top of page

5 typů klientů – charakteristika a má práce s nimi



Tento článek nevychází z podrobné studie opřené o dotazníky, testy zdatnosti apod. Ale vychází z pozorování mých klientů v mé praxi Wellness specialistky, masérky v 5* hotelech a instruktorky zdravotní tělesné výchovy. Chtěla bych Vám ukázat 5 typů klientů, které často potkávám, jejich charakteristiku a příklady mé práce s nimi. Vybrané čtyři příklady popisují komunikativní typy klientů. Příklady jsou zobecněny a nepopisují jednoho konkrétního klienta.


1. Přetížené svaly dolní a/nebo horní zkřížený syndrom a psychický stres (majitelé, manažeři apod.)


Tuto kombinaci vidím často. Nejčastěji jde o managery středního věku, kteří sedí v kanceláři, vedou tým nebo organizaci a pokud nějakou formu regenerace dělají, tak jde o adrenalinové aktivity a fitness. Kde v rámci úspory času vynechávají rozcvičku i závěrečné protažení – i když si uvědomují vysoké riziko úrazů aj.


Tato skupina klientů je až na výjimky extrémně zatuhlá (zkrácené svaly celého těla, které hrozí prasknutím / natržením, nejčastěji trapézové svaly, bedra, hýždě, zadní strana dolních končetin a prsní svaly, předloktí..).



Dále má snížený rozsah pohybů (obzvlášť v ramenou a kyčlích). Svalovou bolest z přetížení nepociťují všichni a pokud ji nepociťují tak si na 99% ani nejsou vědomi toho, že je jejich tělo přetížené. Pokud cítí bolest tak vychází většinou z ochablých rombických svalů a dolní části trapézového svalu. Kupodivu snížený rozsah pohybů neberou jako signál. Na masáž chodí většinou z těchto důvodů: 1. relaxace bez konkrétního cíle – neuvědomují si své přetížení, 2. regenerace myslí si (chybně), že masáž nahradí cvičení, 3. regenerace k náročnému cvičení.


Má rada je vždy stejná: posilněte rombické svaly a dolní fixátory lopatek, protahujte celé tělo (obzvlášť po cvičení), používejte pěnový válec a tenisový míč k automasáži, případně navštivte fyzioterapeuta. Také se dle konkrétního klienta snažím upozornit na výrazné benefity odpočinku a nezkracovaného spánku na regeneraci a fyzický a duševní výkon.

2. Přetížené svaly dolní a/nebo horní zkřížený syndrom (sportovci)


Vášniví sportovci, kteří stejně jako manažeři opomíjejí regeneraci a přicházejí s nataženými svaly po cvičení. Pokud jde o klienta, který cvičí tak je větší pravděpodobnost, že do svého tréninku zahrnuje i regeneraci typu: saun, masáží, automasáží (pěnovým válce, tenisovými míči), protahování, kvalitní nezkracovaný spánek, pasivní odpočinek apod.


Ale i tak u těchto klientů vidím zkrácené prsní svaly, přetíženou horní končetinu (bolest bicepsu, tricepsu, deltového svalu, přetížené předloktí, první projevy karpálního tunelu aj.) a ochablé fixátory lopatky. Dále často vidím zatuhlá bedra a hýždě z nedostatku protažení.


Má rada je vždy stejná: posilněte rombické svaly a dolní fixátory lopatek, protahujte celé tělo (obzvlášť po cvičení), používejte pěnový válec a tenisový míč k automasáži, případně navštivte fyzioterapeuta.

3. Bolest zad a chronická onemocnění


Bolest zad a dalších částí těla může vycházet z obyčejného přetížení svalů, ale také z různých závažných onemocněních typu: vyhřezlá meziobratlová ploténka, rozdrcená ploténka, osteofyty, bechtěrevovo onemocnění, zánět / nádor / úraz kosti, zánět šlach, onemocnění vzdálených orgánů, těžký stres a psychiatrická onemocnění aj.


Proto se snažím své klienty nasměrovat k tomu, že je důležité se o své tělo a mysl starat a jít v první řadě k rehabilitačnímu lékaři / neurologovi / psychologovi / psychiatrovi apod. Kde lékař poradí jestli je nutné navštěvovat pouze zdravotního maséra nebo jestli je bezpečné navštěvovat i maséra ve wellness. Seznam kontraindikací masáže ve wellness najdete pod článkem.


Má rada je vždy stejná: informujte se o svém zdraví na maximum!

4. Ochablé svaly z nedostatku pohybu


Určitě častěji mezi klienty najdu pravý opak typu přetížení, ale čas od času přijde někdo kdo má velice nízký svalový tonus a k mému velkému překvapení mu ještě nikdo neřekl, že by s tím měl něco dělat. Často dotyčný dělá restorativní jógu (která se zaměřuje spíše na relaxaci než posílení) nebo jezdí na kole nebo nedělá nic. Bolest svalů odpovídá míře ochablých svalů, které nedrží kosti a klouby na správných místech.


Má rada je vždy stejná: masáž je v těchto případech naprosto druhořadá (což klienti často neradi slyší), hlavním bodem, na který se snažím upozornit je cvičení v tomto pořadí: léčebná tělesná výchova s fyzioterapeutem, zdravotní tělesná výchova, skupinové lekce: pilates / jóga / core – střed těla. Navíc obvykle doporučím i navýšení konzumace bílkovin a konzultaci s nutričním terapeutem.

5. Neznalost sestavení vhodné tréninkové jednotky a maladaptace (reakce na patologickou stresovou zátěž)


Následující se častěji vyskytuje u mužů než u žen, ale občas i u nich: někdy přijde klient, který je na pokraji zhroucení, vyčerpaný, unavený, opakují se zranění – protože náročně cvičí 5-7x týdně, bez regenerace a odpočinku. U těchto klientů se snažím zaměřit na benefity odpočinku a regenerace.



Tito klienti cvičení používají jako formu maladaptace (porucha přizpůsobení při patologické stresové zátěži, kdy náročné cvičení přináší pozitivní pocity, regenerace svalů a organismu se prodlužuje a člověk vedle fyzické bolesti může zažívat až příznaky závislosti když cvičení vynechá – neklid, agresivitu, depresivní myšlenky apod.). Tito klienti často sami zvažují návštěvu nebo již chodí k psychologovi. V tom je ráda podpořím, protože je velice odvážné a chválihodné se starat o své duševní zdraví.



Sama jsem zažila závislost na cvičení a proto se snažím na toto téma s klienty mluvit, konkrétně o benefitech regenerace na tělo i mysl, o zvládání patologické stresové zátěže jinými metodami a další. Více na toto téma najdete v mé Absolventské práci na konci článku.


Má rada je vždy stejná: doporučím odbornou pomoc, jemnější cvičení, automasáž tenisovým míčem nebo pěnovým válcem a další wellness regenerační metody jako saunu apod.

Těchto 5 typů klientů potkávám ve své praxi tak v 60% procentech, do zbývajících 40% patří klienti, kteří chtějí relaxovat a odpočívat a nejsou během masáže komunikativní. Naštěstí pro mě nejmenší procento tvoří klienti, kteří mají celkovou nebo částečnou kontraindikaci a i přes upozornění z mé strany o nevhodnosti masáže na jejím provedení za každou cenu trvají. Což vůbec není příjemná situace.

8 zobrazení0 komentářů
bottom of page