top of page

Má medical-wellness strategie prevence relapsu duševního onemocnění (BAP)


Má medical-wellness strategie prevence relapsu BAP, aneb zvládání bipolární afektivní poruchy 2. typu. Chtěla bych Vás seznámit s wellness a psychologickými technikami a strategiemi, které už dva roky používám v rámci prevence relapsu Bipolární afektivní poruchy. A bez větších problémů funguji! Studuji, našla jsem si práci, píšu tyto stránky a získala jsem několik masérských a instruktorských certifikátů. Podobně sestavený medical-wellness program jsem navrhla i do své Absolventské práce v rámci zvládání distresové zátěže a deprese, kterou najdete v rubrice E-kniha.



Toto téma se u většiny obyvatel naší republiky stále ještě neobejde bez záškubu v obličeji a asociacemi bláznů ztvárněných ve filmech, což je způsobeno hlavně nízkou informovaností. V porovnání s mírou informovanosti na téma – duševní onemocnění a genetická predispozice, projevy nemoci a způsoby léčby- jsme oproti zahraničí ještě stále za opicemi a i proto jsem napsala tento článek. Podle Světové zdravotnické organizace zažije každý čtvrtý během života duševní nebo neurologické onemocnění. Čím bude větší informovanost, tím větší bude i množství lidí, kteří vyhledají léčbu včas a budou s menšími problémy opět fungovat ve společnosti.



Toto onemocnění je stejně jako jsou další duševní onemocnění (například klinická deprese) chronickým onemocněním, které se dá psychiatrickou a psychologickou léčbou v kombinaci se zdravým životním stylem pozitivně ovlivnit.



Mě osobně se to daří už od roku 2017, kdy využívám níže popsané medical-wellness strategie. Pokud se chcete dozvědět více o tom jak a kdy mě konkrétně bylo toto onemocnění diagnostikováno můžete začít například tímto článkem.



Ve zkratce jsem zažívala psychosomatické projevy a depresi už v posledním ročníku na střední škole, kdy jsem obešla všechny klasické lékaře a nenašla jsem žádné fyzické vysvětlení. Protože pro mě a mou rodinu to bylo moc těžké si přiznat, že bych potřebovala psychologa. Pak jsem měla rok klidu a následující rok jsem během zkouškového na VOŠ, vysilujícího vztahu, rodinných problémů a ještě mě do toho srazilo auto – několik týdnů téměř nespala (nešlo usnout a budila jsem se hrozně brzy), téměř jsem nejedla (vyžadovalo moc energie si jít udělat jídlo a pak už jsem ani neměla hlad), neměla jsem energii (někdy jsem musela sedět na bobku i ve sprše, protože ta voda byla moc těžká), měla jsem velké psychogenní bolesti svalů – zato jsem hodně cvičila a snažila se fungovat ve škole i na brigádách.



Což bylo těžší a těžší. Šla jsem do krizového centra v Bohnicích pro radu. Nejdříve mě poslali domů, abych se věnovala tomu co mě baví a tím načerpala energii. To pro mě bylo hlavně cvičení a čím více ho bylo, tím lépe jsem se (alespoň na chvilku cítila), takže jsem celkem brzo přišla znovu a v ještě horším stavu. Také bych chtěla poznamenat, že jsem se snažila si zlepšit „náladu“ i dalšími prostředky, například jsem vyhodila hodně peněz a nemůžu říct, že si pamatuji za co.



Chtěli mě hospitalizovat, odmítla jsem a poprvé v životě jsem se s diagnózou porucha přizpůsobení a těžké vyčerpání jako následek těžkého stresu začala léčit. Dostala jsem antidepresiva a anxyliotika a začala jsem chodit na psychiatrii a psychologii – psychoterapii. Po roce této léčby se u mě projevila hypománie a díky tomu se přišlo na to, že mám bipolární poruchu. Byla jsem hospitalizována, což je běžné když se projeví hypománie nebo mánie, aby se nastavila vhodná léčba. Hospitalizována jsem byla 5 týdnů, rekonvalesce trvala 7 měsíců.


Obecný popis onemocnění BAP – Bipolární afektivní poruchy


– ne každý nemocný zažívá všechny níže popsané projevy – bohužel se hodně nemocných ze strachu nad stigmatem od okolí neléčí – čím dříve se nemocný začne léčit tím je větší šance na bezproblémové zařazení se do běžného života


Převzato z Bohnice bez hranic:

Bipolární porucha je celoživotní onemocnění, které se projevuje patologickými výkyvy nálad ve smyslu mánie a deprese – já osobně jsem zažila vícekrát epizodu deprese a jednu epizodu hypománie. Hypománie je méně intenzivní verzí mánie a je typická pro Bipolární afektivní poruchu 2. typu. Předchozí název nemoci, maniodepresivní psychóza, byl opuštěn, protože ne každý bipolární pacient musí trpět psychózou nebo depresí. Porucha se projevuje změnami nálad, které mají epizodický charakter (a trvají minimálně týden). Během období mánie má nemocný náladu zvýšenou, což může být nadměrně zlepšená nálada (euforie), ale i podrážděná a zlobná nálada (dysforie).


Dále je pro mánii typická zvýšená aktivita, hovornost, zhoršení pozornosti, snížená potřeba spánku, zvýšená sociabilita a familiárnost, ale i například nezodpovědné chování, jako je zvýšené utrácení peněz či zvýšená sexualita. V období deprese je nálada snížená, což se projevuje patologickým smutkem a pesimizmem. U lidí s bipolární poruchou se může depresivní epizoda jevit jako nadměrná pasivita (apatie) a ztráta zájmu a radosti (anhedonie). Období, kdy je nálada normální, se jmenuje remise.



Bipolární porucha je onemocnění, jehož přesnou etiologii a patogenezi dosud stále ještě neznáme, ale víme, že neexistuje pouze jediná příčina. Na vzniku této poruchy se podílí více faktorů a dochází k interakci geneticky podmíněné vlohy s faktory prostředí. U jednovaječných dvojčat, tedy genetických identických jedinců, je riziko, že onemocní i ten druhý 60-70%, což jasně svědčí o nutnosti vlivu zevních faktorů. Mezi další biologické faktory jsou změny endokrinního systému (převážně změny kortikoidních, estrogenních a androgenních hormonů), změny biorytmů (narušení spánku a pravidelných aktivit) a změny ročních období (podzimní deprese).



Dále je známo, že například nepříznivé životní události, užívání drog a alkoholu, nedostatek spánku, mohou spustit onemocnění i přesto, že taková zátěž u jiného jednice poruchu nezpůsobuje. Nepříznivé psychosociální faktory, které se mohou podílet na rozvoji a na návratech (relapsech) onemocnění, jsou například konfliktní (emočně expresivní) vztahy v rodině, ztráta blízké osoby, problémy při změně rolí jedince v rámci začleňování se do společnosti a chybějící komunikační dovednosti (interpersonální deficity). Nejsou důkazy, že různé výchovné styly mají podíl na vzniku nemoci. Je třeba zdůraznit, že stabilní vztahy v rodině mohou příznivě ovlivnit průběh onemocnění.


Následující strategie jako celek využívám od roku 2017 – od mé první hospitalizace (kdy jsem byla hospitalizovaná za účelem diagnostiky a nastavení léčby) a doplňují psychiatrii a psychologii wellness přístupy, které pomáhají vyvážit výkon a relaxaci a regeneraci. A tím mi pomáhají zvládat negativní stresovou zátěž a minimalizovat negativní vedlejší účinky léčby. Na téma medical-wellness léčby patologického stresu a deprese jsem napsala Absolvenstkou práci, kterou najdete v kategorii E-kniha.


MŮJ PODPŮRNÝ TÝM – PREVENCE RELAPSU A ZVLÁDÁNÍ BAP:


– můj přítel – můj psychiatr – v centru Helio – můj psycholog, který je i psychoterapeutem v centru Ambicare

– a poslední dobou i část rodiny, které trvalo dlouho, než se smířili s geneticky predisponovanou chronickou nemocí tohoto typu



Tito lidé mne podpoří a budou schopni poznat (možná i dřív než já), že něco není v pořádku. Snad to zachytíme dřív, upravíme co bude potřeba upravit (v životním stylu a medikaci) a vyhnu se tak relapsu, který by mne vyřadil z normálního fungování, poslal do léčebny nebo by došlo i k něčemu horšímu.



Zdravý životní styl je podle mnoha studií obzvlášť důležitý v rámci prevence relapsu. Různé vědecké studie ukazují na význam kombinace psychiatrických, psychologických a wellness přístupů. Mezi wellness přístupy patří: konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, nezpracovaných potravin, málo zpracovaného cukru, více ryb a suplementace omega3 tuků a probiotik v doplňcích stravy v kombinaci s pravidelným pohybem. Tyto změny mají pozitivní dopad na organismus a projevy onemocnění a snižují vedlejší příznaky psychiatrické léčby. Kombinace přístupů zvyšuje kvalitu života nemocného. Některé zdroje najdete v mé Absolventské práci a některé na Youtube kanálu Zdraví posláním v seznamu videí: Duševní onemocnění – vše co potřebujete vědět (kde se mimo BAP věnuji i depresi). Odkazy najdete pod článkem.



V mém případě do prevence spadá i naučení se nepřetěžování sama sebe – než jsem si přiznala, že to co zažívám není běžné a že tedy potřebuji vyhledat pomoc řešila jsem všechny negativní pocity ještě větším fyzickým vytížením. Cvičila jsem power jógu, gymnastiku a kardio cvičení – čím víc jsem cvičila, tím mi bylo lépe. Alespoň na nějakou dobu, bez jakékoli formy regenerace se časem i cvičení stalo jedním z faktorů, který už neměl pozitivní vliv a prohlubovalo mé vyčerpání. Proto jsem se musela naučit nové strategie, které mi nebudou při dlouhodobém používání ubližovat, ale naopak mi pomohou.


Má medical-wellness strategie prevence relapsu duševního onemocnění:

PLÁN PRVNÍ POMOCI PŘI RELAPSU BAP:

Toto je ideální plán, který se budu snažit dodržovat. Dlouhodobě je potřeba hlídat harmonii mezi spánkem, odpočinkem a aktivitou. Následující aktivity k tomu pomohou, takže se je budu snažit zavést co nejdříve.


– zvolním


– navýším konzultace na psychoterapii a psychiatrii

– ke stabilizátorům nálady přidám doplňky stravy (dle výzkumů uvedených v knize: Stephen S. Ilardi, PhD – Jak vyléčit depresi – konzultovala jsem i se svou psychiatričkou): omega3: 1000 – 2000mg EPA a 500-1000mg DHA/den multivitamin: základní dávka dle doporučení vitamín C: 500mg/den pupalkový olej: 500mg /týden v zimě i vitamin. D: 2000 IU/den probiotika: 1tb – více než jeden kmen bakterií


– upřednostním regeneraci nad výkonem při negativní stresové zátěži, sportu, i jako způsob zvládání chronické bolesti zad: automasážemi pěnovým válcem a dalšími pomůckami aj. – preventivně několikrát do týdne


– budu se snažit alespoň 15-30min/den kardiovaskulární cv. (chůze, běh..) / silové cv. (posilování s váhou vlastního těla..)

– budu se snažit 3x týdně alespoň 30min kardiovaskulární nebo silové cvičení doma nebo ve fitku

– večerní poslech zvuků přírody nebo relaxační hudby z youtube nebo aplikace, když nebudu moci spát

– pokud se povede dostat se na lekce hipoterapie

– budu tvořit – pletení košíků, kresba / malba, vybarvování..



Má medical-wellness strategie prevence relapsu duševního onemocnění (BAP):

DLOUHODOBÝ PREVENTIVNÍ PŘÍSTUP K ŽIVOTU


– pravidelná konzultace na psychiatrii – úprava a postupné snižování léků

– pravidelná psychoterapie – každý týden řeším něco jiného, co mě zrovna trápí nebo mi dělá radost, oblasti které nejčastěji řešíme: komunikace, vztahy, hranice, zvládání negativní stresové zátěže, zvládání fyzické bolesti při somatizaci aj., únavu a výkonové zaměření a mnoho dalšího..

– své chronické bolesti zad (které se extrémně zhoršují právě ve stresovém období) řeším na neurologii a fyzioterapii

– upřednostním regeneraci nad výkonem při negativní stresové zátěži, sportu, i jako způsob zvládání chronické bolesti zad: automasážemi pěnovým válcem a dalšími pomůckami, preventivně 3x – 5x týdně

– snažím se vyhýbat přístupu vše nebo nic, který jsem měla dřív a do života si bez výčitek dávám větší prostor na relaxaci a regeneraci, než jsem to dělala dřív (například když se naskytne několik příležitostí najednou jako jsou třeba tréninkové kurzy pro instruktory, které by probíhaly ve stejnou dobu, co už mám práci a dokončuji školu – upřednostním pomalejší pokrok ve vzdělání nad stresem, ve kterém bych se mohla ocitnout během špatně zvoleného termínu)

– jím vegetariánsky a zařazuji ryby – omega 3 mají pozitivní vliv na depresi i bipolární poruchu

– minimálně jím zpracované potraviny, cukr a „junk food“

– denně doplňuji omega 3 ve formě ryb a doplňku stravy (1000mg EPA a 500DHA) (poměr omega3 musí převažovat nad omega6)

– denně doplňuji magnesium ve formě doplňku stravy

– běhám a cvičím s vlastní vahou těla s prvky jógy, využívám pěnový válec a gymnastický míč

– cvičím doma i ve fitku (min. 2x týdně po min. 30min)

– čtu o duševních poruchách, psychologii, copingových strategiích, wellness, zdravém životním stylu a prevenci

– 1x měsíčně chodím do sauny a na masáž ke zdravotnímu masérovi nebo do wellness na Lomi-lomi, Indickou masáž hlavy nebo Breussovu m.


Tyto knihy mám v knihovně, poskytují komplementární strategie doplňující klasickou psychologickou a psychiatrickou léčbu:

Příručka duševního zdraví – MUDr. Ladislav Polách a kol.


Moody Bitches – Julie Holland MD


Depresivní onemocnění – Prokletí silných – Dr. Tim Cantopher


Jak vyléčit depresi – Šest kroků ke zdravému životnímu stylu – Stephen S. Ilardi, PhD


Proč spíme – Dr. Matthew Walker


Cítit se dobře – Jak se dostat z pasti ničivých myšlenek – David D. Burns, M.D.


Jak žít s bipolární poruchou – Prof. MUDr.Ján Praško CSc. a kol.


Hlavu vzhůru – Okamžitá pomoc (do kapsy) při stresu, vzteku a špatné náladě – Dr. Med. Claudia Croos- Muller


Uzdravení bez léků a lékařů – Jak zvítězit nad stresem, úzkostí a depresí – David Servan-Shreiber


Automasáže – Účinné a jednoduché techniky masáží vlastního tělo – Enrico Corsi


Odpočinkem k úspěchu – Dr. Matthew Edlund


Přírodní psychofarmaka – Celostní medicína pro duši – Aruna M.Siewertová


Neklidná mysl – Kay Radfield Ramison M.A. Ph.D. – Bipolární afektivní porucha z pohledu psychiatričky, která ji sama zažívá


Nic mi není, pomoc nepotřebuju – Když si Vás blízký nechce nechat pomoci – Amador Xavier Ph.D.


Stigmatizace a sebestigmatizace u psychických poruch – PhDr. Marie Ocisková, prof. MUDr. Ján Práško, CSc.


Cesta psychoterapie – Dr. Wolfgang Schmidbaue


Podezřívavost a paranoidní myšlenky – Daniel Freeman PhD., Jason Freeman, Dr. Philippa Garety


Bulimie a záchvatovité přejídání – Dr. Peter Cooper FBA


Když na ničem nezáleží – Rádce pro dospívající s depresí a poruchami nálady – Beverly Cobain, registrovaná psychiatrická sestra


Chvála pomalosti – Carl Honoré


Vítězství nad chronickou bolestí – Dr. Peter Przekop


Nastavení mysli – Carol Dwecková


Rostlinná antibiotika – Tajné zbraně přírody – Aruna M.Siewertová



I když se pravděpodobně relapsu onemocnění nevyhnu, tyto strategie a můj podpůrný tým mi pomohou toto období zmírnit, zvládnout a fungovat.

Co by Vás mohlo zajímat:

Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

3 zobrazení0 komentářů
bottom of page