámit a chtěla jsem dělat něco nového, kde zdravým způsobem alespoň na chvíli zapomenu.



Tady bych chtěla poděkovat, skvělému trenérovi z SK Hradčany Svjatoslavovi Solovjevovi. Vydrželo mi to dva měsíce, kdy jsem se už pomaličku začala vracet do života a mezi lidi. Hlavně jsem ze sebe měla dobrý pocit!


Taky jsem začala chodit každou neděli na language exchange, kde jsem procvičovala „bytí mezi lidmi“ a mimo jiné angličtinu. A opravdu mi to pomohlo, vytvořila jsem si výhodou. Ve škole jsem měla jednodušší gymnastiku a seznámila jsem se spoustou nových lidí.


Potkala jsem Davida, který mě přivedl k Toastmasters (rétorickému klubu), kam jsem začala chodit pravidelně a chodila jsem tam něco přes rok. A na gymnastice jsem si vytvořila spoustu přátel a kromě fyzičky jsem si tak touto kombinací zlepšila i duševní zdraví. I když všechny mé rozchody vzešly z mé iniciativy byly to těžké zkušenosti, které mě různými způsoby velice posunuly a pomohly mi si více vážit sama sebe.


Držím Vám palce!

Co je láska? Tento citát se mi moc líbí:

Love isnt about holding on. Its about holding up, supporting, connecting. Its about learning to pour into each other even when moving in different directions. Skillfully staying connected with soft hands, open hearts, grounded feet and active energy. Its about raising the Earth up so your partner can fly, offering a stable foundation for countless possibilities to grow. Its about making shapes together, finding flow and accepting how both will make mistakes during the process. Its about dedication, commitment and vulnerability. Its about transforming you and I into we and us. Love aint always easy. It can be downright hard, but it should never take away, no matter how much you give. Daniel Scott Yoga

Co by Vás ještě mohlo zajímat:



Jinde:

Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

2 zobrazení0 komentářů
bottom of page